Gå till innehåll
Askersund / Näringsliv

Annelie Lundberg berättade om Örebro flygplats för frukostgästerna. Foto: Alf Anneborg

Flygplats till frukost

Publicerad: 18 March 2016 14:49

Att nätverket ”Åsbro näringsliv” inte enbart verkar i Åsbro, fick man belägg för på fredagens frukostmöte i PerOlovsgården i Lerbäck. De drygt 100 deltagarna representerade snarare hela Sydnärke, Flygplatsen, Atlas Copco och Solkraft i Viby presenterades.

Två riksdagskvinnor, Lotta Olssom (M) och Christina Örnebjär (L) fanns också med på fredagsfrukosten där publiken fick ta del av tre olika presentationer.

Örebro Airport presenterades av Annelie Lundberg och Rolf Zandström.

- Fyrahundra anställda finns i de olika verksamheterna på flygplatsen berättar Anneli.

Största fraktplanet

Verksamheten kan delas upp i tre olika delar. Viktigast är fraktflyget. Örebro Airport är en av landets största när det gäller fraktflyg. Den banförlängning från 2 600 till 3 300 meter som pågår kommer att innebära att man kan ta emot världens största fraktflygplan.

- Banförlängningen gör också att vi får möjlighet att erbjuda fler charterflyg till fler avlägsna destinationer, berättar Rolf.

Redan idag flyger man till Mexico och Thailand. Från Örebro Airport flyger idag 90 000 charterresenärer varje år.

Reguljärflyget består idag av två linjer: Örebro-Malmö med två turer om dagen och Örebro-Köpenhamn, också med två avgångar varje dag.

Arrangören Håkan Bollwig från Åsbro näringsliv och Andreas Nordbrandt, Atlas Copco.
Samarbete med Zinkgruvan

Andreas Nordbrandt heter VD:n på Atlas Copco i Örebro. Han är född och uppvuxen i Askersund.

Atlas Copco Rock drills i Örebro tillverkar lastmaskiner, borrmaskiner och annan utrustning för gruvindustrin. I Örebro har Atlas Copco 1 900 anställda. Företaget finns i 90 länder och har totalt 44 000 anställda.

Atlas Copco i Örebro samarbetar med Lundin mining i Zinkruvan med testning och visning av maskiner och annan utrustning.

Företaget tar också ett socialt ansvar, uppger Andreas Nordbrandt:

- Vi stöder och delfinansierar borrning efter vatten i fattiga områden där det råder vattenbrist.

Skänkte solpanel

Avslutningsvis presenterade Per Halldin sitt företag ”Solkraft i Viby”. Han hade skänkt en solpanel som lottades ut i slutet av frukostmötet.

Annons

askersund