Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Christina Carlson läste två kapitel ur "Sommarboken."

Mysig stund
med Kura skymning

Publicerad: 13 November 2017 22:52

På måndagskvällen passade hela Norden, och Baltikum, på att anordna Kura skymning i de olika ländernas bibliotek som en del av Nordiska biblioteksveckan. I Kumla läste bibliotekarie Christina Carlson högt ur ”Sommarboken” medan elever från Kumla kulturskola underhöll med musik.

Kura skymning är en del av den Nordiska biblioteksveckan, numera även expanderad till Baltikum, som pågår mellan den 13 och 19 oktober. Tanken bakom veckan är att manifestera högläsning, nordisk berättartradition och självklart litteratur.

Samlas i mörkret

Grundkonceptet för just Kura skymning är att tända ett ljus och läsa en bok när det är som mörkast i Norden. Människor samlas i skymningen för att, precis som förr i tiden, lyssna till berättelser ur nordisk litteratur.

Varje biblioteksvecka, och därmed också Kura skymning, har ett tema och i år hämtade man inspiration från ”Öar i Norden.”

– Det är något speciellt med öar. Naturen där är kanske annorlunda och öborna likaså. För oss som bor på fastlandet förknippar man kanske öar med sommar och frihet, men bor man på en ö kan det också vara väldigt isolerat. Så det är lite dubbelt, det där med öar, sa bibliotekarie Christina Carlson innan det var dags att sätta igång.

Ljuv musik

Inledde arrangemanget gjorde elever från Kumla Kulturskola som spelade några väl valda stycken för de samlade åhörarna.

Bokläsning i skenet av tända ljus. 

Piano, cello och tvärflöjt var några av instrumenten som hördes och urvalet av musik bestod av alster från bland andra Georg Riedel, Franz Schubert, Jan Johansson och Ludovico Einaudi. Eleverna, alla tjejer i olika åldrar, bjöd på strålande insatser och möttes av entusiastiska applåder.

Själva högläsningen bestod sedan av två kapitel ur Tove Janssons ”Sommarbok.” Att valet föll på just detta alster berodde på olika saker; dels var Janssons alster en av Christina Carlsons favoriter, dels tog man så klart hänsyn till temat och så passade man även på att uppmärksamma Finlands självständighet som 2017 firar 100 år. 

Delvis självbiografisk roman

”Sommarboken” är en roman med biografiska inslag och utkom 1972. Handlingen utspelas på en ö i skärgården där Tove Jansson framförallt skildrar vänskapen mellan en farmor och barnbarnet Sofia. 

De två kapitel som Christina läste högt ur var engagerande att lyssna till och passade tillfället alldeles utmärkt - Janssons roman består nämligen av tjugotvå kapitel varav alla fungerar som en fristående berättelse. I alla fall undertecknad blev sugen på att läsa mer.

Musiken avlsutade

Kvällen avslutades sedan med ytterligare en omgång musik och eleverna från kulturskolan bjöds på godis som tack för deras fina insats.

– Vi brukar var ungefär dubbelt så många, jag vet inte riktigt varför det inte blev så nu. Kanske är det fotbollen som lockar, kommenterade Christina skämtsamt kvällen och skrattade.

Laddar spelare...
Annons

kumla