Logotyp Sydnärkenytt
29 March 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Snart dags för elevers val

Under de närmaste veckorna ska cirka 3 300 niondeklassare i Örebroregionen välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med hjälp av siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl. 

– Utbudet av gymnasieprogram är stort och det tar olika lång tid innan de som gått utbildningarna etablerat sig på arbetsmarknaden. Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år, men även efter tio år är de påtagliga, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.

"Ett riktigt bra samarbete med branscherna"

Program har bytt namn, vissa har flyttat till andra skolor och innehållet har justerats över tid men genomgången ger ändå en bra bild av vilka utbildningar som leder till jobb.

– För många kan ett yrkesprogram vara ett bättre val än ett högskoleförberedande program. De som har läst industritekniska programmet på Alléskolan i Hallsberg har både högst andel som är i arbete samtidigt som medianinkomsten är hög fem år efter studenten, säger Karl Hulterström. 

Katrin Pedersen, som är rektor för Fordons- och transportprogrammet, Industriprogrammet samt Teknikprogrammet på Alléskolan i Hallsberg ger sin förklaring till att det gått så bra för de tidigare eleverna.

-Jag tror att det till stor del beror det på att vi har ett riktigt bra samarbete med branscherna. Det ger våra elever tillgång till bra APL-platser. För företagen är det också ett bra sätt att prova och introducera eleverna, både i själva yrket och på företaget. Eleverna och företagen får helt enkelt känna på varandra och det leder ofta till jobb. Det nära samarbetet gör också att vi matchar behoven i företagen på ett bra sätt. Det räcker inte att ha ett bra program – innehållet måste vara relevant också.

Ger en bra bild inför val

Alléskolan har lyckats bra även när det gäller Fordonsprogrammet där en hög andel av eleverna är väl etablerade på arbetsmarknaden fem år efter studenten.

-Vi har jobbat, och jobbar, mycket med att höja kvalitén på utbildningen. Nu pågår en certifiering för att vi ska bli ett Motorbranschcollege. Det gäller att förstå att det pågår en extremt stor förändring i branschen och det går mycket snabbt. Det blir mer och mer tekniskt avancerat med el- och hybridtekniska lösningar i dagens bilar och där måste vi som skola hänga med, säger Katrin Pedersen.

– Det är förstås viktigt att välja utifrån intresse. Men det är också viktigt att göra ett genomtänkt och välinformerat val. Med hjälp av Gymnasiepejl kan de som ska välja utbildning skaffa sig en bild av hur valet av program kan påverka både möjligheterna att få jobb och framtida inkomst. Hur det gått för tidigare elever är förstås ingen garanti för de som ska välja idag men det ger ändå en bild av vilken typ av utbildningar som leder till jobb, säger Karl Hulterström. 

Gymnasiepejl bygger på statistik från SCB och presenteras på www.ekonomifakta.se/gymnasiepejl

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2020-01-13 11:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla