12 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fixar kampanjvecka för miljön

Miljöveckan vill få oss att bli bättre på att leva hållbart. Foto: Shirley Hirst/Pixabay (CC)Miljöveckan vill få oss att bli bättre på att leva hållbart. Foto: Shirley Hirst/Pixabay (CC)

Nu på fredag, 27 september, sparkar Miljövänliga veckan och Framtidsveckan igång i Örebro län. Årets tema är ”Fixa grejen - dela mera."

Kampanjen är till för att uppmärksamma svenskarna på vår ohållbara konsumtion av kläder och prylar. Redan i april i år gjorde vi i Sverige slut på vår andel av jordens resurser. Resten av året tar vi från människor i andra delar av världen och från våra barn och barnbarn, menar Naturskyddsföreningen.

Bra att laga

Den nationella kampanjen vill visa hur man kan fixa saker så det får ett längre liv och inspirera till en shoppingpaus. Att vi ska börja konsumera hållbart är något som kampanjen åsyftar till.

I Örebro län kommer man hitta på en rad olika aktiviteter för framtiden och klimatet. Dessa arrangeras av Naturskyddsföreningens lokala kretsar samt länsförbundet. 

Förläng livet på prylar

I Kumla kommer Naturskyddsförening från och med idag, torsdag 26 september, och några veckor framöver ha en utställning på biblioteket. Den går under namnet ”Fixa grejen - dela mera.”

– Det är glädjande att det är många som vill minska sin klimatpåverkan och göra en insats för att spara resurser – kemikalier, energi och vatten. Att förlänga livet på grejer, byta och dela saker minskar behovet av att köpa nytt. Nu uppmärksammar vi den växande trenden och inspirerar fler att vara med, berättar Laila Jensen i Naturskyddsföreningen i Kumla.

– Vi vill att fler Kumlabor ska anlita skomakare, skräddare och laga elektronik, klockor och renovera möbler. Därför har vi inventerat Kumla med omnejd på yrkesreparatörer och gjort listor över var de finns. De som har som yrke att laga åt andra och de som lagar själva är verkliga miljöhjältar, säger Laila Jensen.

Vi har bara en jord. Foto: annca/Pixabay (CC)
Fler evenemang

Tisdag 1 oktober blir det föreläsning på Kumla bibliotek med Adriana Jerlström-Maj som berättar om hur man kan syra sin egna skörd. 

Tisdagen därpå, den 8 oktober, ordnas en workshop på Studiefrämjandet i hur man själv gör bivaxdukar som sedan kan användas för att förvara mat, istället för plastfolie. 

Senare i höst planerar man också in ett studiebesök på miljöstationen i Kvarntorp.

Tips och råd

Den som vill veta mer om Miljövänliga veckan, se samtliga aktiviteter i länet och få tips på hur man kan bidra till en mer hållbar livsstil kan surfa in HÄR respektive HÄR. (SW)

Om Miljövänliga Veckan

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sedan 1990. Veckan infaller alltid vecka 40,  i år 28 september till 6 oktober med aktiviteter runt om i landet. Målet är att  inspirera fler att förändra den ohållbara konsumtionen av kläder, prylar och möbler och visa alternativa möjligheter i stället för att alltid köpa nytt.  Tidigare har Miljövänliga Veckan bl.a bidragit till att sortimentet i butikerna blivit allt mer miljöanpassat.
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2019-09-26 14:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.