12 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Flytt i ett läsår underlättar planering

Beslutet taget i Askersund berör alla elever som går på skolan i Snavlunda under kommande läsår. Foto: PrivatBeslutet taget i Askersund berör alla elever som går på skolan i Snavlunda under kommande läsår. Foto: Privat

- Det är naturligtvis inte bra, säger Mårten Eriksson, teknisk chef i Askersund kommun om att alla elever på Snavlunda skola kommande läsår flyttas till Rönneshytta skola, på grund av bristfällig luftkvalitet.

Skolan i Snavlunda är byggd 2011, hur ser ni på att behöva flytta/evakuera elever redan för ett helt läsår?

- Det är naturligtvis inte bra, men i detta läge måste vi säkerställa att inomhusluftkvaliteten är tillfredställande för de personer som skall vistas där. En akut åtgärd att placera ut luftrenare har genomförts vilket löser problemet på kort sikt. På längre sikt måste åtgärder göras så att luftrenare inte längre behövs i lokalerna, svarar Mårten Eriksson, teknisk chef.

Inget med besparingsförslag att göra

Har ni någon kostnad på vad det går på att åtgärda problemet?

- Vi håller på att utreda och undersöka grundorsakerna till bristerna i luftkvaliteten så att vi kan fastställa rätt åtgärder.

Mårten Eriksson: Foto: Alf Anneborg.

- Det sker genom egna undersökningar, dialog med personal som jobbar i bygganden och med byggentreprenören. Det är för tidigt att kunna säga vilka åtgärder som är nödvändiga och vad det i så fall kommer att kosta.

De som möjligen är konspiratoriskt lagda tycker att denna flytt kom väldigt "lägligt" då det nyligen var på agendan att lägga ner skolan via ett besparingsförslag, vad vill ni säga till dem?

- Problemet med byggnaden är en ska för sig och skall inte blandas ihop med frågan om framtida skolorganisation, avslutar Mårten Eriksson.

Ett år bestämt för att underlätta planering

Även Anneli Döragrip, barn och utbildningschef, svarar på några frågor.

Är det helt bestämt att flytten gäller ett helt läsår?

- Utifrån osäkerhet kring vilka åtgärder som krävs och därmed svårigheter att säga hur lång tid renoveringen beräknas ta, har beslut fattats att evakueringen gäller nästkommande läsår. För att kunna planera för elevernas skolgång vad gäller bland annat lokaltillgång, lärare och skjutsar underlättar det med planering för ett läsår.  

Vilka tog beslutet?

- Skolchefen i samråd med projektledare och tekniska förvaltningen.

Får alla elever då istället åka skolbuss till Rönneshytta? 

