1 september har TV-programmet "Tjuv och polis" premiär i SVT. Hela serien spelades in i Askersund och har askersundare som deltagare. Kan det bli en tittarsuccé?
Sällskapsspelet ”Tjuv och polis” kom ut 1943 och är baserat på ett gammalt tema: Polisens jakt på tjuvar. I spelbeskrivningen heter det:
"De som spelar tjuvar ska stjäla så mycket pengar som möjligt och därefter fly. De som spelar polis ska fånga in tjuvarna och får pengar för det.
I det TV-program som spelades in i våras och som heter ”Tjuv och polis i Askersund” är spelreglerna delvis de samma. Tjuvar stjäl och flyr jagade av poliser. Björn Wahren projektledare på SVT förklarar.
– Det blir en serie som visar polisarbete som det är i verkligheten. Fjorton poliser har fjorton dagar på sig att lösa fallet. Tusen timmar film ska bli åtta timmars serie.
Första avsnittet sänds första september kl 20 00. Men hur gick det till när Askersund blev utsedd till inspelningsplats?
– Kommunen blev kontaktad i höstas av produktionsbolaget Meter Television och vi erbjöd oss att hjälpa till med att tipsa om platser och folk. Vi gjorde rundturer och visade miljöer, svarade på frågor om demografi, boende, arbetsplatser, pendling, integration, fritidsintressen, föreningsliv och annat. Vi erbjöd dem att de när som helst kunde ringa och få hjälp med problem. Redan i december fick vi besked att de bestämt sig för att komma hit, säger utvecklingschef Henrik Olovsson,
Meter Televisions första steg var att sälja in det till SVT. I ett andra steg skulle de presentera flera tänkbara orter och låta SVT välja en av dem. När teamet varit i Askersund tyckte SVT dock att det räckte.
De var imponerade av uppställningen från kommunen och askersundarna. Det är viktigt att framhålla att inga kommunala pengar betalats ut och att kommunen inte utövade påtryckningar på vad som skulle vara med i programmet.
En annan viktig sak som framhölls, och som båda parter var överens om, var att serien inte fick exploatera eller förlöjliga människor.
- Det måste vara ”feelgood- TV” där man kan identifiera sig med personerna, berättar utvecklingschef Henrik Olovsson.
Stadens gamla polisstation på Väderkvarnsgatan förvandlades till polisgängets högkvarter. Arbetet gjordes av Wiktorssons Bygg Askersund.
Det innebar flyttande av väggar, spegelfilm, ny ljuddämpande studiematta på 200 kvadrat, mörkläggning, målning och inrättande av förhörsrum. Det tog två-tre man tre veckor att få det färdigt.
Byggfirmans skåpbil med tonade rutor hyrdes ut en vecka till produktionsbolaget. I den kunde de osedda filma på olika platser i staden vilket kanske kommer att bli en överraskning för några.
Polisgänget bestod av fjorton personer och så många poliser och spanare har det väl aldrig funnits i dessa lokaler tidigare.
När all utrustning var på plats kunde man med fasta och rörliga kameror ha lite koll på staden. Flera affärer och näringsställen hade övervakning, man använde sig av drönare och mobila filmteam rörde sig runt om i staden.
Filmgänget som följde förövarna och de som följde poliserna hade ingen kontakt med varandra. Ledningsgruppen gick inte in och hjälpte inte till. Det är en tävling där vinnare utses och belönas.
Här ställs förövarnas lokalkännedom och personliga kontakter mot polisens tekniska utrustning och resurser. Hur utfallet blir får vi se i höst. En av deltagarna är Sydnärkenytts medarbetare, fotografen Christian Vargahed.
Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.