Gå till innehåll
Kumla

Jimmy Persson och Patric Larsson, med dottern Ellie i famnen, tar gärna emot alla karpar som skulle avlivas. Foto: Anders Björk

De tänker rädda fiskarna i Kumlasjön

Publicerad: 19 October 2018 13:32

Det var tänkt att alla fiskar i Kumlasjön skulle avlivas. Men istället kommer de att skänkas bort till en fiskeklubb som vill plantera fisken i sin egen sjö. Kumla kommun och Länsstyrelsen har gett tummen upp.

Stripa Karpfiske Klubb arrenderar en större damm i Guldsmedshyttan, och det är just spegelkarp, som finns i Kumlasjön, de är ute efter. 

"Rädda Kumlasjöns karpar"

Efter att verksamheten, relativt nyligen,  drogs igång har klubben gjort två insättningar med fisk, en för två år sedan och en tidigare i år.

- Men det handlar bara om cirka 60-70 stycken, varav den senaste isättningen på 24 fiskar handlade om karp på mellan 3-6.5 kilo styck, Sjön är relativt stor så vi skulle behöva fler fiskar och kände då att det är onödigt att man i Kumla vill avliva just såna fiskar vi är intresserade av, säger Patric Larsson, som är en av de drivande i klubben.

Mirjam Holmberg från Kumla kommun arbetar i Kumlasjön.

Kruxet med det hela är att fisken i Kumla förmodligen planterats av nån eller några illegalt.

- Då vet vi inte vet hälsotillstånd på fisken, måste vi själva beskosta en analys hos SVA. Det kostar en del så därför startade vi en insamling för att få hjälp att hålla dessa fiskar levande och få göra nytta hos oss då det är en väldigt uppskattad sportfisk, förklarar Patric.

Insamlingen som finns på Facebook under namnet "Rädda Kumlasjöns karpar", siktar på att nå 12 000 kr och redan efter några dagar är man uppe i 4 665 kr.

La 16 000 kr på sätta i 24 karpar

Patric och hans klubb har fått tillstånd av Länsstyrelsen och Kumla kommun att dra upp de karpar ur Kumlasjön som behövs för att skickas på test till SVA, som vill ha inskickat 30 stycken för att kunna bedöma dess tillstånd.

- Både vi och Länsstyrelsen är ense om att bedömningen av fiskens tillstånd är nödvändig innan vi släpper ner den i vår sjö. Men jag skulle ändå säga att det finns nästan ingen risk att fisken är sjuk. 

Vattennivån i Kumlasjön har sjunkit med 60 cm sen man började tömma den förra veckan.

Vill ni ta med er alla fiskar från Kumlasjön?

- Ja, även om vi inte riktigt vet hur många det finns här. (När kommunen fiskade i Kumlasjön i somras drog man upp 400 karpar, den största var på 40 cm)

Den isättning Stripa Karpfiske Klubb gjorde i år på 24 fiskar kostade 16 000 kr, det var dock bara större karp. Storleken på fisken i Kumlasjön är oklar.

- Förhoppningen är att det finns ett gäng med större karpar här i Kumlasjön med, och det tror vi nog att det gör, fastslår Patric.

Upptäcktes när den låg och solade

Patric besökte Kumlasjön under fredagen ihop med klubbkamraten Jimmy Persson. De pratade där med Mirjam Holmberg, som är samordnare över Kumla Stadspark. Mirjam och kommunen är positiv till initiativet.

Mirjam Holmberg på bryggan.

- Det är bra att det löser sig på det här sättet. Karpen är lite speciell, man får inte plantera ut den hur som helst utan det är väldigt strikt med tillstånd, därför tyckte vi det var säkrast att avliva den istället för att ge bort den till någon som inte har tillstånd eller är seriös, men den här klubben är väldigt seriös.

Vid avlivning av fisken skulle den klubbas ihjäl eller skäras halsen av.

Karpen i Kumlasjön upptäcktes för tre år sedan, innan det trodde man inte att det fanns någon fisk i sjön.

- De upptäcktes när de låg och solade här vid bryggan, de gillar att göra det när det är fint väder, avslutar Mirjam Holmberg.

Annons

kumla