Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Öppet hus och dansföreställning

Lördagen den 2 september hade Sjöängen öppet hus. Projektledare Jan Öholm och verksamhetschefen för scenkonstavdelningen, Marie Reifelton, fanns på plats i Visholmen. Inför de församlade redogjorde de för hur bygget hade gått till, att slutpriset blivit lägre än det projekterade och att det blivit bättre än väntat.

Marie Reifelton:
– Sjöängen en brygga mellan kunskap och kultur. Sjöängen ska vara en trygg plats för alla. Ett allrum med fönster mot världen. Byggnaden ska få ett liv. Jag tycker att de målen är uppnådda.

Mer än en meter för varje kommuninvånare

Jan Öholm:
– Byggnaden har 13 000 kvadratmeter, det är mer än en meter för varje kommuninnevånare. Bara Landskyrkan kommer upp i den siffran. Beträffande priset beräknades det av Peab till 302 miljoner kronor i första vändan men 42 miljoner plockades bort, bland annat genom att den tänkta källarvåningen ströks.

Solenergianläggning på taket

Åhörarna fick också veta att solenergianläggningen på Sjöängens tak invigs om tre veckor. Den kommer att ge 100 kW. Anläggningen kan kapa toppar i förbrukningen och gå till laddstationer. Överskott lagras i batterier. En skärm i foajén kommer att visa flödet.

Vidare fick de närvarande höra att några rum i byggnaden kommer att utsmyckas med konst av lokala konstnärer, ett rum för Folke Dahlberg, ett för Börje Sandelin och ett för Hjalmar Trafvenfeldt.

Marie Reifelton avslutade med:

– Vi utsågs till Årets Samhällsbygge av tidningen Byggindustri och förra året hade vi 800 personer som kom hit från hela landet för att bli guidade runt i huset. Det är vi glada och stolta över.

Världspremiär på dansföreställning

Öppet hus-dagen bjöd även på dans. ”Astrid-Life is not as rotten as it seems” är namnet på en dansföreställning med nyskriven musik utifrån Astrid Lindgrens citat, figurer och situationer i associativa bilder och flöden.

Från dansföreställningen. Fr. v. musiker Jon Fält, dansare Mikael Stridh, dansare Lotta Gahrton och musiker Lars B Almkvist.

Så lyder gruppens programförklaring. Föreställningen har växt fram under sommaren 2017 under ett dansresidens på Sjöängen med Lotta Gahrton produktion. Då den visades på lördagen var det världspremiär och det i Sjöängen. 

Elever har gett förslag

Elever på Närlundaskolan har fått komma med förslag på rörelser och innehåll. Initiativtagare är Region Örebro län, Dans i Örebro län och scenkonstavdelningen i Askersunds kommun. Lotta Gahrton står för koreografin. Dansare är Lotta Gahrton och Mikael Stridh. Musiker/kompositörer Jon Fält och Lars B Almkvist.

”Man tar lite härifrån och lite därifrån och joxar ihop det, så blir det lagom jox”. Till det citatet hälsade Lotta Gahrton välkommen och fortsatte.

– Astrid Lindgren har inspirerat gruppen, både med sina böcker och med sitt liv.

Dansarna rörde sig framför bilder till suggestiv musik, framförd på rytminstrument och trumpet. I inledningen kunde man ana att Astrid Lindgrens uppväxt och ungdom skildrades. Så kunde vi läsa ”Krig 1/9-39” och ett annat citat ”Gud hjälpe vår av vanvett slagna planet”. Dansarna såg skräckslagna ut, musiken ökade och larmet gick. Ett collage på kända personer och rubriker, vapen och människor på flykt gjorde ett starkt intryck. Där fanns bilder på personer som idag skrämmer oss, kanske lika mycket som bilden på Hitler gjorde. Dessvärre känns det som att ovan nämnda citat gäller även idag.  

Figurer ur Astrid Lindgrens produktion

Figurer ur Astrid Lindgrens produktion fanns naturligtvis med. Vi såg Karlsson på taket, Emil i snickerboa och Pippi skurande golvet på sitt sätt.

Från författarinnans uppror mot det rådande skattesystemet visades brevet hon fick av Gunnar Sträng där han menade att hon inte skulle driva sin sak vidare. Hon tog inte hans råd till sig.

Så följde en rap med dans om en Pitebo och en dans med Astrids röst som bakgrund.

Med de uppmuntrande orden ”Life is not as rotten as it seems” riktade till Astrid Lindgren slutade föreställningen. Vi kan lika gärna ta de orden till oss, speciellt efter att ha sett och hört en så fantastisk föreställning. Dansen, musiken och bakgrundsbilderna bildade en helhet som förstärkte intrycket. Med ens kändes livet och tillvaron ljusare. Symboliskt nog försvann  regnvädret och solen bröt fram. 

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2017-09-03 18:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla