Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Möte med familjer som får
liv på nytt i Björnhammaren

I byn Björnhammaren bor idag 85 asylsökande i familjer från främst Syrien, Afghanistan och Irak, de flesta är barn. Studieförbundet Vuxenskolan är aktivt för att hjälpa familjerna och berättar om verksamheten.

I allra sydligaste delen av Hallsbergs kommun ligger Björnhammaren med Gryts f d spikfabrik.

Det är den 26 juli 2017, solen går upp och det är dags för en ny dag, ytterligare en dag som väcker blandade känslor i möten med fantastiska människor.

Jenny Kraftling, projektledare för Kulturföreningen Björnhammaren, som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län, tar oss med på en dag i Björnhammaren.

Amir med familj står på trappan till det röda huset. Idag firar de 50 dagar återförenade med sin son Mahmoud, som nu är 11 år.

Mahmoud kom till Sverige för två år sedan med sina kusiner. Familjen har nu fått uppehållstillstånd och kommunplacering i Hallsbergs kommun, så långt en drömhistoria.

Amir med familj.

Problemet är att den ekonomiska hjälpen inte har kommit igång eftersom att administrationen har extra kötid i och med att många har semester. Därför har familjen fallit mellan  systemen. Kommunen har gett dem tak över huvudet, varsin madrass, kudde och filt. Resten förväntas de ordna själva, vilket är svårt utan pengar.

Mahmoud är tillbaka med sin familj, som fått tak över huvudet, en madrass, kudde och filt.

- Jag mår dåligt och skäms när jag ser att mamman i familjen använder gamla burkar som hon hittat i soporna till matförvaring, säger Jenny.

Känsla av hopp och glädje

När Jenny är på väg till nästa nykomna familj passerar hon föreningshuset och glädjen bubblar i magen. Solen skiner och det är full aktivitet, fönstren målas och det blir så fint.

- Nästa vecka hoppas vi kunna flytta in på övervåningen och i bästa fall kan vi starta vår första babygrupp kommande vecka, berättar Jenny glatt.

Kulturföreningen Björnhammarens föreningshus Björnvillan renoveras.
En trillingvagns resa

Lite senare på dagen kommer Fatima förbi med trillingarna, sina två andra barn och bonusstorebror. Fatima är glad. Hon har varit mer eller mindre isolerad i sju månader då hon inte kunnat ta ut alla småttingar själv.

En privatperson från Västerås hörde talas om familjens situation och köpte en trillingvagn med syskonplatta till familjen via Blocket. Vagnen befann sig då i norra Sverige men med hjälp av många människors insatser har vagnen fraktats genom Sverige, hela vägen till Björnhammaren.

För Fatima och hennes barn har vardagen tagit en positiv vändning, nu kan de delta i det sociala livet och vara en del av gemenskapen.

Fatima med familj är tacksam över den nya vagnen.
Barnfamilj återförenad

Väl framme i det sista huset för dagen möts Jenny av en nyfiken, glad och förväntansfull familj med en barnaskara om sex. Familjen är ny i Björnhammaren och de vet att Jenny kommer med välkomstpaket. Luften vibrerar av spänning och glädje, det känns nästan som julafton.

Barnen jublar när de får en trehjuling, en balanscykel och en tvåhjuling med ballongdäck. Barnen bryr sig föga om handdukar, lakan och husgeråd, sådant som en mållös mamma tar emot med tårar i ögonen.

Familjen är äntligen återförenad efter ett år isär.

Även den här familjen har en rörande historia att dela med sig av. Pappan tog barnen och lämnade Syrien i förväg, mamma skulle följa efter inom en vecka, hon skulle bara ordna med det sista. När resan börjande anade de inte att det skulle dröja ett helt år innan de kunde återförenas i Sverige.

Familjen har nu varit tillsammans i Björnhammaren sedan en månad tillbaka, de väntar fortfarande på besked om asyl.

Behöver gåvohjälp

- Föreningen kommer att göra allt för att hjälpa dem och övriga familjer, men vi behöver all hjälp vi kan få i form av gåvor. Det råder brist på möbler, husgeråd, cyklar, barnkläder och skor i alla storlekar men mest akut är just nu en enkel och en dubbel barnvagn, avslutar Jenny Kraftling.

Solen kommer fortsätta att stiga över livet i Björnhammaren och vi kommer att få uppleva fler dagar som genererar blandade känslor. Förhoppningsvis kommer det en dag när det är fler glada fjärilar i magen än orosmoln.

Projekt med kultur,
företag och bönder

Medan andra asylboenden i Sydnärke avvecklats har Migrationsverket valt att fortsätta i Björnhammaren, en by som nästan var övergiven.

I början av 2017 startade Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Örebro län utbildningar i svenska och samhällsorientering för de asylsökande i Björnhammaren.

Pengar från Länsstyrelsen

Parallellt med detta kontaktades ägarna till Gryts Group för samtal om samarbete i frågor kring etablering, arbetsmarknad och lokaler för verksamheten. Och så startades Kulturföreningen Björnhammaren, som nu rustar en samlingslokal i byn.

Projektet finansieras med TIA-medel (Tidiga insatser för asylsökande) från Länsstyrelsen i Örebro län. Det övergripande syftet är att verka för integration, främja etablering och skapa möjligheter till kontakt med det lokala näringslivet.

- Jag tycker det fungerar jättebra, säger Björn Brunnberg, chef för SV i Örebro (bilden).

Han räknar med att kontakterna med företaget kan ge konkreta jobb på orten. Gryts Group planerar bland annat import av skruv som ska paketeras.

Kan bli exempel?

- Vi ska även kontakta bönderna i trakten för att hitta nya möjligheter. Det känns som att projekten i Björnhammaren skulle kunna bli ett exempel för andra och bidra till utvecklingen i Hjortkvarn.

- Man kanske kan öppna lanthandeln igen när det kommit nytt folk! (LLz)

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Maude Larsson
Härligt - med liv och rörelse....Jättebra med svenskan och andra aktiviteter.. Det är jobbigt att vänta.....
2017-08-09 8:48
Maude Larsson
Härligt - med liv och rörelse....Jättebra med svenskan och andra aktiviteter.. Det är jobbigt att vänta.....
2017-08-09 8:48
Publicerad: 2017-08-08 20:20
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.