Gå till innehåll
Askersund / Fotboll

Förbrödring på Björkvallen - spelarna från Åmmebergs IF och ÖSK ställde upp för en historisk bild före matchen, som slutade 2-11. Foto: Nalle Elfqvist

Förlust men klirr i kassan

Publicerad: 29 June 2016 21:14

FOTBOLL: Div 6-laget Åmmeberg höll emot bra i första halvlek när allsvenska ÖSK på onsdagkvällen kom för att spela en cupmatch. Men i andra halvlek räckte inte orken och matchen slutade 2-11 (2-3). För hemmaklubben var det ändå vinst i kassan med drygt 800 åskådare.

Ingen utom de mest inbitna hemmasupportrarna hade väl förväntat sig att Örebro Sportklubb skulle ta stryk av Åmmeberg på Björkvallen. Men man vet ju aldrig, se hur det gick för Island! Och kittlingen med ett storlag på besök drog till sig storpublik,  cirka 820 åskådare uppgav klubbansvariga under kvällen.

Mycket folk på Björkvallen var det.

Matchen inleddes med straffar för Åmmebergs IF för att laget spelar
i en lägre division, fem stycken straffar skulle förvaltas och tre fick räknas.
ÅIF skulle endast göra mål på två av sina straffar, Joakim Hedelind satte 1-0
och Mohammad Arshad Hassaini satte distinkt dit 2-0 till innan domaren för kvällen
Ahmed Abid kunde blåsa igång matchen på allvar.

ÖSK-straff i inledningen

Det började med en ramträff direkt i matchens inledning av ÖSK och sedan efter ett par minuter in i matchen fick gästerna en straff efter att ÅIF:s mittback Fredrik Eriksson fick ner Kalle Holmberg precis innanför straffområdeslinjen. Astrit Ajdarevic gjorde inget misstag och satte dit 2-1 målet.

- Jag trodde faktiskt inte vi var innanför straffområdet men tydligen, säger ÅIF-kaptenen Fredrik Eriksson efter matchen.

Visst bjöd ÅIF upp till kamp men de svartvita var lite större.

Hemmalaget stack stundtals upp mot Oscar Jansson, som för kvällen vaktade ÖSK-målet. Mohammad Hassaini kunde ha blivit tvåmålsskytt en kvart in i matchen om avslutet varit aningen bättre, men med en Erik Moberg tätt i hasorna är det inte lätt att hålla 100 procent fokus.

Nick på nick

Gästerna hade som väntat stort bollinnehav matchen igenom men de skulle dröja till matchminut 28 för en kvittering:  Astrit slår hörnan som når Martin Broberg vid bortre stolpen som nickar in bollen mot mitten och där finns Kalle Holmberg som nickar in 2-2.

Direkt på avspark slår ÅIF en långboll mot vänsterkanten som Niklas Karlsson tar hand om, slår ett inlägg mot ÅIF-spelare som kommer i mitten men avslutet går över.

I nästa anfall kommer ÖSK och Daniel Gustavsson på kanten, tar sig förbi Filip Degerfeldt i ÅIF målet och bollen ser ut att gå in men i precis rätt ögonblick dyker André Olsson upp och täcker ut.

Längre än 2-3 kom inte ÖSK under första halvlek.  Gästerna skapade flertalet chanser för att öka på sin ledning men ÅIF arbetade bra och stod upp bra.

Det kan vara tungt att möta Allsvenskar.
Målkalas i andra halvlek

ÖSK kom ut och satte två minuter in i andra halvlek 2-4 genom Martin Broberg som distinkt skjuter bollen i nättaket. ÅIF byter i halvtid målvakt och Morgan Särén kommer in i målet istället för Filip Degerfeldt och skulle även han sättas på ordentliga prov och räddade flertalet gånget laget från fler mål i baken.

Åmmeberg satsade på långa utsparkar som anfallarna skulle jobba på, men snabbt var ÖSK-spelarna tätt intill och ÅIF kunde inte stå emot. ÖSK-målvakten Oskar Jansson fick en lugn kväll.

