Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Att jobba med betong blir även en form av styrketräning. Några av eleverna visade att de till och med kunde lyfta Jelene Rundqvist rakt upp och ner! Foto: Jelena Rundqvist

Konstprojekt blir permanent utställning

Under våren har konstprojektet ”Bortom de blå bergen” pågått i och runtomkring Stenarbetsmuseet i Hällabrottet. Det är eleverna i årskurs tre från Tallängens skola som arbetat med sten utifrån platsen och dess historia. Nu väntar vernissage för barnens konstverk den 1 juni och glädjande nog kommer deras skapelser även bli en permanent utställning!

När Sydnärkenytt hälsar på i Hällabrottet är konstprojektet inne på sina femte och sista workshop. I en skogsdunge bakom Stenarbetsmuseet är halva klassen av årskurs tre på Tallängsskolan i färd med att fila på sina konstverk - fantasifulla möbler i vit betong inbäddade i skogens grönskande hjärta.

Konstnären Jelena Rundqvist tar emot tillsammans med Mia Andersson från Konstfrämjandet Bergslagen, som håller i projektet, och stenskulptören Basem Zammam. 

"Det här har varit toppen, toppen, toppen! Jag kommer sakna det", säger Tyra Fallén om konstprojektet. Foto: Sandra Wallin

– Det har varit fem otroligt produktiva och konstnärliga veckor, konstaterar Jelena Rundqvist och sveper med blicken över barnens installationer i skogen.

Sten fick namn

Ovanpå en stor upprätt sten sitter några av barnen och mumsar på mellanmål. Jelena förklarar att just den stenen varit central i skapandet och faktiskt fått konstutställningen uppkallad efter sig.

– Det där är Stenart, vi döpte honom till det, förklarar eleven Telmer och skrattar.

Följaktligen har man alltså namngett barnens konstprojektet till ”Jag är Stenart.” Ett fyndigt namn får man lov att säga. 

Barnen mycket engagerade

– Vi har tyckt att det har varit jättekul! Man får skulptera och tänka själv, använda fantasin, säger Maximiliam och får medhåll av klasskamraten Anna.

– Det är väldigt spännande att upptäcka omgivningen också! Vi hittade ett gammalt hus och några plankor, inflikar Lars-Helmer.

Under de olika tillfällena man arbetat med konstprojektet har man haft olika teman där eleverna lärt känna stenen som material, objekt, rum, koreograf och medarbetare.

Konstnären Jelena Rundqvist på plats i skogsdungen där barnens installationer blir permanenta. Foto: Sandra Wallin
Knyter ihop säcken

Jelena har även bjudit in andra inspiratörer till projektet, så som koreografen Ossi Niskala, Naturskolan i Kumla och så stenskulptören Basem Zammam.

– Första gången var vi ute i naturen och så fick barnen hitta naturliga möbler där, så nu knyter ihop det med att de bygger sina egna möbler här, säger Jelena.

Jelena berättar att hon utvecklat projektet mycket efter barnens tankar och att hon haft en öppenhet gentemot deras infall.

– Det har varit en process. Jag följer med barnen i det dom skapar och fångar upp det och jobbar sedan vidare på det, även om jag haft en överliggande ram från början, förklarar Jelena.

– Att jobba konstnärligt handlar ju om att använda fantasin och utveckla den, att vara kreativ. Det är inte jag som bestämmer allting utan barnen har fått utveckla processen.

Elever i färd med att forma stenen. Foto: Jelena Rundqvist
Vernissage väntar

Som en avslutning på projektet kommer man att ordna en stor vernissage 1 juni mellan klockan 15 och 19. Där kommer Jelena och barnen presentera ”Jag är Stenart” och berätta om arbetet.

Vidare blir det en guidning av Stenarbetsmuseet och Yxhults huvudkontor innan man avslutar kvällen med gemensam grillning.

När Sydnärkenytt besökte barnens sista workshop i Hällabrottet uttryckte Jelena en önskan om att barnens utställning i skogen skulle bli permanent. Det har man nu fått besked om att så kommer det bli! Därmed har alla som önskar chans att se barnens konstverk även efter kommande vernissage.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Publicerad: 2018-05-11 16:37
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.