Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Under sensommaren 1941 gjordes de första experimenten med att avrätta fångar med Zyklon B-gas. Denna byggnad i Auschwitz Stammlager innehöll gaskammare och krematorium.

Vi får aldrig glömma –
föreläsning om Förintelsen

Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det är samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Efter att Adolf Hitler hade kommit till makten 30 januari 1933 började judarna i Tyskland att utsättas för diskriminering och brutala förföljelser.

Den kronologiska utvecklingen som ledde till Förintelsen i fem punkter:
Identifikation.
Segregation. Judarna berövades sina medborgerliga rättigheter och egendom. Man ville tvinga dem att emigrera men många andra länder, bl.a. Sverige, tog inte emot dem.
Koncentration. De samlades ihop i ghetton.
Deportation. De deporterades till koncentrations- och förintelseläger.
Förintelsen. Ett systematiskt mördande.

Ingvar Öhrn.
Sex miljoner dog

Cirka sex miljoner judar dog under Förintelsen. Det är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv.

Som ett inlägg i denna debatt håller Ingvar Öhrn den 4 februari klockan 18 en föreläsning om Förintelsen. Lokal Visholmen på Sjöängen.

Ingvar Öhrn är pensionerad SO- och svensklärare som arbetat många år på Sjöängsskolan. Han tycker att det är viktigt att berätta om detta. Det verkar som det alltid finns behov av att sprida upplysning och fakta om Förintelsen.

Föreläsningen arrangeras av Askersunds Föreläsningsförening i samarbete med Vuxenskolan.

Våren 1943 byggde man nya, större gaskammare i Auschwitz Birkenau. Här kunde man gasa uppemot 8 000 fångar per dygn. Fångarna anlände till förintelselägret i boskapsvagnar. Varje vagn rymde 100 personer. 
 
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2018-01-26 22:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.