Gå till innehåll
Sydnärke

- Nu kan den mobila mottagningen börja rulla. Landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (s) invigde med ett bandklipp. Till vänster: distriktssköterskan Lena Garö. Foto: Weine Ahlstrand

Distriktssköterskor
ska ta emot mobilt

Publicerad: 19 August 2014 23:46

Nu är länets första mobila distriktssköterskemottagning invigd. Senare i höst börjar den rulla längs länets vägar, med stopp på orter som ligger långt från en vårdcentral.

- En spännande utveckling av primärvården. Vi tar ”nya vägar” för att möta våra patienter, säger Lena Garö och Eva Wikberg, distriktssköterskor som tagit anställning i nysatsningen.

Den mobila sjuksköterskemottagningen är en specialutrustad husbil. Den börjar rulla första oktober enligt en fastställd turlista. Sammanlagt besöks 20 orter en gång i månaden av mottagningen, därav flera Sydnärkeorter :

Turlistan med orter där mottagningen rullar in en gång i månaden.
Influensavaccinationer

Mottagningen ska öka tillgängligheten till vården för människor som bor en bit ifrån en vårdcentral. Främsta uppgiften är att förebygga sjukdomar genom samtal och rådgivning, men mottagningen ska även erbjuda influensavaccinationer, blodtryckskontroller och andra enklare provtagningar.

- En riktig hälsobuss och ett nytänk för primärvården, förklarade landstingsstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (s) när hon med ett vant bandklipp invigde mottagningen.

- Vi har lyssnat på länsinvånarnas önskemål. Ytterst handlar det om att främja hälsa och trygghet för alla invånare i länet, även för dem som bor en bit bort från en vårdcentral.

Hur lång tid mottagningen blir kvar på varje ort är inte bestämt, men en halvdag på varje plats är en rimlig utgångspunkt, enligt landstingets primärvårdsledning. Satsningen ska utvärderas och utvecklas efter hand i nära samarbete med vårdcentralerna, kommunerna och länsborna. Patientavgiften för ett besök är den samma som ett besök hos distriktssköterskan, det vill säga 80 kronor.

– En bra satsning för landsbygden, menar Kent Kaufeldt, ordförande i Länsbygderådet Örebro län.
"Billigt komplement"

Bussen kostar lite under en miljon kronor i inköp och att utrusta. Till det kommer tre distriktsskötersketjänster.

- En relativt billig satsning i förhållande till vad det kostar att ha lokaler som står tomma under långa tider på dygnet. Men den rullande mottagningen ska först och främst ses som ett komplement till vårdcentralerna, menar Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Länsbygderådet Örebro län är en av många krafter som varit med i förarbetet till den rullande mottagningen Ordförande Kent Kaufeldt var med vid invigningen.

- Vi är positiva och glada för den här satsningen. Det är bra för människor som vill leva och bo på landsbygden, menar han.

Annons

Nyheter