21 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58
Brita Friederich hemma i Falun 1978, vid 85 års ålder. Tavlan målade pappa Carl Larsson 1895 med den då 2-åriga Brita på sitt huvud.

Karin, jag dör! sa Carl Larsson och dog
medan dottern Brita spelade piano

Dags söka Karin Bergöö Larssons vänstipendium

Karin Bergöö Larssons vänner i Hallsberg har som syfte att dels hedra Karins minne och dels uppmuntra andra kvinnors skapande. Varje år delar föreningen därför ut ett stipendium på 10 000 kr till en kvinna med anknytning till Hallsberg. Ansökningstiden är från 10 juni till 10 september.

Stipendiet delas ut samtidigt som man firar Karins födelsedag i Bergöövåningen första söndagen i oktober. På hemsidan finns mer att läsa om detta: www.karinforeningen.se

Och var det några som borde hålla sig med egen hemsida så vore det väl Karin och Carl Larsson ute i Sundborn. För mer hemkänsla än hos dessa två var det nog svårt att hitta i början av seklet.

Men på deras tid var det här med hemsidor lika okänt som långfilmer på tv. Trots detta har heminredningen från Sundborn hållit i sig genom alla år, där Carl Larssons tavlor kunde se ut som möbelreklam från ett dåtida IKEA. Även om Kamprad själv inte var född då.

I hyreshus i Falin

Men ännu 1978 fanns det falubor som hade personliga minnen av Carl och Karin Larsson från Sundborn, vilka höll sig med skolhushåll för sina barn på Blindgatan 48 i Falun.

En som verkligen mindes herr och fru Larsson var Brita Friederich, av den enkla anledningen att hon var deras dotter med födelseåret 1893.

På sin ålders höst anno 1978, hon var då 85 år gammal, bodde Brita i ett hyreshus i Falun, bara några kvarter från familjens skolhushåll från början av 1900-talet. I sin trappuppgång hade hon lyxen att ha två av sin döttrar boende, medan den tredje fanns lite längre bort. I Kabul i Afghanistan!

Falun genom en kameralins från början av 1900-talet, ner mot Fisktorget, där man plötsligt kunde stöta ihop med Carl och Karin Larsson.

Fick gå en mil hem

Carl och Karin däremot var som sagt hemkära som få och höll sig mest hemma i Sundborn. För att kunna träffa sina föräldrar under helgerna tvingades därför Brita och hennes syskon gå den besvärliga vägen från Falun och hem till Sundborn, närmare en mil bort.

Brita var inte precis den som sparade på gnällandet då man först tvingades ta sig över ett högt berg innan slättlandet tog vid. Men sedan gick det lättare och hon knatade på som en riktig långdistanslöpare.

Då var det istället Suzanne, Pontus, Kersti, Lisbeth, och Esbjörn som surnade till.

Äldste sonen Ulf, född 1887, hade sorgligt nog dött redan 1905, samtidigt med unionsupplösningen, i det skolhushåll som då låg nere vid Gustafs torg i samma Falun.

Kunde cykla baklänges

Efter skoltiden rann livet fort undan. Brita var bara 17 år när hon 1910 träffade sin blivande make Gustaf nere i Stralsund i Tyskland. Och till Karin och Carl skröt hon om att han minsann "både dansade väl och kunde åka velociped baklänges". Om sedan Carl och Karin blev imponerade över detta faktum förtäljer inte historien. Hur som helst passade de på att gifta sig 1920, året efter Carls död i Falun.

Det sistnämnda inträffade den 22 januari 1919 inne i lillstugan kallad "Mutter på tuppen", en kväll där förbipasserande kunde höra tonerna av Britas finstämda pianospel från storstugan.

Och Karin gick över gårdsplanen för att se till sin sjuke man. Väl inne i det svagt upplysta rummet utbrast han plötsligt: Karin, jag dör.

Och så gjorde han. Fast egentligen blev det ett behagligt insomnande, till Britas sköna musik, utan att hon själv visste vad som hände.