- Ja, avslutar Anneli Döragrip.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Märkligt sammanträffande?
Problemet med luften har varit känt sedan skolan var nybyggd. Det är knappast ett sammanträffande att det nu när tjänstemän uttryckligen sagt att de vill stänga skolan, helt plötsligt blir ett akut problem... Ett problem som samma tjänstemän bara har en lösning på. D.v.s flytt av elever till Rönneshytta vilket också gör att Rönneshytta slipper undervisa i åldersblandad b-form. Alltså exakt samma förslag som våra folkvalda politiker sa nej till i januari. Men nu när det är ett arbetsmiljöproblem så behöver man inte gå via politikerna. Bedöm själva är det ett sammanträffande ?' Alla som har barn i skolan förstår att man INTE kommer rycka upp eleverna från sina nya klasser i Rönneshytta om ett år för att flytta tillbaka dem till Snavlunda. Så man måste ju säga att dessa sk ”akuta” luftproblem kom väldigt lägligt i tiden. Luftproblemen är på tiden att de åtgärdas, det borde gjorts för länge sedan. MEN det går att ställa baracker på skolgården i Snavlunda, kanske samarbeta med kyrkan och få använda deras lokaler tillfälligt o.s.v. Det som sker nu är definitivt en nedläggning av Snavlunda skola och frågan är om det är så här vi tycker att det ska gå till i Askersunds kommun?
2020-03-26 21:54
Jonas Gylling
Svar till Märkligt sammanträffande. För det första så är det ynkligt att du inte vill framträda med ditt namn när du skriver, men det är ju min åsikt. Sedan kan jag tala om för dig att DET är fel på luften i byggnaden vilket du tydligen vet om. Enligt mätningar som gjorts av den konsult kommunen anlitat är mängden ämnen inte okej och människors hälsa kan därför påverkas! Tycker du att det är okej att barn och lärare vistas i ett sådan klimat? Om man nu SKA renovera tror du då att man lägger ner skolan? Så dumma är nog inte våra tjänstemän i vår kommun och detta är INTE ett politiskt beslut och det vet du också.
2020-03-27 17:51
”Märkligt sammanträffande”
Jag tror att du behöver läsa mitt inlägg en gång till. Känns som att du missuppfattar en hel del. Precis som dig tycker jag och säkert alla andra att det är bra att luftproblemen åtgärdas, det borde som jag skriver gjorts för länge sen. Jag argumenterar inte mot det. MEN återigen varför är enda lösningen att flytta barnen till Rönneshytta under renoveringen? Och där ska de få gå i helt nya klasser. Att rycka upp barn som rotat sig efter ett år i Rönneshytta är inte aktuellt som jag ser det. Så därför tror jag inte på att de kommer ske en återflytt av några barn till Snavlunda skola. Eller menar du att den lösningen som nu är aktuell låter rimlig och ok ur ett barnperspektiv för dig? Att efter ett år lämna sina nyfunna vänner? Att få lämna sin klass igen? Däremot kommer säkert de nyrenoverade lokalerna användas till både förskola och fritids allt i enlighet med det förslag som röstades ner av politikerna i januari. Politikerna har precis som både du och jag påpekar inget med detta förslag att göra. Men de borde kanske inte vara helt nöjda med att det verkar som att tjänstemän tar beslut som i slutändan går tvärtemot deras. Det är just det som jag påpekar och undrar om detta med den hastiga flytten av arbetsmiljöskäl trots allt inte är ett märkligt sammanträffande?
2020-03-28 13:04
Jonas Gylling
Svar 2, jag läste att du visste om problemet. Men du skriver att det knappast är ett sammanträffande och det är väl det som gör mig upprörd då du vet om problemet med luften!! Varför det inte gjorts tidigare? Jo man har gjort saker och det tror jag du vet också, men tydligen var det inte tillräckligt då personal har klagat. Därför har fler tester utförts och man har nu beslutat att ta tag i detta för lärare och elevernas hälsa. Det jag även skriver är att OM man nu ska renovera skolan för miljon belopp så lär dom INTE lägga ner skolan. Så tokiga är inte våra tjänstemän. Om man utför stora renoveringar så kommer ju det vara omöjligt att vara i lokalerna och då är man liksom tvingad att "rycka" ur barnen från skolan. För mig så är flytten till Rönneshytta mycket klokt beslut för att låta barnen gå i en miljö med luft som är farlig är nog klart bättre alternativ än att gå kvar i en byggarbetsplats. Hur skulle de se ut? Barn med masker eller?
