Gå till innehåll
Kumla

Så kan pensionärer påverka politiken

Publicerad: 19 March 2018 12:01

Kumlas pensionärsorganisationer vill ha inflytande genom ett pensionärsråd men får nu svar av kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S), som anser att Social rådet duger - om arbetet förbättras. Det finns även andra möjligheter för pensionärer att påverka kommunen, påpekar hon.

Alla Kumlabor oavsett ålder är viktiga för oss socialdemokrater.  Alla människors möjlighet att aktivt delta i kommunens utveckling är en viktig fråga och det görs på olika sätt inom den kommunala organisationen.

Som äldre så finns det så kallade Sociala rådet.  Men den främsta möjligheten att påverka är ändå att vara politiskt engagerad och på det sättet kunna påverka politikens riktning och innehåll och även hur besluten i kommunen ska tas.   

När jag ser på partiernas kommunfullmäktigelistor så finns det många pensionärer på dem. På Socialdemokraternas fullmäktigelista finns det 14 pensionärer, både kvinnor och män.  I nämnderna finns det en till tre pensionärer som är förtroendevalda från Socialdemokraterna.
Jag ser det som en god representation  för att pensionärer ska kunna framföra sina åsikter, lägga skarpa förslag och ha idéer hur de olika besluten ska tas för att bygga ett hållbart samhälle för framtiden.

Ni skriver att ni ”ses som informationsmottagare” i Sociala rådet. Det är beklagligt att ni känner på det sättet och det ska absolut inte vara så.

Jag vill att vi tillsammans ska reda ut vad som gått fel. Syftet med Sociala rådet är att ni ska ges möjligheten till inflytande, delaktighet och samverkan.  Det är inget som sker automatiskt och det kräver ansvar av alla deltagande när det gäller att förbereda mötena. Alla representanter som har sitt mandat ifrån de olika pensionärsorganisationerna har möjligheten att lämna in önskemål om vilka frågor som ska hanteras i rådet. 

Vi ska komma överens när frågor lyfts vidare till kommunens tjänstepersoner för att sedan återkopplas till socialrådet för att se vad hände med frågan. Därefter är det viktigt att representanterna i Sociala rådet  informerar i sina egna organisationer om vad som diskuterades på rådet. Det för att inte mötet ska kännas som en envägskommunikation. Ni har ett resonemang att nöjdheten i en kommun ökar med ett pensionärsråd, men jag ser att ni har stora möjligheter att påverka genom er breda representation i Sociala rådet. 

Jag önskar att vi  tillsammans kan göra ett omtag och komma överens om hur vi skapar ett sådant socialt råd och vi kommer att bjuda in till dialog för att finna en lösning. Kommunstyrelsen utser ordförande i Sociala rådet, för att säkerställa det övergripande perspektivet som ni efterfrågar. Kommunstyrelseordförande kommer att delta cirka två gånger per år, lika viktigt är att ansvariga tjänstepersoner kan delta vid behandlingen av olika frågor.  

Som jag skrev ovan så är det oerhört viktigt att engagera sig politiskt för att kunna påverka och få inflytande. Inom Socialdemokraterna i Kumla har vi ett pensionärsutskott, där alla medlemmar/pensionärer är välkomna en gång/månad. Där lyfts och diskuteras olika aktuella politiska frågor, vid de flesta möten deltar en förtroendevald politiker, som är ordförande eller vice ordförande i en nämnd i kommunen. 

Alla pensionärsorganisationer är alltid välkomna  att bjuda in oss politiker till sina möten och diskutera de frågor som ni vill lyfta. Ytterligare en vinst är då att alla medlemmar ges samma möjlighet att få samma information, kunskap och diskussion. 

Ni skriver även att ni vill fortsätta leva ett kreativt, aktivt liv som respekterade medborgare. Vi fortsätter arbetet med föra en politik som ger goda förutsättningar för olika föreningar och organisationer att kunna genomföra bra verksamhet. Det leder till att människor möts, känner trygghet och kan vara aktiva och kreativa Kumlabor. 

Liknande artiklar

Annons

kumla