Gå till innehåll
Kumla / Speedway

Laget samlat i Kumlahallen redo att bjuda på underhållning. Från vänster längst upp Cameron Woodward, Niels-Kristian Iversen, Mikael Max, Piotr Swiderski, Piotr Protasiewicz. Nedre rad, Kenneth Bjerre, Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck, Joel Andersson, Freddy Godlund. Foto: Viktoria Salonen

Indianerna årgång 2014

Publicerad: 14 February 2014 19:14

SPEEDWAY: Alla förarna var på plats när Indianerna på fredagen samlades för kick off. Lagledare Dalle Andersson-Bäckström tycker att både bredd och spets i laget borgar för en spännande säsong med sikte på guld förstås. Den inledande fotbollsmatchen pekar i rätt riktning - Indianerna vann med 6-4 över Ekers damlag.

Indianerna lade, precis som de senaste åren, sin upptaktsträff i Kumlahallen med presskonferens och efterföljande fotbollslir. Hela truppen hade slutit upp, en billigare trupp än förra årets avslöjade lagledare Dalle. Förhoppningsvis ändå mer framgånsrik.

Lindgren har grävt ner yxan

Fredrik Lindgren var ett av nyförvärven på plats. Efter tio säsonger på vift återvänder han 2014 till moderklubben. Han lämnade Indianerna i vredesmod, men nu har han växt upp och stridsyxan ska vara begravd, lovade han. 

- Det är väldigt nyttigt att träffas så här hela laget en dag innan säsongen drar igång. Det kan vara svårt få ihop alla då man reser så mycket fram och tillbaka, sade Lindgren bestämt.

Lagledare Dalle Andersson-Bäckström har varit i Indianerna ett bra tag nu. Förra året var hans mannar favoriter till guldet, men man var aldrig nära. I år slipper man favorittrycket då Elit Vetlanda fått ihop ett sällan skådat drömlag.

- Jag tror på laget och det känns bra att det är så många svenskar i det. Att vi får en bra start och harmoni i laget direkt är väldigt viktigt, bedyrade Dalle.

Fick revansch i fotbollen

De senaste två åren har Ekers damlag vunnit fotbollsmatchen klart, förra året bjöd Indiangrabbarna på dåligt motstånd, men i år såg de betydligt piggare ut och tog en rättvis seger med 6-4. Lagledare Dalle såg taggad ut och skrek på polska nyförvärvet Piotr Swiderski från bänken gällande markering "Swiderski close!"

Antonio Lindbäck gjorde 1-0 innan planens bäste spelare Piotr Protasiewicz gjorde tre raka mål upp till 4-0. Eker hade svårt få till det i första halvlek, men i den andra exploderade de med tre mål på en minut upp till 4-3.

Fredrik Lindgren utökade till 5-3 och Niels-Kristian Iversen satte 6-4 med vad som kan ha varit det långsammaste skottet som det någonsin blivit mål av i Kumlahallen. Iversen drog för övrigt ner det största jublet när han lyckades missa öppet mål från en halvmeter genom att skjuta på sitt eget ben!

Peppe fick störst jubel

Vidare till Kumla Hotel efter matchen för presentation av förarna och en chans för fansen att få mingla med sina favoriter. Piotr Protasiewicz fick det största jublet av alla, det är uppenbart att den polske lagkaptenen, som går in på sin 15:e säsong i klubben, är mäkta populär.

- Förra året pratade jag mycket inför säsongen om vilket lag vi hade, sen presterade vi inte. I år håller jag en lägre profil, sade Peppe från scenen.

Max kan trimma också

40-årige Mikael Max är ett annat nyförvärv i år. Den lugne Gullspångs-sonen är tänkt som reserv ihop med Joel Andersson och berättade att han förutom att köra även ägnar sig en hel del åt att trimma motorer åt andra och att det kunde vara nåt att utveckla ytterligare efter karriären.

Danske Kenneth Bjerre var här 2012, hade en miserabel säsong då men har nu fått en ny chans.

- Jag hade en riktigt dålig säsong som avslutades med att jag bröt benet. Nu är jag sugen på att bevisa vad jag kan för Kumla-publiken, sade Bjerre som alltid ger ett piggt och glatt intryck.

"Vill ha extra press på mig"

Polacken Piotr Swiderski skämtade och kom in med en hink på huvudet. Swiderski visade under hela dagen att han är en skojfrisk typ och han kan även mycket väl vara en positiv överraskning på banan för många. Kapacitet finns!

Egna produkten Joel Andersson fyller snart 18 år. Joel slog igenom ifjol i Rospiggarna och det hade varit tjänstefel inte satsa på honom till detta år.

Joel: Stenhård träning gäller

- Det är bara träna stenhårt som gäller, det finns inga genvägar till framgång, bedyrade Joel som avslöjade att han köpte sin första speedwaycykel samma dag som han testat köra första gången.

- Suget komma tillbaka till Indianerna har växt de senaste två åren, jag vill ha den extra pressen på mig som det innebär vara hemmaförare, sade Fredrik Lindgren som även tycker det är lite jobbigt att man måste väga så lite inom speedway.

- Förra året var jag tyngst i VM-serien på 69 kilo, jag har vägt mindre än det, men då mådde jag inte bra.

Stjärnan Niels-Kristian Iversen var lika cool som vanligt.

- Jag har haft några riktigt bra år här och det vore dumt sticka iväg med tanke på hur bra jag trivs.

Laddar spelare...
Annons

kumla