2020-03-28 18:26
Förälder
"MÄRKLIGT SAMMANTRÄFFANDE? "har dessvärre en poäng i denna fråga. Tycker nog att detta sammanträffande med föregående nedläggning av Snavlunda skola stinker värre än luften i Snavlunda skola...
2020-03-28 18:34
Ronny Lind
Till Jonas Gylling. Vi har haft barn i Snavlunda sedan 2014 och under dessa år har personal klagat på luften men inget har hänt. I höstas monterades luftrenare på förskolan och efter det så blev det helt plötsligt ett arbetsmiljöproblem. Om det skulle finnas ett intresse från förvaltning och politiker att lyssna på personal och föräldrar så hade detta varit åtgärdat för länge sedan, för det borde ju falla under garantijobb. Det finns andra alternativ under renoveringen. När skolan byggdes användes församlingshemmet för undervisning. Det går också att ställa upp baracker. Jag och fler föräldrar är inte intresserade av att våra barn ska åka Kårbergsvägen på vintern och än mindre svänga ut på R-50 vid Skyllberg som är en olycksdrabbad korsning.
2020-03-29 14:17
Jonas Gylling
Svar till Ronny Lind. 2014 var det ett annat styre i vår kommun och man prioriterade tex ett O´Learys bygge som gått sådär. Nu nytt tänk och man tar det allvarliga saker på allvar. Just garanti jobb är nu på gång och att placera barn i baracker kan och får inte vara ett alternativ när vi har en fungerande skola i Rönneshytta. Baracker..hur låter detta som en skola? Här gnäller man på att barnen ska ryckas upp och få åka lite buss en 20 minuter för att få gå i en fungerande skola under en kortare tid. Kompisar försvinner ju inte för att man går i en annan skola, om dom gör det så är det väl inga kompisar som är värda att ha? Låt detta nu ske och se fram emot en nytändning 2021. Olyckor nämner du som ett försvar på att inte åka till Rönneshytta. Hur gör ni när du/ni åker bil, eller ni kanske inte gör det för att riskera att krocka? Många olika tankar har vi människor men att gå runt och tro det ska bli en olycka i en bestämd korsning känns väl bara konstig. Jag sätter punkt här och önskar att det till sist blir bra för alla inblandade parter.
2020-03-30 20:58
Ronny Lind
Svar till Jonas Gylling. Det märks att du inte har speciellt mycket att komma med när du försöker debattera. Du satsar mer på att gå till attack och provocera människor än att föra ett normalt resonemang. Men det är klart, det här gäller ju inte dig och din familj. Nu satte ju du punkt och det är ju lika bra.
2020-03-30 22:25
Jonas Gylling
Ronny Lind, går jag till attack? Jag är en rak människa med en åsikt och den kan man ta som en åsikt eller en attack om man vill det. Men förminska människor det gör jag iallafall inte. Idag kan du ju läsa i NA vad som är problemet med luften och detta är ju högst allvarligt kan jag tycka. Gillar dock inte att man skyller ett byggfel på ett politiskt styre för det är helt irrelevant i sakfrågan.
2020-03-31 17:16
Ronny Lind
Jonas Gylling. Det första du gör är att gå till attack och kalla någon ynklig för att den inte vill skriva ut sitt namn. Du förminskar oss föräldrar som inte vill flytta våra barn trafikosäkert när det finns andra alternativ. Du provocerar också genom att inte hålla dig till ämnet. Det är ju självklart att skolan ska renoveras. Jag tycker att det är bra att du inser ditt eget misstag när du skyllde på att det var ett annat politiskt styre förut. Jag tycker också att du ska läsa Lina Tingös artikel här i Sydnärkenytt. Jag stolt över att bo i samma by som henne. Efter det så tycker jag att du ska försöka sätta dig in i vår situation och känna förståelse för hur vi känner.
2020-03-31 21:42
Jonas Gylling
