Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

UF-företagare på frukostmöte. Anna Wängdahl (lärare), Douglas Hamrén, Jesper Lindblad, Alex Edström, Jonas Wiewegg, Matilda Persson, Evelina Karlsson och Helene Felldin (lärare).

Framtidens företag, gruvdrift och ÖSK

Vid Åsbro Näringslivs frukostmöte i onsdags presenterades ett nytt samarbete med Alléskolan i Hallsberg. Tre stipender på vardera 5 000 kronor instiftas för att stötta UF-företag (Ung Företagsamhet) på skolan. De första stipendierna delas ut i maj.

– Vi vill främja entreprenörskap och företagande. Företagen som premieras ska ha sydnärkeanknytning, förklarar Håkan Bolwig, Åsbro Näringsliv.

Vid frukostmötet presenterade några av skolans unga företagare sina verksamheter. Med var också Gustav Axmon, rektor med ansvar för entreprenörsfrågor.
– Vi är förstås väldigt nöjda och glada över det här samarbetet, menade han.

Ung företagsamhet vid Alléskolan växer kraftigt och slår i år rekord. Gymnasiet har under nuvarande läsår 143 UF-företagare, vilket innebär en ökning med 220 procent jämfört med fjolåret.

Bengt Sundelin, vd Zinkgruvan Mining.
Turistgruva på gång i Zinkgruvan

Zinkgruvan Mining har en långt gången planering för att öppna en turistgruva i anslutning till nuvarande gruvmuséet. Det berättade företagets vd Bengt Sundelin under frukostmötet på PerOlofsGården. Om allt rullar på som det är tänkt, så kan den nya turistattraktionen vara igång till sommaren.

– Vi vill vara en aktiv samhällsaktör. Vi sponsrar sommarsimskolorna i kommunen, vi delar ut stipendier till teknikstuderande ungdomar, vi är med och utser ”Årets Zinkgruvian”, med mera. Att öppna gruvan för besökare är en del i detta, menade Bengt Sundelin.

 Zinkgruvan Mining har 350 anställda och är Askersunds kommuns största arbetsgivare. Trots kraftigt sjunkande metallpriser och att det går lite ”knackigt” för moderkoncernen Lundin Mining, så går det relativt bra för verksamheten i Zinkgruvan.
– Under 2014 tjänade vi 13 kronor per sekund. Sedan får ni räkna själva, förklarade Bengt Sundelin lite lättsamt.

Produktionen ökar - olyckorna minskar

Den penningsiffran sa kanske inte frukostgästerna så mycket. Men den följdes av siffror om hur gruvföretaget slog flera produktionsrekord under 2015:
1,26 miljoner ton producerad malm. 1,24 miljoner ton anrikad malm. 83 500 ton producerad zinkmetall.
Bengt Sundelin gav en målande bild av hur mycket 1,26 miljoner ton malm är.
– Om vi skulle lägga ut malmen på en normal fotbollsplan så skulle högen bli hundra meter hög.

Och samtidigt som produktionen stiger, så sjunker olycksstatistiken. Förra året inträffade tre olyckor.
– Nedgången i olycksstatistiken har pågått länge och det handlar inte om bara tur. Vi arbetar hårt med säkerhetsfrågorna och pratar säkerhet i alla sammanhang. Mycket på det här området sitter i våra huvuden, menade Bengt Sundelin.

Simon Åström och Alexander Axén.
Från botten mot toppen...?

Sista programpunkten denna morgon handlade om Örebro Sportklubb. Vd Simon Åström och tränare Alexander Axén berättade om dagsläget och förhoppningarna inför säsongen.
– Vi har aldrig vunnit guldet och förra året gjorde vi sämsta starten sedan 1908. Ändå är känslan positiv inför starten 2016, inledde Simon Åström.

Den positiva känslan grundar sig i att laget gjorde en betydligt bättre höstsäsong, att klubbens ekonomi är på plussidan och att publiktillströmningen ökar.
– I år finns två fokus. Vi satsar på ett större samhällsansvar och vi ska växa även sportsligt.

Alexander Axén förhöll sig lika positiv:
– Vi har fått behålla de spelare som vi ville behålla. Vi har förlängt med Astrit Ajdarevic och vi har fått in Michael Almebäck och Maic Sema, konstaterade han.
– Vi var nere i (zink)gruvan förra våren. Jag tror ändå att 2016 blir ett fantastiskt år för ÖSK.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2016-01-27 15:40
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.