Gå till innehåll
Sydnärke

Tävlingsledare Jocke Hammarlund visar en jibb, ett bete i silikon, som ska lura den gös som är tillräckligt glupsk.

Gösar luras upp
av sladdrig silikon

Publicerad: 28 June 2014 17:18

För fjärde året avgjordes på lördagen i regi av Hallsbergs Sportfiskeklubb tävlingen Vertikalgösen på Tisaren. I 27 båtar satt man och ryckte under sex timmar. Ett fabriksteam från Kumla vann årets tävling med en firre på 85 cm som toppnotering.

27 båtar med två man i varje var ute på sjön från klockan 9 till 15 för att locka gösen att hugga på dessa beten i dallrande silikon, jiggar, som blir allt finurligare utformade. Men det gäller att lista ut var fisken finns - är de på botten eller i frivattnet?

Båtarna sågs stryka utanför den skogsklädda södra sidan av Tisaren.  Det var deltagare från halva Sverige och fem-sex hemmateam från Sydnärke.

- Vi har även en tysk med i år, han har sovit i husbil i natt, han fiskar ihop med en värmlänning, berättar Mikael Norén, tävlingsledare tillsammans med Joakim Hammarlund för Hallsbergs Sportfiskeklubb.

Hallsbergs sportfiskares klubbstuga är högkvarteret uner tävlingsdagen
Joakim Hammarlund och Mikael Norén, tävlingsledare.
Micke Norén visar måttbrädan - minst 52 cm ska fisken vara för att räknas i tävlingen.
Mycket fix

Klubbfolket står under tak vid sin stuga bortom campingen och väntar på rapporter. Snacket går om att Kumlateamet Borgsmotor fått upp en rackare på 5-6 kilo (vilket visade sig vara ett vinnarnapp).

De har fått fixa en hel del för att bli tävlingsklara till denna fjärde årsomgång av Vertikalgösen - ordnat en ny väg och p-platser för trailerekipagen, röjt vass, lagt i en ny flytbrygga och förstås fått ihop ett antal viktiga sponsorer som resulterat i ett imponerande prisbord med en elmotor som kronan på verket

- Företagen tycker att det är kul att det händer nåt här, säger Micke Norén.

Längst fisk vinner

Det lag som kan redovisa den största sammanlagda längden av sex fiskar vinner.  Alltså: Får man upp en gös (minimimått 52 cm) läggs den på en måttbräda i båten och fotograferas. Sedan slängs den tillbaka i sjön. 

Samma fisk (om den inte lärt sig nåt av misstaget) skulle alltså kunna fastna på kroken hos olika tävlingsdeltagare. Så det handlar definititvt inte om något rovfiske.

- Man måste tänka ett steg till, betonar Joakim Hammarlund, som fiskat sen barnsben med debut i västmanländska Norberg. Det handlar om reproduktion och då är det bästa att släppa tillbaka de största fiskarna för att få ett framtida bra fiske.

- En gös på 85 centimeter är livskraftig och har mycket rom men den är inte särskilt god att äta.

Som finsmakare på fisk anser de att en gös på mellan 55 och 65 cm är som bäst för att hamna bakom ungsluckan.

- Jag tar en matgös då och då om jag behöver, säger Jocke.

Mini- och maximått

Hallsbergs Sportfiskeklubb säger sig värna mycket om Tisaren, vilket inte finns anledning att betvivla, den är ju förutsättningen för denna stillsamma hobby som de delar med hundratusentals fiskentusiaster och därmed spinner vidare på mänsklighetens allra tidigaste sätt att skaffa mat till grottan.

Fiskevårdsföreningen, bestående av markägarna kring sjön där Sveaskog dominerar, satte för två år sen ut 6 500 gös av något större modell så nog borde det finnas fisk för de tävlande.

- Vi skulle vilja ha både ett minimimått och ett maximått för fisken, säger Micke Norén, 50-75 vore lagom. Vi har haft ett möte om det med Fiskevårdsföreningen och många verkade positiva.

Båtarna avtecknar sig mot skogskanten på andra sidan sjön. Det är en timme kvar tills protokollen med fotografier ska lämnas in och vinnaren koras.

- Det är mycket prestige, säger Jocke Hammarlund.

- Det är spänningen och möjligheten att få upp nåt stort som drar, säger Micke Norén.

Annons

Nyheter