Sista svaret från mig till Ronny Lind. Ja min åsikt är bestämd att kan man inte framträda med sitt namn så är och förblir åsikten både ynklig och då "uppdiktad" av vem som helst!! Det kan finnas en agenda som är politisk och detta kan man ju faktiskt tolka inlägget som då man skriver att det knappast är ett "sammanträffande" med att nuvarande styre ville lägga ner skolan tidigare i år. Men efter en uppgörelse med V,Kd,M och SD så fick man mer pengar till välfärden som underlättade det för nuvarande kommun. Jag förminskar INGEN utan har en åsikt som inte är den samma som era. Kan man inte få skriva en avvikande åsikt så kan ju man lika bra ta bort möjligheterna att kommentera dessa artiklar. Jag håller mig inte till ämnet? Jo det har jag verkligen gjort, utan har bara svarat som jag tycker. Men återigen har jag en annan åsikt än vad du och ni andra har som skriver här. Vad för misstag gjorde jag när jag påpekade att det vara ett annat styre? Det kan ju bara tolkas att det gamla styret inte tog tag i problemet. Nu är det ett nytt styre som tar tag i problemet och uppenbarligen är det allvarligt och farligt. Men vad jag vet så ligger detta på tjänstemännen i vår kommun och ingen annan. Men för att gå tillbaka till ämnet så är det ett problem som skall åtgärdas och vad jag förstår är det ett garantijobb och fukten kommer troligtvis från betongplattan som det var problem med redan under byggtiden. Den avger höga fukthalter och plastmattorna kan inte släppa igenom fukten och då bildas det farliga gaser som inte är bra att vistas i. Jag skulle inte vilja / önska att mina barn gick i en sådan skola utan skulle vara tacksam för att man vill flytta på dom under renoveringen. Men vi har olika åsikter igen och ni vill att dom går i baracker istället för en fungerande skola i Rönneshytta. Jag kan inte förstå det valet och det är väl detta mina åsikter handlar om förutom att man smutskastar nuvarande styre vilket jag tycker är felaktigt då dom faktiskt tagit tag i problemet, vilket dom gamla aldrig gjorde. Tror du förstår mitt inlägg mycket väl. Önskar att det löser sig för er till sist. Lycka till.
2020-04-01 11:35
Ronny Lind
Jonas Gylling. Jag har tittat på ritningar på bygget och med min ringa erfarenhet av platta på mark, så gör jag bedömningen att om någon inte har gjort något riktigt allvarligt fel så finns det ingen möjlighet att fukten kommer underifrån. Problemet med plattans torktid berodde på en felbeställning från beställaren inte från företaget. Däremot så var det ju någon som hade riktig otur när den tänkte, och beställde ett tak av mossa och gräs. När det gäller resten av dina starka åsikter så säger jag som Ingemar Stenmark.
2020-04-01 20:30
Märkligt sammanträffande?
Problemet med luften har varit känt sedan skolan var nybyggd. Det är knappast ett sammanträffande att det nu när tjänstemän uttryckligen sagt att de vill stänga skolan, helt plötsligt blir ett akut problem... Ett problem som samma tjänstemän bara har en lösning på. D.v.s flytt av elever till Rönneshytta vilket också gör att Rönneshytta slipper undervisa i åldersblandad b-form. Alltså exakt samma förslag som våra folkvalda politiker sa nej till i januari. Men nu när det är ett arbetsmiljöproblem så behöver man inte gå via politikerna. Bedöm själva är det ett sammanträffande ?' Alla som har barn i skolan förstår att man INTE kommer rycka upp eleverna från sina nya klasser i Rönneshytta om ett år för att flytta tillbaka dem till Snavlunda. Så man måste ju säga att dessa sk ”akuta” luftproblem kom väldigt lägligt i tiden. Luftproblemen är på tiden att de åtgärdas, det borde gjorts för länge sedan. MEN det går att ställa baracker på skolgården i Snavlunda, kanske samarbeta med kyrkan och få använda deras lokaler tillfälligt o.s.v. Det som sker nu är definitivt en nedläggning av Snavlunda skola och frågan är om det är så här vi tycker att det ska gå till i Askersunds kommun?
2020-03-26 21:54
Jonas Gylling
Svar till Märkligt sammanträffande. För det första så är det ynkligt att du inte vill framträda med ditt namn när du skriver, men det är ju min åsikt. Sedan kan jag tala om för dig att DET är fel på luften i byggnaden vilket du tydligen vet om. Enligt mätningar som gjorts av den konsult kommunen anlitat är mängden ämnen inte okej och människors hälsa kan därför påverkas! Tycker du att det är okej att barn och lärare vistas i ett sådan klimat? Om man nu SKA renovera tror du då att man lägger ner skolan? Så dumma är nog inte våra tjänstemän i vår kommun och detta är INTE ett politiskt beslut och det vet du också.
2020-03-27 17:51
”Märkligt sammanträffande”
