21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Pasta och whiskey gav Sydnärke priser

Teamet bakom vinnaren, pastan från Närke: Emanuel Eskilsson, Lokal, Kumla, Carolina Schneider, Berga ägg, Fjugesta, lantbrukaren Bernt-Inge Johansson, Långgälla och Daniel Forneheim, reklambyrån Think Happy Thoughts, Örebro. Foto: Roger LundbergTeamet bakom vinnaren, pastan från Närke: Emanuel Eskilsson, Lokal, Kumla, Carolina Schneider, Berga ägg, Fjugesta, lantbrukaren Bernt-Inge Johansson, Långgälla och Daniel Forneheim, reklambyrån Think Happy Thoughts, Örebro. Foto: Roger Lundberg

Det blev storslam på torsdagskvällen för Sydnärke i tävlingen Matverk 2020 om vem som skapat länets bästa matprodukt, arrangerad av Länsstyrelsen i Örebro och Lekebergs sparbank, sponsor.

Den fermenterade pastan från Närke, framtagen av Lokal i Kumla tog hem segern, vilket för bageriet var för tredje gången i tävlingens femåriga historia. Ölbryggaren Fredrik Lennström, Ä.K.T.A ÖL i Pålsboda, tilldelades andra och tredje pris för sin whishkey och maltvinäger, båda med öl som bas.

Deltog gjorde även Sandra Walther med Folketorps äppeldricka. 

Igår kväll, torsdag 30 januari, delades priset högtidligen ut på Örebro slott av landshövding Maria Larsson.

Förväntansfulla tävlande

Samling med läcker välkomstdrink gjord på rabarber i Stora salongen hos landshövding Maria Larsson på Örebro slott.

Emanuel Eskilsson från bageriet Lokal i Kumla har bytt om från mjölig bagarskjorta till finkostym och fluga och står med glaset i handen – förväntansfull.

Ska det här bli tredje gången gillt som hans bageri tar hem segern i tävlingen Gastronomiskt matverk -Vem har skapat länets bästa matprodukt 2020?

Samling runt tävlingbidragen Matverk 2020 i Stora salongen i Örebro slott. Landshövding Maria Larsson hälsar tävlingsdeltagarna välkomna och passar samtidigt på att berätta lite om slottet och tavlorna på väggen. Bild: Roger Lundberg
Örebros historiska avtryck

Landshövdingen välkomsttalar och berättar om tävlingen och slottet och de enorma tavlor som sitter på väggarna:

Karl XIV Johan till häst på två bataljmålningar från fältslagen i Halle och Lübeck. På den ena sitter den blivande kungen på en vit häst, på den andra en brun. Då visste han inte var Örebro låg, men 1810 fick han minsann veta!

Därför kan man säga att de imponerande målningarna visar på Örebros historiska avtryck i Europas historia, och Maria Larsson tillägger att örebrolänningarna ska vara stolta över sitt slott som matchar de finaste nere i Europa, i Tyskland och Italien. 

Emanuel Eskilsson, Lokal, Kumla, är både förväntansfull och hoppfull inför prisutdelningen: Vårt bästa bidrag hittills!
Pasta från Närke

Där, i Italien, odlas durumvete. Av det gör italienarna pasta. I Långgälla, Närke, odlar Bernt-Inge Johansson ölandsvete. Av det gör Emanuel Eskilsson fullkornspasta.

Pasta från Närke? Är det möjligt? Jodå!

- Tanken har funnits ett tag, säger Emanuel Eskilsson som driver Lokal sedan 2015 och som köpte in pastamaskinen i somras. Det är samma idé som för vårt bröd: Kortast möjliga sträcka från producent till produkt, utan tillsatser, bara mjöl, vatten, salt.

Fredrik Kämpenberg, tävlingsledare, presenterar den nya whiskyn från Pålsboda.
Ekologiska ägg från Berga

Pastan är fermenterad, vilket innebär att mineralerna i mjölet frigörs så att kroppen kan tillgodogöra sig dem bättre. Forskning visar att det mesta av mjölet vi annars får i oss går rakt igenom kroppen. Men äter vi fermenterat räcker det med en femtedel i magen och vi får samma näringsinnehåll som om vi skulle svalt annat mjöl! 

