Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Fjärde våningen ska bli träffpunkt

Bra&Begagnat i Hallsberg, Sydnärkes största loppis och populär mötesplats, utvidgar verksamheten. Ett nyrenoverat våningsplan i den ståtliga byggnaden öppnar för konferenser, studiecirklar och mässor.

På onsdagen visade de ansvariga stolt upp verksamheten, från källarplanets inlämning av allehanda prylar - möbler, lampor, kläder, leksaker, böcker - upp till fjärde våningen där 450 kvadratmeter omsorgsfullt slipat gammalt trägolv möter besökaren.

Från de många spröjsade fönstren faller ljuset in över möblemanget, som går i modern konferensstil. Här är det tänkt att Bra&Begagnat i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan ska dra igång något nytt.

Föreningar och företag

- Det kan bli studier, konferenser, mässor, föredrag, det finns massor av möjligheter, säger Björn Brunnberg, avdelningschef för Vuxenskolan i Örebro.  Varför inte dans eller körsång?

Även LSS-verksamhet kan ha intresse för lokalerna.

`- Vi har börjat att spåna, säger Anders Lycketeg, centerpartistisk kommunalman och ordförande i den frikyrkligt förankrade föreningen Bra&Begagnat. Det ska växa fram under våren, vi ska marknadsföra oss mot kommunen och företagen.

- När Hallsbergarna kommer hit för att se lokalen kommer de få upp ögonen för nya möjligheter.

Enligt Anders Lycketeg finns det också en brist på den här sortens lokaler.

Gammal skofabrik

Bra&Begagnat kom in i den stora fastigheten - en gång en skofabrik - för sex år sedan och omsatte förra året 3,6 miljoner genom omsorgsfullt återbruk av skänkta föremål. I källaren grovsorteras och finsorteras det. Lampor repareras, kläder tvättas och strykes, det diskas och möbler snyggas till.

Kanske är det fel att kalla verksamheten för loppis, det framstår mer som en stor butik för detta blandade sortiment.

Ett par långtradare om året kör till Lettland med lämpligt gods men det är på våning två och tre som kommersen äger rum. Onsdag eftermiddag och på lördagarna strömmar folk till för att skaffa möbler (unga, invandrare) eller fynda (alla andra) det man inte visste att man behövde - eller bara gå runt och titta och ta sig en fika. 

- Vi hade 66 000 besökare förra året, berättar föreståndaren Ove Hillborg. Vi är 55 som är med i verksamheten varav åtta är fast anställda.

Social dynamo

Bra&Begagnat i Hallsberg har blivit något av en social dynamo med sina många frivilliga. I samarbete med arbetsförmedlingen har personer kunnat slussas in i praktik och jobb. Och nu vill man alltså ta ett steg till, eller snarare upp, till den fjärde våningens fräscha utrymmen.

- Det har varit en åderlåtning i föreningslivet, konstaterar Björn Brunnberg från Vuxenskolan. Vi vill hjälpa till med att fylla på med nya medlemmar och presentera möjligheten för föreningar att vara här. Vi har redan en studiecirkel på gång med tolv gubbar som vill lära sig laga mat!

Förvandlat planken

Jo, det finns kök och kontor häruppe också. Fastighetsägaren Göran Bergström i Fifab har satsat åtskilligt på renoveringen men mycket har också gjorts frivilligt - tidigare kumlabon Göran Palm, med i B&B-styrelsen, har under 1,5 års idogt hyvlande och slipande förvandlat de ingrodda fabriksplankorna till ett gediget glänsande salsgolv.

- Vi har en social mötesplats som utvidgats, sammanfattar Göran Palm.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Maude
Vad spännande- Björn brukar ha många idéer !
2017-01-26 22:17
Maude
Vad spännande- Björn brukar ha många idéer !
2017-01-26 22:17
Publicerad: 2017-01-25 14:39
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.