Gå till innehåll
Hallsberg

En massiv polisinsats på Alléskolan skedde på måndagen för att stävja fortsatt bråk mellan ungdomsgrupper. Foto: Anders Björk

Stenkastning mot
polis vid Alléskolan

Publicerad: 6 March 2017 12:35

Maskerade ungdomar kastade sten mot polis när bråken vid Alléskolan fortsatte på måndagen. Elva av dem greps. Orsak till bråket kan vara att en grupp ska hämnas för att en annan tafsat på en flicka.

Polisens insatschef Mats Öhman i samtal med Tvärsnytt som tidigt var på plats. Foto: Anders Björk

Polisen kallar stenkastningen för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Enligt polisens insatsledare Mats Öhman har elva ungdomar gripits.

De gripna var samtliga män födda mellan 1989 och 2001, uppgav polisen senare. De har anhållits för vidare förhör och utredning, bara en 15-åring släpptes på kvällen.

Återvände och attackerade polisen

Med stor sannolikhet är det en fortsättning av det bråk som skedde i skolan i fredags. Polisen hade under helgen fått uppgifter att mer kunde vara på gång därför tog de sig till skolan under måndagsförmiddagen utrustade med hjälmar och visir. Även hundpatruller fanns på plats.

När polisen kom för att visitera några förstod de vad det handlade om så de sprang iväg, men vi lyckades stoppa sju, åtta av dem då, säger insatsledare Mats Öhman på plats.

Sammanlagt ska det ha rört sig om mellan 20-30 personer från början.

Många av dem kom tillbaka till platsen efter drygt tio minuter, maskerade och beväpnade med stenar och flaskor som de då började kasta mot polisen.

- Det var riktat mot oss helt klart, säger Öhman och pekar mot en större sten som ligger kvar vid en av piketbussarna.

Eleverna inlåsta

Eleverna vid skolan, länets största gymnasieskola, uppmanades att hålla sig inomhus under polisinsatsen.

Enligt skolpersonal har ingen undervisning pågått under dagen och man är i färd med att meddela föräldrarna om situationen vid skolan.

Några elever som fått vänta ett par timmar efter sin idrottslektion. Foto: Anders Björk

- Jag har jobbat här i drygt tio år och det har alltid varit lugnt tidigare, säger idrottsläraren Bernhard Nilsson på plats.

Straff för tafsning?

Vad som ligger bakom bråken vid Allé återstår att utreda, men enligt en polis som Sydnärkenytt talat med är orsaken ett simpelt tjafs som ska ha börjat med att en person i en av grupperna ska ha tafsat på en tjej. Hon umgås med personer i den gruppering som tagit sig till skolan för att bestraffa tafsandet. Enligt en uppgift ska flickan även ha misshandlats på något sätt.

Ett fåtal av de inblandade går på skolan, bråkmakarna har kommit tillresande från Örebro och andra orter. 

Testade polisens tålamod

Plötsligt kommer några personer, som tidigare blivit uppmanade att inte beträda skolgården, och går mot den ändå. 

Insatsledare Öhman ilsknar till, grabbar tag i en av dem och ryter till att de ska hålla sig borta och att de blir gripna nästa gång. Det blir munhuggning och Öhman blir kallad för snutjävel, men till slut ger sig personerna av från platsen.

"Håll er borta härifrån!" Foto: Anders Björk

Bara efter fredagens bråk  har tre polisanmälningar gjorts.

Kring klockan 13:30 drog polisen tillbaka de flesta patruller från området och elever fick tillträde att gå ut på skolgården igen.

Annons

hallsberg