Logotyp Sydnärkenytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Gemensam jul i Tived

Det är Svenska kyrkan i Tived, som ligger bakom det gemensamma julfirandet. Arkivbild.Det är Svenska kyrkan i Tived, som ligger bakom det gemensamma julfirandet. Arkivbild.

Ett gemensamt julfirande i bygden, med både julbord och samvaro, det ordnar man sedan sådär 6-7 år i församlingshemmet i Sannerud, Tiveden, intill Tiveds kyrka.

– Jo, det här börjar väl bli en jultradition, tiden går, vi har gjort det här några år nu, berättar Berit Jakobsson, som samordnar firandet på julafton.

Man börjar med julbord klockan 12, sedan lite olika aktiviteter. Allt avslutas med med kaffe och kakor framåt fyra.

Man sjunger lite julsånger och pratar. Någon läser julevangeliet. Ett kryss blir det också.

– I år kallar vi det snökryss. Det är ju ingen snö, så då måste vi väl i alla fall ha ett snökryss, menar Berit.

Det kan också hända att någon som är bra på att sjunga tar sig ton i en solosång,

– Man kan väl säga att det här är en stund i gemenskap, samvaro för oss som firar jul ensamma och inte har släkt eller vänner på besöka. Ett sätt att öka gemenskapen i bygden. Vi tycker helt enkelt att det är roligare att vara tillsammans än att fira jul var för sig ute i stugorna.

Det hela är lite av ett knytkalas.

– Jag samordnar det hela. Tiveds handel har ställt upp och sponsrar oss med lite råvaror. Vi vill helst att man anmäler sig så vi har någon hum om hur mycket mat vi ska göra. Men en viss beredskap för extra deltagare har vi. Det brukar bli 12-15 personer. Någon gång har vi varit betydligt fler, avslutar Berit Jakobsson.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2019-12-23 10:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.