Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Jelena på plats i Stenarbetsmuseet. Pressbild: Konstfrämjandet i Bergslagen.

Med stenen som utgångspunkt

Ett treårigt deltagarbaserat pilotprojekt under namnet ”Bortom de blå bergen” kommer till Kumla och Hällabrottet. Projektet är ett samarbete med tre kommuner: Kumla, Lindesberg och Degerfors. I projektet speglar man lokala förutsättningar som finns och bjuder in en konstnär att hålla i tyglarna.

Hällabrottet är först ut i vår och där är det Jelena Rundqvist som kommer att undersöka stenen och samhällets speciella anknytning till stenindustrin tillsammans med barn och andra grupper från civilsamhället. 

– Vi söker nya strukturer för den konstpedagogiska verksamheten. Bortom de blå bergen gör nedslag i kommunerna och i Kumla är stenindustrin i Hällabrottet och hur den påverkat samhälle och verksamheter, förklarar Mia Andersson, en av två projektledare bakom arrangemanget.

Många inblandade

Region Örebro Län står som ägare till projektet tillsammans som finansieras både av regionen och Kulturrådet. Man samarbetar tillsammans med kommunerna och Konstfrämjandet i Bergslagen.

Det senare är en medlemsbaserad organisation där ett av målen att göra konst tillgänglig för alla. Bortom de blå bergen är en del av detta. 

– Vi leder projektet tillsammans med Jelena. Det är deltagarbaserat så vi jobbar med en tredjeklass från Tallängens skola där vi tillsammans kommer att utforska stenen och platsen, säger Mia.

Utforskar miljö och kulturarv

Tanken bakom projektet är att utforska miljön utifrån konstnärliga metoder. Att ta sig en titt på kulturarvet. Arbetet är förankrat i den utvalda platsens kultur- och naturhistoria. Det hela kommer sedan att mynna ut i en gemensam konstnärlig gestaltning. 

– För oss är det också en slags metodutveckling, att samla ihop och reflektera över processen. Vi kommer samla allt vi lär oss i en liten handbok, kommenterar Mia.

Vackert marmorgolv i Yxhult av Bengt Blomqvist. Pressbild: Konstfrämjandet i Bergslagen.
Konstnär leder

Det här är projektets första år. Konstnären som kommer leda arbetet i Hällabrottet heter Jelena Rundqvist.

–  Vi föll för hennes praktik och intressanta bakgrund. Hon har en bred konstnärlig praktik och ett stort intresse för pedagogik. Hon var intresserad av platsen redan innan hon fått uppdraget. Hennes passion lyste igenom i hennes projektbeskrivning, förtäljer Mia. 

Tidigare konstchef

Jelena har tidigare varit en av tre chefer för Tensta konsthall i Stockholm och har även varit  verksam i Dala-Floda. Hon är numera baserad i Hjulsta, Stockholm. Om det kommande arbetet i Hällabrottet säger hon själv:

–  I mitt projekt vill jag anlita stenen som pedagog. Stenen är inte bara en symbol för beständighet, varaktighet och stabilitet – den är beständig. Kalkstenens innehåll speglar den miljö som skapade den för miljoner år sedan, genom sin sammansättning och sina fossilbilder. 

– Vi använder sten till våra gravar för att minnet av oss ska leva vidare. Stenen länkar oss samman med både dåtid och framtid. Att arbeta med ett material är ett samarbete.

Glada över projektet 

Tomas Borg är bibliotikarie och kultursekreterare i Kumla kommun. Han kommenterar projektet i ett pressmeddelande. 

– Vi i Kumla kommun är mycket glada att få ta del av detta konstpedagogiska projekt! Kumla förknippas ju bland annat med sten så det känns helt rätt att fokusera kring detta.

- Vår förhoppning är att våra kommuninvånare, och kanske speciellt barnen som kommer att delta i projektet, lär sig saker om sin omgivning och Kumlas historia men även känna glädjen och lusten att vara delaktig i en skapandeprocess.

Arbetar med barnen

Workshops med barnen sätter igång redan nu i mars och är planerade tillsammans med barnens lärare. Allt som allt kommer man att träffas vid sex tillfällen. Presentationen av det slutgiltiga arbetet kommer sedan att hållas innan sommarlovet. 

Projektet är ännu i sin linda och det är svårt att säga exakt hur framtiden kommer att se ut men Mia Andersson ser gärna en fortsättning.

– Det vore fantastiskt kul om det blir en återkommande grej! Om vi kan inspirera till ett nytt sätt att arbeta med konst och miljö, säger hon och meddelar även att den som är nyfiken eller har frågor om projektet gärna får höra av sig till Konstfrämjandet i Bergslagen.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Petter
Hitom de blå bergen, ju!
2018-03-10 4:13
Petter
Hitom de blå bergen, ju!
2018-03-10 4:13
Publicerad: 2018-03-09 13:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.