Gå till innehåll
Askersund

Barnen möter Josef och Maria med sitt nyfödda barn. Foto: Weine Ahlstrand

Lyckad jakt efter
försvunnen stjärna

Publicerad: 4 December 2017 11:18

Skolbarnen i Åsbro, Snavlunda och Rönneshytta har varit på adventsvandring i Lerbäcks kyrka. Där sökte de efter ”Den försvunna stjärnan” tillsammans med guiderna granen ”Granis” och julkulan ”Kulan”.

”Granis” och ”Kulan” mötte upp direkt innanför kyrkportarna. Sedan följde en spännande rundvandring i kyrkan för att söka efter stjärnan i granens topp/Betlehemsstjärnan. Det blev samtidigt en tidsresa tvåtusen år tillbaka i tiden till landet Israel.

– Vi har tappat bort den allra viktigaste julprydnaden, stjärnan som sitter i granens topp. Vi fick rådet att söka i kyrkan eftersom man här kan förflytta sig bakåt i tiden med fantasins hjälp, inledde guiderna.
– Vi har hittat en speciell biljett som tar oss tvåtusen år tillbaka i tiden, till Israel och staden Nasaret. Visst vill ni följa med?

Stjärntydarna.

Och det ville barnen, i det här fallet årskurs 1 i Åsbro skola.

Torkat kött som smakade russin

Sedan fick barnen vandra runt till olika stationer i kyrkan. De mötte Maria och Josef som var på väg att gifta sig. De fick se ängeln som berättade att Maria var utvald att föda guds son. De mötte herdarna som bjöd på torkat kött, som smakade precis som russin. De mötte skattskrivaren i Betlehem och stjärntydarna Melchior, Caspar och Balthazar.

Och tillsammans fann de förstås stjärnan och stallet med Maria, Josef och nyfödda Jesusbarnet i krubban. Hela adventsvandringen avslutades med ”Nu tändas tusen juleljus”.

Så tryckte någon på tidsknappen som tog barnen tillbaka hem till Sverige och Lerbäcks kyrka igen. Och där väntade bussen som körde barnen tillbaka till skolan.

Sex föreställningar

Julspelet i kyrkan för skolbarnen är en årlig tradition. I år blev det sex föreställningar för årskurserna 1 och 2 samt förskolorna.

– En rolig tradition. Alla som jobbar inom Snavlunda-Lerbäck pastorat är med och gör roller för att de ska fungera, säger Johanna Jelmbark som skrivit manus och är huvudansvarig för spelet.

Annons

askersund