Logotyp Sydnärkenytt
22 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Budget kultur 2020 klar

Självförverkligande, delaktighet, skaparglädje, frihet för kulturen och barns rätt till kultur. Det är några av huvudlinjerna i verksamhetsplan och budget för Region Örebro läns satsningar inom kulturområdet 2020. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat i dag den 6 februari.

Infon om budgeten skickas ut via pressmeddelande från Region Örebro Län.

Budgeten omsätter 167 miljoner kr, varav nästan 48 miljoner kronor går till föreningsbidrag och 100 miljoner kr till kulturinstitutionerna enligt den så kallade samverkansmodellen. Där ingår också en höjning av bidraget till Länsteatern.

"Mår bra av kultur"

- Vi människor mår bra av kultur, den är både nyttig och hälsofrämjande. Kulturupplevelser är en fundamental del av människors självförverkligande och delaktighet i samhället, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i nämnden.

- Bildning bidrar till att stärka och utveckla demokratin, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i nämnden. Ett levande kulturliv och folkbildning är viktigt för hela länet. Bildning är ett sätt att vaccinera sig mot snedvriden och falsk information som dessvärre sprids alltmer i olika medier.

- Barns delaktighet av kulturen är ett prioriterat område, säger Malin Silén (KD), ledamot i nämnden. Varje barn har rätt till kultur, oavsett levnadsvillkor, familjens inkomst eller var det bor. Vårt arbete med KulturKraft – kultur åt varenda unge syftar till att stärka barns delaktighet av kulturen.

Torbjörn Ahlin, Eva-Lena Jansson och Malin Silén framhåller tillsammans att skaparglädje och kultur gynnas av frihet. Politiken ska akta sig för att vara smakdomare och bestämma kulturens innehåll.

- Vi ska som politiker skapa förutsättningar för kulturen och sedan ska vi finnas på armlängds avstånd från utövandet. Utan denna tillit till utövarna förtvinar kulturen, samsas de om-

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2020-02-06 14:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.