Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Tricket med den svävande trollstaven är ett klassiskt sådant. Foto: Willy Fogelkvist.

En resa genom magins historia

På tisdagskvällen samlades dryga 20 personer i Magasinet på Kumla bibliotek för att lyssna till trollkarlen Willardo och hans föredrag om magins historia.

Willy Fogelkvist heter egentligen mannen bakom Willardo och han säger sig ha blivit intresserad av magi redan första gången han såg trollkarlen Eugene på Barnens Dag i Kumla, vid den unga åldern av 11.

Riktigt involverad i trolleriet blev Willy dock först efter att han lärt sig trick ur boken "Ungdomens Nya Trolleribok." Med hjälp av dessa imponerade han på grannungarna, blev medlem i trolleriföreningar och blev en god kund hos rekvisitahandlarna. 

Konstart från förr

– Magin är en mycket gammal konstart, inledde Willy sitt föredrag och det är så klart ett korrekt påstående. 

När det först hände eller vem som var med och startade det hela har man inte riktigt koll på men det finns bevis för att underhållningsmagi har flera tusen år på nacken.

Ett gammalt papyrusdokument som arkeologer fann i Cheops pyramid berättar om trollkarlen Dedi som var verksam för 4 600 år sedan. 

Hans föreställningar var av makaber art; Dedi brukade slita djur i stycken och sedan sammanfoga dem igen till levande varelser. Man kan väl gissa sig till att publiken måste ha varit både skrämd och hänförd.

Trollkarlen Zan Zig på en affisch från 1899. Foto: Wikimedie Commons.
Nämns i Bibeln

– Trolleri uppskattades även i Grekland och nämns även i Bibeln. Där skriver man om trollkarlen Aran som framför Farao genomförde ett trick där hans stav blev en orm, berättade Willy.

Tricket i sig imponerade säkert men hur det genomfördes har man idag kommit underfund med. Tydligen finns det en egyptisk art av kobror som man kan ”förstena” genom att stoppa blodflödet till huvudet. När man sedan släpper ormen och blodet flödar fritt kan ormen återigen röra sig. Tänka sig, det handlade om illusioner även då!

Bägare och trollstavar

Willy visade många gamla illustrationer och målningar som visade trollkarlar och magi genom tiderna. Han passade även på att berätta att ett av de äldsta tricken i boken är det så kallade bägarspelet - populärt i århundraden och även använt i lurendrejeri.

Rekvisitan består av tre bägare och tre bollar. Bollarna förflyttar sig mellan, försvinner eller penetrerar bägarna. Publiken blir således imponerad. 

Och så har vi förstås trollstaven, kanske trollkarlens mest kända attribut.

– Trollstavens andemening är att leda åskådarna att titta åt det håll som man vill att det ska titta, sa Willy.

En form av distraktion med andra ord, vilket hjälper trollkarlen att genomföra sitt trick smärtfritt.

Bägarspelet illustrerad av nederländska konstnären Hieronymus Bosch, årtal 1475-80.
Inte alltid populärt

Trollkonster har dock inte alltid varit en form av glädjande underhållning. Under Europas brutala häxprocesser ansågs trolleri vara en gåva från Satan. 

När Reginald Scot publicerade "The Discoveries of Witchcraft" år 1584 var det för att påvisa att så inte alls var fallet, att trolleri i själva verket inte handlade om någon slags kontakt med djävulen utan hade logiska förklaringar. Kung James I svarade med att bränna mängder av bokens utgåvor på bål.

Häxprocesserna pågick under många år, mellan 1400- till 1600-tal, och oräkneliga människor fick sätta livet till. I Sverige avkriminaliserade man trolleri 1779. En del av de som anklagats för häxeri satt fängslade här i länet - nämligen i Örebro slott.

Kända trick

Willy hann också gå igenom tricket som kallas ”det indiska repet” och bakgrunden till tricket där en trollkarl drar upp en kanin ur hatten. Det sistnämnda har en mycket intressant historia bakom sig och involverar Mary Toft, en kvinna som 1726 påstod sig föda kaniner istället för mänskliga barn. 

Det är en fyllig berättelse som egentligen kräver en artikel i sig. Den som är intresserad av att veta mer rekommenderas lyssna till Aaron Mahnkes utmärkta podcast ”Lore” och avsnitt 45.

Vidare fick publiken stifta korta bekantskaper med kända trollkarlar så som franske Robert Houdin, utbrytarkungen Harry Houdini, Max Hofzinser samt senare år kända tv-illusionister: Sigfried och Roy, David Copperfield och Joe Labero.

Ramsornas historia

Föredraget avslutades sedan med att Willy förklarade några av trollkonstens kända ramsor.

– Hokus pokus filiokus kommer sig av att svenska präster förr pratade latin i kyrkan och folk fattade ingenting. Några ord snappade dom dock upp.

Ja, hokus pokus filiokus tros faktiskt vara en förvanskning av inledningen till nattvarden, läst på latin. Kyrkbesökarna förstod inte vad som sades men förstod däremot att vissa ord var av betydelse. 

Uttrycket vandrade sedan vidare till magins värld och används i modern tid av magiker i samband med tricks.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Gabriel
Mesigt att avslöja Moses och "trollkarlen" Arons mirakel. Syna Jesus och Muhammeds mirakel 😉
2017-11-08 4:42
Christer Nilsson
Mycket intressant föredrag!
2017-11-08 21:23
Gabriel
Mesigt att avslöja Moses och "trollkarlen" Arons mirakel. Syna Jesus och Muhammeds mirakel 😉
2017-11-08 4:42
Christer Nilsson
Mycket intressant föredrag!
2017-11-08 21:23
Publicerad: 2017-11-07 22:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.