Men det räcker inte bara med ölandsvete för att den ekologiska pastan ska bli till. Ekologiska ägg krävs också och de levereras av Carolina Schneider, Berga gård, Fjugesta, som också ingår i tävlingsteamet, tillsammans med odlaren Bernt-Inge Johansson, i Långgälla, Kumla, kocken Niklas Edgren, Åbytorp, och David Forneheim från reklambyrån Think Happy Thoughts i Örebro som tagit fram förpackning och marknadsföringsmaterial för Närkepastan. 

Fyra tävlingsbidrag

Nu står pastagänget skuldra vid skuldra med de andra lika förväntansfulla tävlingsteamen på den tjocka mattan i Stora salongen runt bordet där de fyra tävlingsbidragen dukats upp. Dessa är, förutom pastan, Folketorps äppeldricka som Sandra Walther från Krogen som inte finns tagit fram, och Fredrik Lennström, Ä.K.T.A. ÖL på Sibbetorps gård i Pålsboda som kom på den geniala idén att bränna whisky av en omgång feljäst öl. 

(Fredrik Lennström och hans medarbetare Tommy Myrén kallar drycken för Whishkey eftersom de än så länge bara kan önska att den ska förvandlas till en god whisky efter den lagring som krävs, tre år.  Whish betyder ju önska på engelska). 

Fredrik Lennström och Tommy Myrén deltog även med en maltvinäger, gjort på öl som stått och surnat till.

Andrapristagaren Whishkeyn från södra Närke ska nu lagras i tre år för att bli en välsmakande whisky.
Elever bjöd på trerätters

För att dra ut på spänningen bjuder landshövdingen först in på en trerätters middag, tillagad och serverad av elever från Virginska skolans restaurangprogram. Jordärtskockssoppa, bakat vildsvin med calvadosgrädde och brynta äpplen med lingon och vanilj står på menyn.

Runda bord är dukade i Stora matsalen som inreddes i rokokostil redan 1766 när Adolf Fredrik var kung, han som åt ihjäl sig på hetvägg i en onyttig blandning i den kungliga magen av surkål, rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne!

Om det ändå funnits fermenterad ekologisk pasta från Närke vid den tiden! 

Uppdukade smakprov från den femte tävlingen i grenen Vem har skapat länets bästa matprodukt? Påsarna innehåller Lokals pasta som också kunde avsmakas kokta. Äppeldrickan från Folketorp har dukats upp vid bordets bortre kortsida och på båda sidor om rosbuketten står brickor med den pålsbodatillverkade maltvinägern, dock inte whishkeyn med den 50-procentiga alkoholhalten.
Pastan tog hem segern

Sanningens minut närmar sig efter efterrätten när landshövdingen meddelar juryns beslut:

Seger för pastan! 

Och motiveringen från juryn är: 

Lokalt ned till koordinaten, ett omtag på nygammal produkt, med fermenterat mervärde. Och där med pasta! 

- Jag hade väl lite vinnarkänsla, kommenterar Emanuel Eskilsson guldplaceringen. Vi har ju vunnit vid två tillfällen tidigare, en gång 2016 för brödet med vildsvin och honung, och förra året med en sBread, en tapenad gjort på svinn-bröd. Men pastan kände jag var det bästa bidraget av de tre.

Fredrik Lennström och Tommy Myrén, Ä.K.T.A.ÖL från Pålsboda, vann på sina två ölbaserade produkter, whishkey och maltvinägern.
Andra och tredje plats

Pålsbodagänget tog hem andraplaceringen med sin Whishkey med motiveringen:

Som en fjäril, från puppa till färdig. Starkare, värdefullare, efter lokal tunnrullare. Med smaker från sin historia, när svinn blir brännvinn.

Och för vinägern som tog hem tredje pris:

Surt och beskt, ett intressant test. Från England till Pålsboda, en smak av malt, men det är inte allt.

Prissumman, 20 000 kronor, som Lekebergs sparbank bidrar med, ska Emanuel Eskilsson använda till att förbereda sin pasta för försäljning med start i vår.

Juryn bestod av Jesper Johansson, Werners Gourmetservice, lärare och före detta prefekt vid restauranghögskolan, Roger Hjälm, Katrinelund, krögare av klass, Uta Riedel, Sikfors Herrgård, Sabina Schnegotzki, ALMI Mälardalen, affärsrådgivare, Gudrun Haglund Eriksson, LRFs regionstyrelse, lammproducent, Martin Matteusson, Ica-handlare, Anna-Karin Landin, Hushållningssällskapet, matkonsult och Jesper Norlander Lekebergs Sparbank, sponsor.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2020-01-31 12:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.