29 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nya lägenheter på och i gamla hus

Anne-Lie Carlos Jeansson, VD Kumla Bostäder AB, firade genom att släppa iväg ballonger. Foto: Henrik ÖstenssonAnne-Lie Carlos Jeansson, VD Kumla Bostäder AB, firade genom att släppa iväg ballonger. Foto: Henrik Östensson

27 nya lägenheter och 97 helt renoverade, med bland annat hissar. Det är vad som ska komma ut i slutänden av när Kumlabostäders stora projekt på S:t Torgils väg i Kumla. Orgeltramparen ska husen kallas

Inne under det gigantiska tälttaket pågår bygget av nya våningar för fullt. Foto: Henrik Östensson

Det som pågår är det som i bostadssammanhang kallas för en ROT-ning. Förkortningen står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. I praktiken är det nog snarast frågan om en nybyggnad i en befintlig stomme på S:t Torgils väg. Det som blir kvar efter utrivningen är egentligen bara betongväggarna. Allt blir nytt, från rör, elledningar till tapeter och köksinredning. Lägenheterna har inte genomgått någon större renovering sedan husen byggdes klart 1963.

Husen och lägenheterna tillgänglighetsanpassas. Det blir hiss i varje trappuppgång. Nya ventilationssystem kommer till.

Stor omvandling

– Det är en stor omvandling av området. Vi bygger också på  lägenheter. På  en del av husen tillkommer två våningar på några en, säger Anne-Lie Carlos Jeansson, vd Kumla Bostäder 

Husen består ju i praktiken av två stora u-formade komplex, med innergårdar. Husen i basen får två våningar i etage påbyggda, medan själva flyglarna bara får en våning till. Bygget av dessa våningar pågår för fullt under det gigantiska väderskydd, tältliknande tak som monterats ovanpå husen.

– Vi har inte jobbat i Kumla på några år. Däremot har vi gjort flera liknande ombyggnader på 60-talshus. som fått fler våningar, säger Mats Eriksson, VD Asplunds bygg, som har totalentreprenaden.

När man är klar med båda huskomplexen, alltså S:t Torgils väg 5, 6, 7 samt 11,13 och 15 kommer det finnas 97 ombyggda lägenheter och 27 nya, uppe på de gamla. Första inflyttning sker i vid årsskifte. Innan det är helt färdigt dröjer det till 2022

Omfattande evakueringsprocess

För att kunna göra en så omfattande ombyggnad som nu sker måste givetvis de boende evakueras. Det har skett i flera steg, Jaana Ekeblom på Kumlabostäder berättar:

– Först tömde vi successivt S:t Torgils väg 5, 6, 7. Det gjorde vi genom att inte fylla på med nya hyresgäster när folk valde att flytta. Sedan höll vi ett möte med alla hyresgäster och sedan enskilda möten med alla för att kunna möta deras olika behov. Vi vill ju att de som bodde här innan vi började bygga i möjligaste mån ska bo kvar.  

En del hade redan flyttat

En del hade redan tänkt flytta, av olika skäl, vilket underlättat processen.

Bygget pågår redan för fullt. Foto: Henrik Östensson

– De flesta som bodde i de hus som nu renoveras har sedan tillfälligt flyttas, till de tomma lägenheterna på S:t Torgils väg 5, 6,7.  Där finns även ett antal hyresgäster kvar som väljer att flytta direkt in i de nya, ombyggda lägenheterna när vi är klara och därför kunnat bo kvar. När vi sedan är klara med 11,13. flyttar de evakuerade in och nummer 5,6 och sju töms, avslutar Jaana Ekeblom.

Pressträffen vid bygget, som fick ersätta ett första spadtag, hölls på ett av husens tak i lysande majkyla. Ett knippe ballonger som släpptes iväg fick ersätta det traditionella spadtaget. Efter ceremonin visades bygget. Det nya ombyggda bostadskomplexet ska heta kvarteret Orgeltramparen. 

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Anders Friberg
Här visar Kumlabostäder ett bra exempel på hur de förnyar och förtätar på samma gång. Kommunen kan med andra ord växa både hållbart och smart, och samtidigt behålla attraktiv jordbruksmark.
2020-05-13 7:03
Anders Friberg
Här visar Kumlabostäder ett bra exempel på hur de förnyar och förtätar på samma gång. Kommunen kan med andra ord växa både hållbart och smart, och samtidigt behålla attraktiv jordbruksmark.
2020-05-13 7:03
Publicerad: 2020-05-12 15:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.