Logotyp Sydnärkenytt
13 April 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Vad är en Lekebergare?

Måna N Berger, välkänd kulturskribent i Mullhyttan, hälsas hjärtligt välkommen som krönikör på denna sida! Hennes första krönika handlar om att identifiera vad en Lekebergare egentligen är för slags figur.

Detta är Lekeberg! Foto: Anne Renkaitis

I Lekeberg går det ofta

Det gläder mig att få medverka i Lekebergsnytt, dels för att det är spännande och välbehövligt med en ny lokal publikation, och dels för att jag har mina rötter djupt så förankrade i den lekebergska myllan. Mer i gränsskogens karga jordmån än på slätten förstås, men lekebergare är jag.Ja, vad är en lekebergare? Vi som kallar oss så har inte alltid varit det. Kommungränserna har vandrat, inte vi. Jag till exempel, föddes inom Svartå kommun, som när den upplöstes kom att tillhöra Lekebergs landskommun, vars namn togs efter den av Jeremias i Tröstlösa besjungna Lekebergsåsen.

Välkommen som krönikör, Måna!

Under en period blev jag hastigt och lustigt örebroare. Och sedan hamnade jag åter igen i Lekeberg som kaxade upp sig 1995 och bröt sig ut från Örebro storkommun. Det påminner lite grann om Mullhyttebornas relation till dåvarande Postverket. De kom med i Guinness rekordbok för att ha bytt postnummer flest gånger utan att flytta.


Ungefär varannan lekebergare bor utanför tätorten, och med tätort menas då Fjugesta, Mullhyttan och Lanna. Lantbruk är huvudnäringen men det finns också en livaktig “gnosjöanda” i kommunen, vilket syns under årliga evenemang som  Bo och leva-mässan vid Sannabadet, Lekebergsrundan, Föreningen Kilsbergskantens besökshelg, med mera, då småföretagare, gårdsbutiker och föreningar håller öppet hus.Kulturen blomstrar i Lekeberg. Amatörteatersamverkan har under sommaren bjudit på en magnifik uppsättning av Almqvists “Drottningens juvelsmycke” på amfiteatern vid Riseberga, för övrigt landets största utomhusscen, och knappt har slutapplåderna förklingat förrän det är dags för nästa stora amatörteateruppsättning, “Kalabaliken i Nalavi”. Ett bygdespel som bottnar i en 300 år gammal autentisk händelse, med bondeuppror och sammandrabbning mellan karoliner och bybor.


Vintertid spelas det revy av det synnerligen aktiva revysällskapet, musiceras och bjuds på vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Klaessonhuset. Alltsammans välbesökt.


I Lanna finns en bokhandel med två små filialer, vilket troligen gör Lekeberg till en av landets bokhandelstätaste kommuner. 
Nyligen har även ett konstråd bildats för att diskutera och planera utvecklingen av konstlivet i  kommunen, med en konsthall högt på önskelistan.


Annat var det förr. Då talade man om Västernärkes fyra storhelger, Gropafesten, Sannamarken, kräftfisket och älgjakten. De lever i och för sig kvar än, men under konkurrens.Sammanfattningsvis kan man här kanske börja skönja den ungefärlige lekebergaren; lantlig, idog, aktiv, kulturell och kreativ. Och det där påståendet att närkingen säger “det går allri” är förresten statistiskt motbevisat. Lekeberg har, inhämtar jag vid en snabbkoll på Wikipedia, den högsta fruktsamheten i landet, jämfört med riksgenomsnittet! Så det så! 


Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Karin Påhlsson
Grattis till pensionärsjobbet som krönikör, Måna! Nog för att du verkar ha fullt upp ändå... 😉 Rolig och intressant krönika. Hur ofta ska du skriva sådana - blir det när du känner för det eller på regelbunden basis? Ser fram emot nästa. Kram!
2013-07-05 1:09
Måna N. Berger
Tack Karin gamla vän! 😊 Sådär varannan vecka är det tänkt att jag ska dyka upp med en ny krönika här.
2013-07-07 12:29
Karin Påhlsson
Grattis till pensionärsjobbet som krönikör, Måna! Nog för att du verkar ha fullt upp ändå... 😉 Rolig och intressant krönika. Hur ofta ska du skriva sådana - blir det när du känner för det eller på regelbunden basis? Ser fram emot nästa. Kram!
2013-07-05 1:09
Måna N. Berger
Tack Karin gamla vän! 😊 Sådär varannan vecka är det tänkt att jag ska dyka upp med en ny krönika här.
2013-07-07 12:29
Publicerad: 2013-07-03 20:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla