Gå till innehåll
Sydnärke

Joel Andersson siktar på att slå igenom i Indianerna i år. Foto: Anders Björk

Hemmasonen Joel
tänker ta chansen

Publicerad: 27 March 2014 19:30

SPEEDWAY: Joel Andersson slog igenom förra året med fin körning i Allsvenskan för Rospiggarna. I år satsar Indianerna på hemmasonen som ska göra allt för att ta chansen. - Jag har sett fram mot det här hela mitt liv och längtar skitmycket till det drar igång, säger Joel Andersson.

För några år sedan när jag intervjuade Joel Andersson åkte jag vilse i sökandet efter hans hem, som tur är assisterar hans mamma Marie som chaufför denna dag och vi färdas över Hardemoslätten på små grusvägar för att nå fram. Ett rådjur hoppar över vägen 50 meter framför bilen, jag tycker det är en spännande naturupplevelse, men Marie är mer van.

- Det är vardagsmat med mycket rådjur för oss som bor här ute.

Stod upp i tuffa Polen

Vi kommer fram till familjens hus, Joels bröder Filip och Linus står och mekar med några hojar i garaget och Joel kommer snart ut han med. Gångna helgen var han i Polen och representerade Sveriges U-21 landslag för två matcher i Czestochowa. Det blev förlust med 50-40 och 47-43 för svenskarna, men Joel, som fyller 18 om ett par veckor, tog bra med poäng, 15+1 på åtta heat och är nöjd.

- Det var en jäkla lång resa, men det är alltid kul åka utomlands. Motståndet var tuffare än jag trodde, tre av förarna i deras lag är ordinarie i EkstraLiga (Polens högsta liga).

Hur tycker du det gick för dig då?

- Jag är skitnöjd! Det hade ju varit roligt om vi vunnit nån match, men polackerna var jäkligt duktiga.

Joels pappa Kenneth och mamma Marie var med på resan och körde. Sammanlagt blev det drygt 150 mil och de fick lägga ut mellan 10 000-15 000 kronor ur egen ficka för resan, en hotelnatt bjöd polska förbundet på, men annars fick de betala själva.

- Men det är värt det, alla dar i veckan, fastslår Kenneth.

Pappa Kenneth har varit mekaniker åt Joel hela karriären, nu får han även bli det i Elitserien.
Borde Joel kört ifjol?

Förra året var en succé för Joel, han presterade riktigt bra i Allsvenskan med Rospiggarna och var en av anledningarna till att klubben kunde ta sig tillbaka till Elitserien. I år blir det körning i Indianerna, hemmaklubben där karriären började.

- Jag tror det kommer gå bra, jag kommer säkert vara riktigt nervös de första matcherna och det är svårt veta var man står då jag aldrig kört i Elitserien tidigare, men jag har gjort det bra i Allsvenskan.

Vad har du fått för signaler från ledningen, kommer de satsa på dig?

- Som jag förstått det kommer de satsa på mig och hoppas jag kan köra alla matcher!

Kanske borde Joel gjort debut i Indianerna redan ifjol, många ansåg det när reserven Mathias Thörnblom vacklade, vad tycker Joel själv?

- Jag hade gärna provat på att köra i nån match, säger Joel och hans pappa Kenneth fortsätter på tråden, Jag tycker också han borde fått testa på nån match, man läste resultaten från Allsvenskan och såg att Joel ofta tog mer poäng än Thörnblom.

- Men Dalle (lagledare i Indianerna) gav en bra förklaring när vi pratade om det, han tyckte Joel var för ung och att han behövde ett år i Allsvenskan, och den förklaringen respekterade jag.

Pappa vill bli mekanikern

Vad säger du om året du hade i Allsvenskan ifjol Joel?

- Det var över förväntan. Jag hade räknat med ta kanske två, tre poäng från reserven. Sen tog jag 13 poäng i första matchen mot Lejonen och efter det flöt det på. Det var två matcher på hela året jag inte var nöjd med, annars funkade det bra.

I år blir det, förutom i Indianerna, körning för Hammarby i Allsvenskan och Indianerna Elit B. Det är en nyhet för i år, varje Elitserielag ska ha ett B-lag som ska matchas, sammanlagt blir det tolv matcher i den serien.

Till sin hjälp har Joel pappa Kenneth som mekar och mamma Marie som sköter ekonomin och kontakten med sponsorer, vid sidan av sina heltidsjobb

- Det tar väldigt mycket tid, jag gör i stort sett inget annat än jobbar, är i garaget och skruvar eller med ute på tävlingar, berättar Kenneth vars dröm är att kunna börja jobba heltid som mekaniker åt Joel om karriären tar riktig fart.

- Jag är billigare än polackerna, skämtar Kenneth med Joel och fortsätter. Det är en dröm jag har, vi satsar på Joel och hoppas att han ska kunna leva på speedwayen framöver.

Sett fram mot det hela livet

Mamma Marie tvättar, håller i pengarna (ifjol gick de precis runt ekonomiskt) och sköter kontakten med sponsorerna.

- Vi har alltid haft sponsorer som ställt upp, utan dem hade vi inte kunnat satsa som vi gjort och vi är väldigt tacksamma mot dem.

Kontakten med sponsorerna är väldigt nära, Efter varje match skriver Marie ett mail som hon skickar till alla så de kan hålla koll på hur det går för Joel. 

- Vissa team hör inte av sig nånting under en säsong till sponsorerna, sen kommer de efter säsongen och säger "du det gick ju bra ifjol, du ska väl vara med nästa år med?". Det är viktigt ta hand om sina sponsorer, säger Kenneth.

Joel berättar att han inte direkt känner nån så bra i Indianerna, men dansken Iversen är nog den han ser upp till mest med tanke på vad han presterat de senaste åren. Tre cyklar har Joel till säsongen, alla ganska likvärdiga. Samtidigt som han böjer sig ner för att putsa bort damm och grus från en av dem sammanfattar han känslorna.

- Jag har sett fram mot att köra i Elitserien hela mitt liv och längtar skitmycket till det drar igång.

Annons

Nyheter