Jag tror att du behöver läsa mitt inlägg en gång till. Känns som att du missuppfattar en hel del. Precis som dig tycker jag och säkert alla andra att det är bra att luftproblemen åtgärdas, det borde som jag skriver gjorts för länge sen. Jag argumenterar inte mot det. MEN återigen varför är enda lösningen att flytta barnen till Rönneshytta under renoveringen? Och där ska de få gå i helt nya klasser. Att rycka upp barn som rotat sig efter ett år i Rönneshytta är inte aktuellt som jag ser det. Så därför tror jag inte på att de kommer ske en återflytt av några barn till Snavlunda skola. Eller menar du att den lösningen som nu är aktuell låter rimlig och ok ur ett barnperspektiv för dig? Att efter ett år lämna sina nyfunna vänner? Att få lämna sin klass igen? Däremot kommer säkert de nyrenoverade lokalerna användas till både förskola och fritids allt i enlighet med det förslag som röstades ner av politikerna i januari. Politikerna har precis som både du och jag påpekar inget med detta förslag att göra. Men de borde kanske inte vara helt nöjda med att det verkar som att tjänstemän tar beslut som i slutändan går tvärtemot deras. Det är just det som jag påpekar och undrar om detta med den hastiga flytten av arbetsmiljöskäl trots allt inte är ett märkligt sammanträffande?
2020-03-28 13:04
Jonas Gylling
Svar 2, jag läste att du visste om problemet. Men du skriver att det knappast är ett sammanträffande och det är väl det som gör mig upprörd då du vet om problemet med luften!! Varför det inte gjorts tidigare? Jo man har gjort saker och det tror jag du vet också, men tydligen var det inte tillräckligt då personal har klagat. Därför har fler tester utförts och man har nu beslutat att ta tag i detta för lärare och elevernas hälsa. Det jag även skriver är att OM man nu ska renovera skolan för miljon belopp så lär dom INTE lägga ner skolan. Så tokiga är inte våra tjänstemän. Om man utför stora renoveringar så kommer ju det vara omöjligt att vara i lokalerna och då är man liksom tvingad att "rycka" ur barnen från skolan. För mig så är flytten till Rönneshytta mycket klokt beslut för att låta barnen gå i en miljö med luft som är farlig är nog klart bättre alternativ än att gå kvar i en byggarbetsplats. Hur skulle de se ut? Barn med masker eller?
2020-03-28 18:26
Förälder
"MÄRKLIGT SAMMANTRÄFFANDE? "har dessvärre en poäng i denna fråga. Tycker nog att detta sammanträffande med föregående nedläggning av Snavlunda skola stinker värre än luften i Snavlunda skola...
2020-03-28 18:34
Ronny Lind
Till Jonas Gylling. Vi har haft barn i Snavlunda sedan 2014 och under dessa år har personal klagat på luften men inget har hänt. I höstas monterades luftrenare på förskolan och efter det så blev det helt plötsligt ett arbetsmiljöproblem. Om det skulle finnas ett intresse från förvaltning och politiker att lyssna på personal och föräldrar så hade detta varit åtgärdat för länge sedan, för det borde ju falla under garantijobb. Det finns andra alternativ under renoveringen. När skolan byggdes användes församlingshemmet för undervisning. Det går också att ställa upp baracker. Jag och fler föräldrar är inte intresserade av att våra barn ska åka Kårbergsvägen på vintern och än mindre svänga ut på R-50 vid Skyllberg som är en olycksdrabbad korsning.
2020-03-29 14:17
Jonas Gylling
Svar till Ronny Lind. 2014 var det ett annat styre i vår kommun och man prioriterade tex ett O´Learys bygge som gått sådär. Nu nytt tänk och man tar det allvarliga saker på allvar. Just garanti jobb är nu på gång och att placera barn i baracker kan och får inte vara ett alternativ när vi har en fungerande skola i Rönneshytta. Baracker..hur låter detta som en skola? Här gnäller man på att barnen ska ryckas upp och få åka lite buss en 20 minuter för att få gå i en fungerande skola under en kortare tid. Kompisar försvinner ju inte för att man går i en annan skola, om dom gör det så är det väl inga kompisar som är värda att ha? Låt detta nu ske och se fram emot en nytändning 2021. Olyckor nämner du som ett försvar på att inte åka till Rönneshytta. Hur gör ni när du/ni åker bil, eller ni kanske inte gör det för att riskera att krocka? Många olika tankar har vi människor men att gå runt och tro det ska bli en olycka i en bestämd korsning känns väl bara konstig. Jag sätter punkt här och önskar att det till sist blir bra för alla inblandade parter.
2020-03-30 20:58
Ronny Lind
