Gå till innehåll
Hallsberg

Diplom och konstverk för Viby rid- och körsällskap utdelas av byalagets ordförande Torbjörn Åkesson. Foto: Kent Öhlin

Ridklubben blev
Årets Vretstorpare

Publicerad: 16 February 2017 11:23

Viby Rid och Körsällskap tilldelades utmärkelsen Årets Vretstorpare när Byalaget på onsdagkvällen höll årsmöte. Under mötet meddelades även att Vretstorp efter flera års väntan ska få en bensinmack.

Byalagets vältalige ordförande Torbjörn Åkesson inledde årsmötet med att uttrycka glädje över att det byggs villor i samhället som aldrig förr och att inflyttningen ökar.

- Hus som är till salu säljs direkt och priserna på småhus har ökat. Anledningen till inflyttningen kan säkert vara att vi har en bra utbyggd barnomsorg och en bra skola och en välsorterad butik, framhöll han.

- Närheten till Örebro med motorvägen och billiga tomtpriser kan naturligtvis vara en bidragande orsak.

Fjärde gången

Byalaget instiftade hederstiteln Årets Vretstorpare för fyra år sedan för att lyfta fram föreningar och enskilda på orten och stärka dess stigande självkänsla.

I år var turen kommen för Viby rid- och körsällskap att kliva fram i rampljuset på det välbesökta årsmötet i Folkets hus för att  av ordförande Torbjörn Åkesson tilldelas diplom och ett konstverk.

"Ihärdigt arbete"

Så här lyder motiveringen:

"Klubben har genom ett ihärdigt och målmedvetet arbete, med ideella krafter, hittat en ny plats och finansiering. Genom medlemmarnas arbetsinsatser på många plan har man lyckats skapa en mötessplats i Vretstorp för hästintresserade i alla åldrar.

Under året har också de första större tävlingarna arrangerats, vilket lockat mycket folk till orten."

Glada för uppmärksamhet

Ridklubbens tidigare anläggning var för trång och man lyckades med visst kommunalt stöd men framförallt frivilligt arbete få till stånd en helt ny bananläggning inklusive ett nytt klubbhus.

- Vi tackar ödmukast för denna fina utmärkelse och är mycket glada över att vårt arbete med vår nya anläggning uppmärksammas på ett sådant sätt, skriver Marion Johansson, en av rid- och körsällskapets eldsjälar.

Ny bok om Viby...
Hembygdsforskaren Anne-Marie Lenander har en ny bok i siktet..

Men det var inte bara prisutdelning under årsmötet. Anne-Marie Lenander höll ett föredrag om den kommande ”Nya Vibyboken” som trycks i höst.

Show med Danny muntrade upp.

Danny Stafström, känd från Laxårevyn och Åmmerbergsrevyn turnerar även runt i Sverige med en Eddie Meduza-show Gasen i Botten. Danny bjöd på sej själv och sjöng blandade låtar och en del med komiska inslag. Publiken trivdes och applåderade.körslaget bland annat stod för underhållningen med hjälp av några i publiken.

...och ny mack på gång

Deltagarna på mötet fick även ett besked som gladde extra mycket:

- Fem års förhandlande med bensinbolaget Q-Star har utmynnat i ett kontrakt som skrivs nu i dagarna, berättade Torbjörn Åkesson. Och det betyder att vi återigen får en bensinmack till Vretstorp som har varit efterlängtad i många år. Placeringen blir vid Viby Krog enligt önskemål från Q-Star.

Bygget kommer att påbörjas så fort alla tillstånd och papper är klara förhoppningsvis före sommaren. (LLz)

Artikeln uppdaterad

Några av Byalagets aktiviteter:

Byalaget har under året genomfört en rad olika aktiviteter i egen regi, samt i samarbete med Köpmännen, andra föreningar och organisationer.  För årsmötet redovisades dessa aktiviteter 2016:

Delat ut pris till ”Årets Vretstorpare” 2016
Påskbjörk restes i centrum och i rondellen med barn o vuxna.
Städdag i Vretstorps samhälle.
Deltagit i Valborgsfirandet.
Midsommarstång rest i centrum och i rondellen
Arangerat Trädfesten för andra gången.
Deltagit i Mopperallyt med lottförsäljning.
I samarbete med Kristallkyrkan genomfört och arrangerat Julmarknad
Pyntat centrum med julbelysning.
Genomfört två rensningar av de nyplanterade träden.
Projekterat för belysning av körsbärsträden i hörnan.
Förhandlat med Q-Star om en en bensinmack

Annons

hallsberg