21 Mars 2020
Tipsa: 070-508 44 84

Revyn stegar ut
i rymdens nätvärk

Lekebergs Revysällskap slår till igen: föreställningen Social Nätvärk har premiär ikväll fredag 25 oktober. Foto: Gunnar ÖquistLekebergs Revysällskap slår till igen: föreställningen Social Nätvärk har premiär ikväll fredag 25 oktober. Foto: Gunnar Öquist

Nu tar 21-åriga Lekebergs revysällskap steget ut i cyberrymden. I helgen är det premiär för revyn om ”Social nätvärk”. Den handlar om vad vi - och andra - har för sig på nätet. En fråga som både roar och oroar. Är inte det ett vågat val för en revy som ska få publiken att skratta?

- Revyscenen är perfekt för budskapet. Vi är övertygade om att publiken får roligt och kanske ibland får skrattet i halsen. Detta en föreställning där sketcher och musik avlöser varandra och där man har roligt - och tänker efter. Igenkänningen är viktig, säger Gunilla Pihlblad.

Skrivit och regisserar

Tillsammans med Dag Stranneby har hon skrivit huvuddelen av manuset. Hon är också regiansvarig för Social nätvärk. Ett spel på drygt två timmar, där musik, sketcher och dråpliga episoder avlöser varandra.

- Titeln kom på ett ganska tidigt stadium. Eftersom vi tycker om språk och inte minst ordvitsar, så kändes Social nätvärk perfekt.  Vi vill belysa hur vi umgås på sociala medier, hur vi tar till oss nyheter och fakta. Samt vad det betyder att vi är så öppna med allt på nätet.

- Vi gör våra liv till en angelägenhet för alla, lägger ut vad vi äter till frukost och vem vi älskar. Samtidigt som vi egentligen isolerar oss, och kontaktlöst stänger in oss i våra skärmar, säger Gunilla Pihlblad.

Lekebergs Närteve med programledarna som spelas av Sara Örtgård och Chebon Fernberg-Bärnvall samt expertkommentatorn Ludwig HB Esserwisser spelad av Per Arne Brånsgård.
Använder modern teknik

Revyn spänner över alla frågor där nätet griper in och påverkar.

- Vi har nummer som handlar om dagens kärleksförhållanden, om digitaliseringen i vården, om arbetsplatser och sättet att jobba, om säkerhet och om hur nyheter sprids.

Det är en revy där också den moderna tekniken används fullt ut. Scenen domineras av stora led-skärmar, och en ensemble som ständigt är uppkopplade på mobiler och paddor. Handlingen drivs framåt genom en talkshow i TV, ”Lekebergs Närteve”. 

Sofie Dahlén i en sketch som belyser problemen med att skapa lösenord.
En handplockad ensamble

Sedan händer saker ute i ”verkligheten” som kommenteras och följs upp. Det är som sig bör också gäster i studion. Ensemblen är mer eller mindre handplockad. Den moderna tekniken och sociala medier är ju en fråga som skapar spänning mellan generationer.  Då är det viktigt med både ålders- och könsfördelningen.  Den yngsta på scenen är 15 och den äldsta 65, berättar Gunilla Pihlblad.

Åtta kvinnor och sex män agerar. Alla kan sjunga - och dessutom väldigt bra. 

-Vi har en hel del dansinslag, både som enskilt nummer och som koreografi i sångnummer.

Är lokalt skapad

Det är en revy som har skapats lokalt, och utifrån de förutsättningar som Lekebergs revysällskap byggt upp under 21 år:

- Vi har skrivit cirka tre fjärdedelar själva, resten är inköpt material. Dag Stranneby och jag står för det mesta av texterna. Även Per Arne Brånsgård har bidragit med flera texter och Mikael Strömberg med en. Han har även regisserat två stora och ganska krävande nummer.

- Acki Fernberg, Cecilia Ekström och Julia Zaharane har hjälpt oss med koreografi. Ingalill Ekström med körarrangemang, berättar Gunilla Pihlblad.

Elva föreställningar

Totalt spelas elva föreställningar mellan 26 oktober och 23 november. Tre av dem är skrivtolkade och en är syntolkad. Revysällskapet samarbetar sedan länge med både Hörselskadades Förbund och Synskadades Förbund.

- Alla ska känna sig välkomna. Målet är att publiken ska vara delaktig och berörd:

 - Alla känner igen sig, får lite dåligt samvete, börjar fundera. Men framför allt ska publiken roas.  Det är det som är finessen – att skapa eftertanke med humor, säger Gunilla Pihlblad.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-25 15:13
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.