Gå till innehåll
Kumla / Speedway

Tack för god match - lagkaptenerna Greg Hancock och Pepe Protasiewicz. Foto: Andreas Anvestam

Oavgjort mot Piraterna

Publicerad: 4 June 2013 21:04

SPEEDWAY: Indianerna ledde matchen mot ärkerivalerna Piraterna fram till sista heat, men där tog det stopp. Piraternas Chris Holder vann heatet inför säsongens rekordpublik på 3 921 åskådare och ordnade därmed slutresultatet 45-45.

Indianerna mot Piraterna, det är möten som alltid blir extra laddade och tisdagens batalj på Sannahed var inget undantag.

Hemmalaget startade matchen i ett rasade tempo och Motala-laget agerade statister när taggade Indianer körde förbi dem och ifrån dem.

Liknade finalen 2011

Som mest ledde Indianerna med tolv poäng, 24-12 efter sex körda heat, och det mesta talade för en utklassningsseger för hemmalaget. Piraterna är dock ett lag som aldrig viker ner sig och tack vare ett par toppningar fick man kontakt i matchen igen.

- Vi pratar jättemycket i laget under matcherna vad vi ska göra med cyklarna. Och det är inte bara jag som pratar, förarna pratar med varandra och ger tips, speciellt Chris Holder och Greg Hancok som är våra toppar. Pratar inte förarna med varann funkar inte vår åkning, sade lagledare Stefan Andersson om lagets förmåga.

Det var en match som påminde om finalen i Kumla 2011. Även då startade Indianerna  i ett ursinningt tempo för att sedan känna Piraterna äta sig allt närmare tack vare lyckade toppningar och en superstark toppduo.

Indianstjärnor utan glans

I Indianerna dominerade Piotr Protasiewicz och Joonas Kylmäkorpi på reserven. Kylmäkorpi med en ny motor var riktigt vass och i det tionde heatet stängde han mycket snyggt dörren för Chris Holder i utgången av första sväng, vilket gjorde att Piotr Protasiewicz kunde smita förbi på innern och ordna en femetta, vilket betydde 34-26 i halvtid.

Indianernas GP-stjärnor Emil Sajfutdinov och Niels Kristian Iversen nådde dock inte alls upp till någon stjärnklass denna kväll. Speciellt Sajfudinov som bara plockade fyra poäng på fyra heat och än så länge inte ser ut att trivas nåt vidare på sin nya hemmabana.

- Inte en aning, inte en aning, han åker nog på det bästa han har, men han får inte till det här. Men det måste komma snart, sade Indianernas lagledare Dalle Andersson-Bäckström om den VM-ledande ryssen.

Chris Holder leder före en attackerande Pepe Protasiewicz i det avgörande heat 15. Efteråt svor vredgade Piraterna över Pepes körning.
Nära tappa allt

Indianerna ledde med åtta poäng med fyra heat kvar, trots detta var det ytterst nära att man fick lämna Sannahed utan poäng. Piraterna körde med Chris Holder och Greg Hancock i både heat 14 och 15 och superduon tog en enkel femetta i heat 14 vilket gjorde att det bara skilde två poäng inför nomineringsheatet.

I sista heatet var Pirat-duon återigen först iväg från starttejpen och ett besviket skrän hördes från publiken runt arenan. Piotr Protasiewicz satsade dock hårt och lyckades ta sig förbi Greg Hancock. Antonio Lindbäck  var aldrig nära poäng, men Pepe höll i andraplatsen vilket betydde 4-2 i heatet till Piraterna och att matchen slutade 45-45.

Pirater sågade Pepe

Piotr Protasiewicz har aldrig varit populär i Piratlägret. Är det inte gnäll om att han filmar, så är det att han kör fult och efter tisdagens match var det samma visa

- Det är kanske den fulaste speedwayförare som finns i hela världen och hela speedwayvärlden vet om att det är så. Det är ren tur att ingen skadar sig allvarligt när han far fram, sa lagledaren Stefan Andersson.

- Domarna säger att de ska hålla ögonen på honom ofta, men det räcker inte. De måste göra mer, beklagade sig  Andersson över Pepe i främst 15:e heatet.

Trots upphämtningen i matchen var han inte helt nöjd.

