Gå till innehåll
Kumla / Speedway

Indianerna var lite för ofta på efterkälken mot Smederna för att det skulle räcka till avancemang. Foto: Niclas Svidén.

Säsongen över
för Indianerna

Publicerad: 27 August 2013 22:22

SPEEDWAY: Indianerna vann tisdagens match mot Smederna med 46-44, men åkte ut sammanlagt med 91-89 efter stor dramatik. Laget sågs som guldfavoriter inför säsongen, men fick nu kasta in handduken i kvartsfinal.

Matchen började trevande för hemmalaget, det kändes spänt och Smederna kopplade ett tidigt grepp om matchen och ledde med 17-19 efter sex heat.

Vände på steken

Indianerna vände dock på matchserien i heat sju och åtta genom två raka femettor. Först var det Rune Holta och den för kvällen suveräne Antonio Lindbäck som vann med 5-1 mot Smedernas Laguta och Buczkowski. Heatet efter small det till igen när Piotr Protasiewicz rundade hela fältet och fick med sig Joonas Kylmäkorpi till en ny femetta.

Indianerna hade vänt till ledning i matchen 27-21 och även sammanlagt var man i ledning med två poäng. De rödklädda och högljudda Smed-fansen i utgången av förstakurvan tystnade, men de skulle få anledning att väsnas igen.

Smederna hade ett starkt publikstöd med sig från Eskilstuna och till sist var det de som fick jubla mest.
PK en gigant

Smederna deppade dock inte ihop utan kom tillbaka och utjämnade så att det i paus stod 32-28 till Indianerna, helt jämt sammanlagt alltså. En av de stora orsakerna till bortalagets tyngd för kvällen var 44-årige! veteranen Peter Karlsson som tog fram all sin rutin från viktiga matcher han samlat på sig genom åren och levererade stort.

Karlsson slog alla Indianernas toppnamn, blev Smedernas bästa poängplockare med sina 12 pinnar och såg till att Smederna återigen kopplade greppet om matchen. För Indianerna vann visserligen heat 11 med 4-2 och ledde då med 36-30, men därefter föll man i tre raka heat med 4-2. Indianerna var nära åka på 5-1 i baken i både heat 13 och 14, men Lindbäck och Iversen tog sig förbi i sista kurvan och höll liv i matchen.

Laguta avgjorde

Smederna hade ändå kopplat ett järngrepp inför sista heatet. Ställningen i matchen var 42-42 och Indianerna var tvingade att köra 5-1 för att det skulle bli oavgjort sammanlagt och då avgöras med ett skiljeheat.

Antonio Lindbäck och Niels-Kristian Iversen fick chansen för Indianerna i sista heatet. Lindbäck tog starten från sin innerposition och hade sen inga större problem att hålla undan till heatseger. Danske Iversen fick dock inte alls samma fina start och hamnade sist. Iversen tog sig förbi Peter Karlsson, men behövde ta sig förbi även Grigory Laguta.

Det var nära några gånger, men ryssen kunde hålla undan och fick precis som i Eskilstuna äran att avgöra matchen. Vilt segerfirande utbröt med en galen Laguta, samtidigt som Indianförarna och lagledare Dalle Andersson-Bäckström såg knäckta ut. Inte så konstigt kanske om man åker ut med minsta möjliga marginal på hemmaplan?

Antonio Lindbäck stod för säsongens bästa insats och tog 14 poäng. Det räckte dock inte och semifinalerna kommer köras utan Indianerna.
Dalle skrivit på nytt kontrakt.

- Vi borde ha vunnit större och tagit oss vidare. Jag är otroligt besviken och väldigt arg, jag har svårt hitta orden just nu, sade Niels-Kristian Iversen efter matchen.

- Vi kom inte in bra i matchen, det blev bättre med tiden, men Smederna kändes hungrigare från start och de vann rättvist.

- Antonio Lindbäck gör en kanonmatch, samtidigt kliver inte Iversen och Pepe fram för oss som vi vant oss vid. Det känns jäkligt surt, men det är små marginaler i sport, sade Dalle-Andersson Bäckström som även avslöjade att han skrivit på för ett år till i klubben som lagledare och att man har mer eller mindre klart med ett vasst nyförvärv till kommande säsong.

Sämst när det gäller

Om någon sagt inför säsongen att guldfavoriten Indianerna skulle åka ut i kvartsfinal hade det då definitivt setts som ett fiasko. Säsongen blev dock ryckig och när man tappade Emil Sajfutdinov förlorade laget självklart mycket kraft.

Det är inget fiasko att åka ut mot Smederna med det lag Indianerna har nu, så bra är inte laget. Ett misslyckande är det dock och klubben visade återigen att man har en förmåga att förlora de där viktiga och jämna slutspelsmatcherna och aldrig vara som bäst när det gäller som mest. Något som tyvärr börjar kännas som ett kännetecken för Indianerna.

Indianbetygen 1-5

Rune Holta 2: Blandade och gav. Inledde med ett stopp. Sen två riktigt bra heat, för att avsluta med en nolla i det viktiga heat 14.

Antonio Lindbäck 5: Slog till med en superinsats och var överlägset bäste Indian för kvällen. Lite oväntat med tanke på säsongen han haft.

Piotr Protasiewicz 2: Inte den härförare han hade behövt vara och nollan i heat 13 var tung, men inte oväntad då Pepe brukar ha svårt få till det i slutet på viktiga matcher.

Joonas Kylmäkorpi 1: Blixtrade till i ett heat, men i övrigt blek och har ingen bra säsong alls bakom sig.

Niels-Kristian Iversen 2: Indianernas superdansk gick inte att känna igen. Nio poäng är förvisso inte fy skam, men tog inte en heatseger på fem försök och starterna var riktigt dåliga.

Damian Balinski 1: Har helt tappat den högstanivå han låg på för ett par år sen. Blev inget bra nyförvärv det här heller för Indianerna.

Mathias Thörnblom 3: Hittade precis som ifjol åkningen alltmer efter en svag första del av säsongen. Klart godkänd.

Laddar spelare...
Annons

kumla