Svar till Jonas Gylling. Det märks att du inte har speciellt mycket att komma med när du försöker debattera. Du satsar mer på att gå till attack och provocera människor än att föra ett normalt resonemang. Men det är klart, det här gäller ju inte dig och din familj. Nu satte ju du punkt och det är ju lika bra.
2020-03-30 22:25
Jonas Gylling
Ronny Lind, går jag till attack? Jag är en rak människa med en åsikt och den kan man ta som en åsikt eller en attack om man vill det. Men förminska människor det gör jag iallafall inte. Idag kan du ju läsa i NA vad som är problemet med luften och detta är ju högst allvarligt kan jag tycka. Gillar dock inte att man skyller ett byggfel på ett politiskt styre för det är helt irrelevant i sakfrågan.
2020-03-31 17:16
Ronny Lind
Jonas Gylling. Det första du gör är att gå till attack och kalla någon ynklig för att den inte vill skriva ut sitt namn. Du förminskar oss föräldrar som inte vill flytta våra barn trafikosäkert när det finns andra alternativ. Du provocerar också genom att inte hålla dig till ämnet. Det är ju självklart att skolan ska renoveras. Jag tycker att det är bra att du inser ditt eget misstag när du skyllde på att det var ett annat politiskt styre förut. Jag tycker också att du ska läsa Lina Tingös artikel här i Sydnärkenytt. Jag stolt över att bo i samma by som henne. Efter det så tycker jag att du ska försöka sätta dig in i vår situation och känna förståelse för hur vi känner.
2020-03-31 21:42
Jonas Gylling
Sista svaret från mig till Ronny Lind. Ja min åsikt är bestämd att kan man inte framträda med sitt namn så är och förblir åsikten både ynklig och då "uppdiktad" av vem som helst!! Det kan finnas en agenda som är politisk och detta kan man ju faktiskt tolka inlägget som då man skriver att det knappast är ett "sammanträffande" med att nuvarande styre ville lägga ner skolan tidigare i år. Men efter en uppgörelse med V,Kd,M och SD så fick man mer pengar till välfärden som underlättade det för nuvarande kommun. Jag förminskar INGEN utan har en åsikt som inte är den samma som era. Kan man inte få skriva en avvikande åsikt så kan ju man lika bra ta bort möjligheterna att kommentera dessa artiklar. Jag håller mig inte till ämnet? Jo det har jag verkligen gjort, utan har bara svarat som jag tycker. Men återigen har jag en annan åsikt än vad du och ni andra har som skriver här. Vad för misstag gjorde jag när jag påpekade att det vara ett annat styre? Det kan ju bara tolkas att det gamla styret inte tog tag i problemet. Nu är det ett nytt styre som tar tag i problemet och uppenbarligen är det allvarligt och farligt. Men vad jag vet så ligger detta på tjänstemännen i vår kommun och ingen annan. Men för att gå tillbaka till ämnet så är det ett problem som skall åtgärdas och vad jag förstår är det ett garantijobb och fukten kommer troligtvis från betongplattan som det var problem med redan under byggtiden. Den avger höga fukthalter och plastmattorna kan inte släppa igenom fukten och då bildas det farliga gaser som inte är bra att vistas i. Jag skulle inte vilja / önska att mina barn gick i en sådan skola utan skulle vara tacksam för att man vill flytta på dom under renoveringen. Men vi har olika åsikter igen och ni vill att dom går i baracker istället för en fungerande skola i Rönneshytta. Jag kan inte förstå det valet och det är väl detta mina åsikter handlar om förutom att man smutskastar nuvarande styre vilket jag tycker är felaktigt då dom faktiskt tagit tag i problemet, vilket dom gamla aldrig gjorde. Tror du förstår mitt inlägg mycket väl. Önskar att det löser sig för er till sist. Lycka till.
2020-04-01 11:35
Ronny Lind
Jonas Gylling. Jag har tittat på ritningar på bygget och med min ringa erfarenhet av platta på mark, så gör jag bedömningen att om någon inte har gjort något riktigt allvarligt fel så finns det ingen möjlighet att fukten kommer underifrån. Problemet med plattans torktid berodde på en felbeställning från beställaren inte från företaget. Däremot så var det ju någon som hade riktig otur när den tänkte, och beställde ett tak av mossa och gräs. När det gäller resten av dina starka åsikter så säger jag som Ingemar Stenmark.
2020-04-01 20:30
Publicerad: 2020-03-26 14:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.