"Fru Larsson hälsade ofta på"

Tidigare på dagen hade Brita varit och hälsat på sin barndomsvän tvärs över Blindgatan, Tilda Fröjd, som sedan tre år tillbaka var gift med boktryckaren Erik Sättermark. Denne Erik som såg dagens ljus 1890. Men när jag tittade in till honom 1978 var han änkeman, då hustrun Tilde lämnat jordelivet åtta år tidigare på Alla Helgons dag.

Boktryckare Erik Sättermark hemma på Blindgatan 1978, dit han flyttade som nygift 1916 med hustrun Tilda, kompis med Brita.

Genom fönstret i vardagsrummet i samma hus Erik Sättermark kom till som nygift 1916, pekade han ut det tidigare Larssonska skolhushållet mitt emot. Längre bort än så bodde inte Erik. Och tack vare Karin har heminredning varit en het potatis i många år. Och Erik berättar:

– Fru Larsson var konstnärlig på många sätt och var ofta här och hälsade på. Inför varje vinter satte vi upp sådana där tjocka och fina Sundborns-draperier som Karin komponerat.

– Och mycket porslin hade vi som hon målat. Så hon var verkligen mångsidig när det handlade om hemmet. Ändå var hon undergiven honom. För när det plötsligt föll Carl in att de skulle gå hem till Sundborn var det bara för henne att följa med.

Flyttade hem 1933

Bröllopet 1920 mellan dottern Brita Larsson och Gustaf Friederich ägde rum på Liljevalchs konstsalong i Stockholm, i samband med den stora minnesutställningen om Carl Larsson.

Hos Gustaf i Tyskland var Brita sedan bofast i många år. Ända fram till 1933 när han olyckligtvis dog. Det var samma år som nazisterna tog över makten. Brita kände av det allt hårdare klimatet därnere varför hon tog barnen och flyttade hem till Falun, där hon fick tjänst som sjukgymnast på lasarettet.

Ett alternativ som kändes mycket tryggare i den tid som sedan följde.

På det sättet slapp hon uppleva andra världskriget från första parkett.

Kändes magiskt

Efter att ha besökt förre boktryckaren Sättermark knallade jag upp till Brita. Och det kändes smått magiskt att få träffa en person som bara befann sig en enda generation från Carl och Karin Larsson.

Från Tyskland och hem till Falun flyttade Brita 1933. I samma uppgång hade hon på ålderns höst två av sina döttrar boende. Kändes säkert tryggt.

Fast jag kan ju inte precis påstå att jag kände igen henne från den där välkända målningen där lilla Brita sitter på pappa Carls huvud. Det enda som i så fall var sig likt var hennes leende. Så här skrev Carl själv:

"Så där fick jag tag i ungen, och så kommo vi händelsevis framför spegeln. Vilket motiv. Utan att släppa Brita ordnade jag ett staffli, fick fatt i ett papper och grep en penna. Och ih, vad det var roligt, tyckte Brita - i fem minuter".

Sedan var det tydligen inte så roligt längre. Men det här är ingenting som Brita minns, för hon var ju bara två år då 1895. Annars tyckte hon det var fantastiskt det som hänt hennes pappa.

"Tror inte pappa gillat det"

Fast hon kunde inte riktigt förstå att han åstadkom så mycket som han gjorde och att hans tavlor fanns i så många hem och kanske på lika många utedass. Älskade motiv på allt från muggar till brickor.

– Men det har blivit alldeles för mycket, viskade hon lite trött. Jag tror inte pappa hade gillat det här.

– Men visst är det roligt att han är omtyckt, sa hon i nästa andetag. Men det är ju inte särskilt duktigt att vara dotter till Carl Larsson.

Fast Brita var ju också Karins dotter och med ett eget liv. Och utan sin kära hustru från Hallsberg hade Carl aldrig blivit den han blev.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-06-09 7:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.