Gå till innehåll
Kumla / Speedway

Så glada blir man när Indianerna gör en femetta. Foto: Stoffe Gullberg

Indianerna snabb-
knäppte Vargarna

Publicerad: 11 June 2013 20:58

SPEEDWAY: Med tre raka femettor direkt i inledningen sänkte Indianerna sina motståndare Vargarna från Norrköping i tisdagskvällens match på Sannahed. Inför 2 848 åskådare vann Kumlalaget med solklara 55-35.

Ja, den här matchen avgjordes på en gång. Vargarna, utan sin storstjärna Nicki Pedersen, hängde inte alls med i matchinledningen och Indianerna hade 15-3 efter tre heat och 22-8 efter fem heat.

Hemmalaget i rött och blått tog kommandot direkt i starten i heat 1 (efter omstart). Foto: Andreas Anvestam
Stark Thörnblom
Mathias grattas efter matchen.

En av dem som bidrog till rycket var reserven Mathias Thörnblom, som började med två heatsegrar och såg betydligt vassare ut än han gjort i tidigare hemmamatcher.

- Jag inledde riktigt bra, hade bra starter och bra fart och hela laget presterade från början.

Vad säger du om din säsong i övrigt?

- Det har varit upp och ner och mina starter har inte varit nåt vidare, men idag hade jag det där lilla extra och starterna var bättre. Sen var det en del material på banan att köra i idag och det gillar jag.

Du verkar segstartad ofta under säsonger, det tog ett tag för dig ifjol också att komma igång?

- Jag har inte kört speedway så länge som de flesta andra så det kanske är så att jag behöver ett tag för att få upp tempot, sade skåningen Thörnblom som plockade åtta poäng.

Miedzinski kung

Vargarna skärpte till sig efter sin usla start och i paus skilde det bara tio poäng. Men laget var alldeles för ihåligt för att vara nära poäng. Tre poäng samlade Kim Nilsson, Zengota, Mellgren och Aspegren ihop..tillsammans! Och det håller naturligtvis inte.

Vargarna hade dock matchens suverän i ex-indianen Adrian Miedzinski som plockade 17 poäng på sex heat och förutom poängtapp mot Piotr Protasiewicz i heat 15 var polacken omutlig.

- Jag gillar att köra i Kumla, vi förlorade matchen klart, men jag är ändå nöjd att jag körde så bra sade Miedzinski, som inte kände någon extra motivation för att det var just i Kumla han körde, i klubben han inte var önskvärd några år tillbaka.

- Nej, jag vill alltid köra bra var jag än, min motivation är att vinna heat och hjälpa laget.

Kan du se dig köra i Indianerna i framtiden?

- Det är inget jag tänker på, jag kör i Vargarna nu och det är det jag bryr mig om.

"Som det ska vara"

Indianerna avgjorde matchen definitivt i heat elva när Antonio Lindbäck/Mathias Thörnblom tog andra raka femettan i reservheaten och skaffade Indianerna en ledning med 40-26. Siffror som blev än större kvarvarande fyra heat och segermarginalen stannade på 20 poäng, 55-35. Rune Holta som körde som körde istället för saknade Sajfutdinov var nöjd.

- Det var en solid insats av hela laget, vi var jämna och bra, det är det som ska vara vår styrka och så var det också idag.

15-3 efter tre heat, hur kunde ni vara så överlägsna i början?

- Vi hade en bra känsla inför matchen och hittade rätt direkt. Det var bra med material i banan idag från start och vi var överlägsna där i början, sade Holta som hade svårstoppade Miedzinski på gaffeln i heat 14, men fick ge sig.

- Det är en bra förare som är i riktigt bra form, jag hade honom i mitt sista heat och kunde tryckt ut honom men matchen var avgjord så det kändes onödigt att köra överdrivet tufft där.

Niels-Kristian Iversen ledde länge heat 4 men fick punktering.
"De flesta polacker småtjuriga"

Indianernas lagledare Dalle Andersson-Bäckström fick se sina mannar avgöra direkt men hade hoppats på bättre motstånd.

- Vi gör en bra match. Thörnblom är riktigt bra, Kylmäkorpi får också plus och Pepe leverar alltid. Men det var synd att Nicki Pedersen inte var med hos dom, nu kändes det lite avslaget.

Miedzinski var vass i Vargarna, blev du sugen på värva tillbaka honom till Indianerna?

- Det är en bra förare, men jag vill ha personer som går ihop med övriga gruppen, han var som de flesta polacker är lite småtjurig, men han har kanske mognat nu, det var ju ett tag sen han var här.

Var är Sajfutdinov?

Indianerna saknade sin stjärna Emil Sajfutdinvov som lämnade återbud till matchen. Ryssen leder GP-serien, men har gått tungt i serien, även i Polen.

- Vi får se hur det blir, de ville han skulle avstå idag i alla fall. Det har inte funkat med hans material och i Polen blev han tydligen omkörd överallt senast. Vi kanske kör vidare med samma lag vi hade idag nästa match, sade Dalle som förra veckan var delaktig i en betydligt tuffare match mot Piraterna, där lagledaren Stefan Andersson gick till kraftig attack mot Piotr Protasiewicz efteråt.

- Det är inte första gången den där Stefan Andersson utalar sig så, han har alltid haft ett ont öga till Pepe. Deras förare är inte ett dugg bättre, Linus Sundström gav Sajfutdinov en riktig kyss senast, men jag sa inget om det, avslutade Dalle Andersson-Bäckström, vars lag ligger tvåa i tabellen på samma poäng som Piraterna.

Indianbetygen 1-5

Rune Holta 3: En klart godkänd insats av Holta, men det där lilla extra saknades.

Joonas Kylmäkorpi 3: Efter en dålig säsongsinledning känns det som att Kylmäkorpi hittat en allt stabilare form.

Piotr Protasiewicz 4: Nollade i ett heat då han bromsades av Balinski, i övrigt fullpoängare med tolv pinnar. Vill alltid vinna sina heat och kör hårt oavsett vad det står i matchen.

Damian Balinski 2: Fem poäng på fyra heat, det är ungefär den nivån Balinski ligger på när han kör ordinarie. Godkänd.

Niels Kristian Iversen 3: Den där hysteriska "Iversen-formen" som fick alla på fall verkar ha försvunnit. Ändå en hyfsad insats.

Antonio Lindbäck 2: Godkänd utan att glänsa, var ett nummer större i reservheaten.

Mathias Thörnblom 4: Överlägset bästa matchen i år, hittade bra fäste på yttern och med bättre starter än vi sett tidigare.

Laddar spelare...
Annons

kumla