Logotyp Sydnärkenytt
24 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Ingen fara trots färgat dricksvatten

Vad har hänt med vårt dricksvatten undrar askersundare? Det är missfärgat men ingen fara lovar kommunen. Foto: PrivatVad har hänt med vårt dricksvatten undrar askersundare? Det är missfärgat men ingen fara lovar kommunen. Foto: Privat

Många askersundare har reagerat över att deras drickvatten är missfärgat under måndagen. Kommunen skriver dock på sin hemsida att det inte är någon fara med att använda vattnet.

I flertalet Facebookgrupper rörande Askersund pågår diskussioner om dricksvattnet. "Mitt är gröngult", skriver någon. "Måste det kokas?", skriver en annan. "Missfärgat även i Åmmeberg", skriver en tredje.

"Likvärdig kvalitet trots brunfärgat"

Askersunds Kommun har dock lagt upp ett meddelande på sin hemsida där man fastslår att det inte ska vara någon fara trots de skiftande färgnyanserna. Meddelandet är undertecknat Mårten Eriksson, Teknisk Chef.

"Informationen avser Harge, Sänna, Hammar, Bastedalen, Olshammar, Askersund, Åmmeberg, Rönneshytta, Kårberg, Snavlunda. Med anledning av den senaste tidens höga nederbördsmängder har sjön Vättern påverkats av tillrinnande åar och bäckar vilket inneburit att vattnet i Vättern blivit, lokalt, svagt brunfärgat. Vatten tas ur Vättern och renas till dricksvatten i vattenverket. Den svaga brunfärgningen går inte att rena bort i vattenverket. Dricksvattnet som levereras från vattenverket håller likvärdig kvalité mot tidigare med undantag av att det är svagt brunfärgat. Det finns ingen risk med att använda dricksvattnet. Den lokala påverkan av Vättern har avtagit det senaste dygnet och spolning av vattenledningsnätet pågår"

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2019-12-23 14:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.