Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kims färgglada gäng ställer ut i Laxå

Mova Lind och Didrik Gustafsson på plats framför sin version av Mona-Lisa. Foto: Margareta Swenson.Mova Lind och Didrik Gustafsson på plats framför sin version av Mona-Lisa. Foto: Margareta Swenson.

Det är ett fyrverkeri av färger som möter besökaren i Laxå biblioteks hörsal. Där pågår en utställning anordnad av Studieförbundet Vuxenskolan och Laxå Bibliotek med konstverk gjorda av brukare på Laxå Dagcenter

Susanne Hellberg, som jobbar på dagcentret, berättar att hon fick en idé när hon såg det populära TV-programmet Lerins lärljungar. "Det där skulle vi också kunna göra", var tanken som dök upp 

Laxås egen Mona-Lisa såld

Susanne tog därefter kontakt med Kim Fagergren, konstnär från Laxå, och därefter tog ett nytt samarbete fart.

Kim Fagergren kursledare och konstnär.

Under tio träffar samlades en grupp från Dagcentret och skapade tillsammans och Kim och Susanne gav gruppen teman för varje gång. Kim visade hur man jobbar med olika tekniker, hur man till exempel kan skapa med ballonger eller med tejp. Gruppen fick även prova på att måla stilleben eller att endast använda tre färger.

Flera av tavlorna visar prov på samarbete. Mova Lind och Didrik Gustafsson skapade en egen "Mona-Lisa" tillsammans med hjälp av endast tre färger. Nu satt där en röd prick vid målningen som visade att den redan var såld.

Mova berättar stolt att den kommer att hänga på secondhandbutiken Återbruket i Laxå, så om man inte hinner se målningen då utställningen har öppet finns det möjlighet ändå.

Kurs kommer att fortsätta

Kim Fagergren avslöjar att han först var lite tveksam till att gå in i projektet, ovan som han var i rollen som kursledare. Men han märkte snart hur stimulerande och roligt det var med samarbetet och gemenskapen.

- När jag gick därifrån var jag alldeles upprymd och glad. 

Nu startar en fortsättningskurs på Laxå Dagcenter och dessutom leder Kim en cirkel i Studieförbundet Vuxenskolans regi i sina egna lokaler i det som en gång var Konditori Promenaden. 

Kim Fagergren vann för flera år sedan en tävling som Laxå Kommun utlyste. Det gällde att ge förslag på utsmyckning av den nya rondellen vid E20.

Konstverk fick nej att synas i rondell

Trafikverket sa dock nej till placeringen av konstverket "Bågar i Betong" eftersom en rondellutsmyckning måste vara gjord i ett eftergivligt material och vara genomsiktlig.

Skulpturen är i vilket fall nu det närmaste klar och man har hittat en ny placering för den. Kims konstverk kommer att kunna beundras av såväl Laxå-bor som övriga trafikanter längs E20. Exakt var den ska stå är ännu en hemlighet, men om bara några månader kommer den att finnas på plats.

Konstutställningen Kims färgglada gäng har öppet på Laxå Bibliotek från den 12 februari till den 8 mars. Måndag kl 12 – 19, tisdag 12 – 19, onsdag 10 – 15, torsdag 12 – 17 och fredag 10 - 15

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2019-02-13 11:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.