- Jag är supernöjd med vår upphämtning, men som den utvecklade sig i slutet kunde vi lika gärna vunnit.

Holder svor om Pepe

Chris Holder i Piraterna visade verkligen varför han är regerande världsmästare, fick Indianernas stjärnförare att se mänskliga ut. Sammanlagt blev det 14 poäng för australiensaren.

- Det var en suverän match! Indianerna är ett tufft lag att möta och vi fick en dålig start på matchen, men lyckades jobba oss ikapp och det tror jag inte många lag klarar av på deras hemmabana.

Vad var det som gjorde ni lyckades ta in 12 poäng?

- Jag vet faktiskt inte hur vi lyckades,  det tog ett tag att komma in i matchen, men när vi hittade rätt inställningar gick det mycket bättre, sade Holder som även han inte hade mycket till övers för Piotr Protasiewicz.

- Vi tog starten i sista heatet, men Pepe tilläts köra fult som vanligt utan åtgärd. Det är likadant varje gång, muttrade Holder och avslutade med ett par otryckbara svordomar riktade mot Indianernas kapten.

Joonas, nöjd med kvällen för egen del.
Kylmäkorpi glänste

Joonas Kylmäkorpi har haft en svajig inledning på säsongen och blivit ifrågasatt. Mot Piraterna körde han som reserv och gjorde säsongens klart bästa match med fyra heatsegrar och totalt tolv poäng.

- Vi tappar en jätteledning och det känns väldigt tråkigt. För egen del kändes det riktigt bra, men banan var hal och vi fick ingen hemmafördel alls av den idag. De coachar laget bra och är starka i slutet, då blev det som det blev.

När Kylmäkorpi upplyses om Piraternas hårda ton mot Pepe håller han oväntat med dem istället för att ta sin kapten i försvar.

- Det är inte mycket att säga om, han kör tufft och ibland fult. Han körde nästan över mig i Målilla. Men han tar ju poäng.

"Han är alltid frusterad"

Indianernas lagledare Dalle Andersson-Bäckström fick se sitt lag tappa en stor ledning, men han hyllade mer motståndet än var kritisk mot sitt eget lag.

- Jag är inte nöjd med att vi tappar som vi gör, men de gör en bra avslutning och kan använda Holder och Hancock mycket i slutet, då är de svårstoppade, sade Dalle som dock inte gav mycket för Stefan Anderssons kritik mot Piotr Protasiewicz.

- Jag förstår inte vad han menar, han är frusterad efter varje match och gnäller på nånting samtidigt som Pawlicki-bröderna i hans lag far och flyger över hela banan när de kör. Jag lyssnar inte mycket på honom!

Du satte in Antonio Lindbäck i nomineringen istället för Joonas Kylmäkorpi, hur resonerade du där?

- Jag kollade på vilka de mött i sina heat och jag tyckte Lindbäck verkade vara på g och  ville ge han chansen, vi behöver få igång honom, men det är alltid lätt vara efterklok.

I och med krysset mot Piraterna ligger Indianerna tvåa i tabellen en poäng efter Smederna. Nästa match är Vargarna hemma kommande tisdag.

Indianbetygen

Emil Sajfudinov 1: Dominerar i GP, men får det inte att lossna på Sannahed. Har inlett med två svaga hemmamatcher.

Antonio Lindbäck 3: Svag trea. Inledde strålande, avslutade sämre med en poäng på sista tre heaten. Som så ofta ojämn.

Iversen fick borsta av sig mycket sprut efter sina ovanligt misslyckade heat.

Piotr Protasiewicz 4: Illa omtyckt bland Pirater. Väldigt stabil på en hög nivå på Sannahed och kvällens bäste indian.

Damian Balinski 2: Började bra, men avslutade med två nollor.

Niels Kristian Iversen 2: Indianerna har blivit bortskämda med Iversens åkning under en tid nu. Mot Piraterna visade han inte samma klass vi vant oss vid det senaste året.

Joonas Kylmäkorpi 4: Flög iväg i ett par starter och imponerade stundtals stort. Ett skönt formbesked!

Mathias Thörnblom 1: En poäg på tre heat och att komma sist i båda reservheaten på hemmaplan är inte godkänt.

Laddar spelare...
Annons

kumla