Sex mål av Kalle Holmberg

Daniel Nordmark ökade på ÖSK:s ledning till 2-5 i matchminut 58 och några minutr senare gjorde Kalle Holmberg både 2-6 och 2-7. Hemmalaget tappade orken och hann inte riktigt med i ÖSK tempot när klockan tickade upp mot 70 minuter.

Matchens lirare: ÖSK:s Patrik Haginge och ÅIF:s Jonas Wahlström. Foto: Ulf Nilsson

Bara minuterna senare är Kalle Holmberg fri och tar med sig bollen från mittplan mot straffområdet, rundar ÅIF målvakten Filip Degerfeldt och lägger in 2-3 och ÖSK har vänt matchen.

ÖSK utökade till 2-8 genom Daniel Gustavsson frispelad av Astrit Adjarevic.
Kalle Holmberg fick in siktet och satte 2-9 och 2-10 och noteras för sex gjorda mål under matchen. Sista målet för kvällen skulle komma från ingen annan än Astrit Adjarevic i matchminut 87 assisterad av Daniel Gustavsson.

ÖSK går vidare till kvartsfinal och där väntar division fyra laget Yxhults IK. Premilinärt datum är satt till den 15 augusti.

Eloge till ÖSK

ÅIF- tränaren Peder Degefeldt var stolt över sina grabbar och tyckte laget stred på bra helt matchen.

- Det var mycket försvar vilket vi var förvarnade om. Båda målvakterna fick jobba på bra och räddade oss flertalet gånger, både Filip i första och Morgan i andra.

- Måste också ge en stor eloge till ÖSK som tar med sig så många a-lagsspelare till en sådan match och visar upp sina allra bästa spelare, många har dessa som
förebilder och att få möta dem här på plats i lilla Åmmeberg är stort.

- Hela arrangemanget är väldigt stort för orten och klubben, säger Peder.

Mohammad Arshad Hassaini slår in sin straff och ger Åmmeberg ledningen med 2-0. Foto: Nalle Elfqvist

Hönan eller ägget 1908?

Något liknande finbesök i fotbollsvärlden har inte skådats på länge här i Åmmeberg, om man undantar TV-laget som var här och ställde till det för snart trettio år sedan.

Bollälskarna härnere vill se denna kamp, som århundradets match, trots att fotboll spelats betydligt längre än så. För i Åmmeberg har man kickat boll seriöst sedan 1908, då föreningen bildades. Märkligt nog bildades Örebro SK samma år. Därför vet man likt förbaskat inte vem som var först på plan, om det var hönan Örebro eller ägget Åmmeberg.

Eftersom ÖSK nu ligger trea i Allsvenskan och Åmmeberg trea i division 6 södra, är naturligtvis framgånsgkurvan för ÖSK betydligt brantare än kurvan för ÅIF, vilken i nuläget mest liknar ett rakt streck.

Men även om närkelaget från Allsvenskan vinner överlägset, blir det en match att minnas länge härnere. För Örebro blev det också en ordentlig genomkörare innan serien gör nystart. Och vilka ska man tacka för matchningen om inte Åmmebergs IF, i fall det nu blir vinst mot något storlag för ÖSK.

I centrum för Sydnärkes intresse denna kväll.

Hästspark från Åmmelången

Publiksnittet på 33 åskådare passerades så fort domaren blåste igång matchen på Björkvallen, en av få svenska bollplaner med sjöutsikt. Den ligger bara en hästspark från Åmmelångens sköna stränder. För övrigt finns här plats för 400 personer. Och nu var det faktiskt fler än så.

Kent, en av klubbens många funktionärer under kvällen, skötte parkeringen.

Örebrolaget är annars mer vana med kritiskt granskande blickar då deras publiksnitt ligger på 7 945 betalande åskådare. Vilket gör ungefär 15 890 ögon. Med sådan storpublik kan man inte skylla på nerverna om det skulle gå lite snett härnere. Men efter bonusstraffar hängde Åmmeberg med skapligt, i alla fall till halvtid där det stod 2-3 till Örebro. Slutresultatet blev 2-11.

Det här blev hur som helst en erfarenhet att ta med sig till kommande matcher i sexan, där det framöver lär lysa lite extra om Åmmebergs blåskimrande dräkter, trots förlusten. Man fick trösta sig med folkfesten.

Klipp från första halvlek

Laddar spelare...
Annons

askersund