Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Världsdag för psykisk hälsa belystes

Ambassadörerna från Hjärnkoll: Håkan Pettersson, Erik Widlund och Angelica Larsson. Foto: Sandra WallinAmbassadörerna från Hjärnkoll: Håkan Pettersson, Erik Widlund och Angelica Larsson. Foto: Sandra Wallin

Under torsdagen 10 oktober var det ”world mental health day” och detta uppmärksammades i världen, så även i Kumla. På Ica Maxi fanns föreningen Hjärnkoll på plats under tre timmar för att informera och prata om psykisk ohälsa.

Hjärnkoll startades 2009, på uppdrag av regeringen. Sedan 2015 är man ett riksförbund som arbetar för att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter, oavsett psykiskt funktionssätt.

I hela Sverige har Hjärnkoll över 350 ambassadörer som föreläser om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. De leder bland annat utbildningar, startar diskussioner och arrangerar etikcaféer. Det kan vara antingen på skolor, arbetsplatser, myndigheter och ute i samhället.

Representerade föreningen

Hjärnkoll i Örebro har för närvarande 21 ambassadörer. Tre av dessa fanns på plats på Ica Maxi under torsdagen: Erik Widlund, Håkan Pettersson och Angelica Larsson.

– Vi har stått här några timmar och det har gått bra. Det är faktiskt rätt många som kommit fram till oss, tagit av vårt material eller velat prata lite, berättar Angelica.

Att Hjärnkoll dök upp på Ica Maxi denna dag berodde förstås på att det var ”world mental health day", en dag som uppmärksammas nationellt av Hjärnkoll.

– Det är så viktigt att våga prata om psykisk ohälsa. Det är bra att komma ut så här och vara synlig, det väcker uppmärksamhet. Psykisk ohälsa är utbredd och det drabbar inte bara individen utan också anhöriga,  säger Erik.

Fler kvinnor pratar

Flera av de medhavda broschyrerna har tagit slut när Sydnärkenytt tittar förbi. Ambassadörerna kunde också konstatera att de flesta som var intresserade och kom fram för att prata var kvinnor.

– Jag tror att det är för att vi män fortfarande har det här machoidealet att leva upp till, att man inte ska prata om känslor och eller må dåligt, kommenterar Håkan.

– En del, särskilt från äldre generationer, tror jag också har den här inställningen att må dåligt är lika med att vara svag, och därför vet man inte hur man ska hantera det om man själv drabbas, inflikar Angelica och får medhåll av Erik.

– Förr pratade man alltid om ”svaga nerver.” Vad är det liksom? Psykisk ohälsa har inget att göra med svaga nerver. Att må dåligt är inte att vara svag, slår Erik fast.

Hjälp att få

Läs mer om Hjärnkoll på deras hemsida HÄR. Visste du att det också finns en nationell samverkan mot psykisk ohälsa? Om det kan du läsa HÄR. För mer information om psykisk ohälsa och olika instanser, surfa in på 1117:s hemsida.

World Mental Helath Day:

Världsdagen för psykisk hälsa är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa. Dagen instiftades 1992 av Federation for Mental Health och infaller den 10 oktober varje år.

2019 är temat suicidprevention och hur man tillsammans kan enas i arbetet för att förebygga och förhindra självmord.

Mer information om dagen finns att läsa HÄR.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2019-10-11 15:29
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.