Logotyp Sydnärkenytt
22 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Anna från Kumla skrev om sjukvårdsskandal

Anna Gustafsson med boken om det stora sjukvårdsmyglet i Stockholm. Foto: Lars LitzénAnna Gustafsson med boken om det stora sjukvårdsmyglet i Stockholm. Foto: Lars Litzén

Konsulter från Boston snodde åt sig miljoner från Karolinska sjukhuset, vården ställdes på huvet och ansvariga politiker spelade med. Det avslöjade Kumladottern Anna Gustafsson och hennes kollega Lisa Röstlund som journalister på Dagens Nyheter.

På tisdagkvällen berättade Anna Gustafsson om denna uppseendeväckande historia på biblioteket inför närmare 100 ivrigt lyssnande. Intresset är inte så konstigt eftersom duons avslöjanden berör välfärdssamhällets kärnvärden, om vården ska fördelas efter behov eller styras av lönsamhetstänkande.

Men att Anna, ditlockad av pappa Sten Håkan Gustafsson, är en Kumlatjej bidrog förstås till att salen var fylld till sista plats. Uppväxt i Södra Via med skolgång i Sannahed, Vialund, Kumlaby och Allégymnasiet sökte hon sig till universitetet i Linköping och lyckades som kulturvetare krångla sig in på journalistbanan med tjänst 2015 på den stora morgontidningen Dagens Nyheter (DN) där oglamorös bevakning av landstinget blev hennes uppgift.

 - Det är inte så många journalister som vill arbeta med landstinget, det är stort och svårgenomträngligt men jag sa okej.

Föredraget i biblioteket på tisdagkvällen drog intresserad publik.
I underläge

DN befann sig då i underläge gentemot konkurrrenten Svenska Dagbladet som gjort en tuff och ihållande granskning av det pågående bygget av Nya Karolinska sjukhuset, som skett med en omdiskuterad modell kallad OPS (Offentlig-privat-samverkan). Den innebär att byggföretaget (Skanska i detta fall) inte bara bygger utan också svarar för finansiering och underhåll, en långsiktig affär där landstinget (skattebetalarna) får dras med högre hyror på grund av större kreditkostnader samt - som det visat sig - en rad oförutsedda kostnader vid ombyggnader.

- Det var som en varböld på DN att vi inte hängde med i bevakningen, berättade Anna Gustafsson.

Men revanschen skulle komma.  Vid invigningen av  Nya Karolinska slogs reportern av den mäktiga PR-satsningen i en strålande byggnad i glas och stål med vacker konst där personalen paraderade men vad fanns under ytan?  "En källa", som hon säger, pekade i en riktning att börja gräva: Den värdebaserade vården och personalen.

- Vi fick rota i en månad. 

Konsulter för miljard

Konsulterna - det är även namnet på boken som Anna Gustafsson och Lisa Röstlund skrivit - kom direkt i skottgluggen. Det USA-ägda Boston Consulting Group  (BCG) visade sig mer eller mindre ha tagit över styret av Sveriges största universitetssjukhus med 16 000 anställda.  En juvel med Nobelstatus där konsulterna skulle införa den så kallade värdebaserade vårdmodellen. Och samtidigt i samarbete med läkemedelsföretag komma över "guldet", en mängd patientdata som kan användas för att utveckla afffärerna.

Anna visar DN-artiklar på skärmen med rubriker om avslöjande fakta.

- På sex år betalades en miljard kronor till konsulter. När vi begärde ut underlag för olika fakturor så fanns inget. Det kunde stå "Sju milj kr för IT", det var allt. Vi fick veta att det pågick ett frenetiskt arbete för att återskapa underlag. Vi fick en lista med tio namn, som skulle haft en månadslön på 700 000 kr i snitt. 

BCG:s främste frälsarfigur heter Michael Porter, ekonomiprofessor vid Harvard, som redan 2009 lanserade "värdebaserad vård" i Sverige och fick med sig bland annat Göran Hägglund (KD) dåvarande socialminister, på vagnen.

- Det blev som en väckelse,  många landstingspolitiker och chefer åkte till Boston för att inspireras.

Konkurrens på vårdmarknad

Så här beskriver de två journalisterna BCG:s lära:

"Modellen går ut på att organisera om vården – att gå ifrån de traditionella klinikerna som är uppbyggda kring läkarnas olika specialiteter, och i stället skapa ”diagnosflöden”, där läkare och vårdpersonal ska bli superspecialister på respektive diagnos. Vårdresultat och kostnader ska samtidigt mätas ingående, för att kunna jämföra kostnadseffektiviteten – värdet – hos vårdgivare i varje land och även på global nivå. Tanken är att jämförelsen ska skapa konkurrens på en öppen vårdmarknad – samtidigt som stora mängder patientdata produceras, som är intressant för industrin."

- Men i USA har det fungerat som en omvänd Robin Hood.  Vårdgivare med bäst resurser beroende på patientunderlaget har fått mest pengar medan de fattigaste fått minst.

På Nya Karolinska har den införda modellen med diagnosflöden osakat flera problem. Sjuksköterskor med specialistkompetens för cancervård har slutat och köer har uppstått. Alla patienter passar inte in i dessa "flöden". Äldre med flera diagnoser hamnar mellan stolarna. Läkarutbildningen påverkas också; var ska de få erfarenhet om det bara krävs specialister på KS?

Herr och fru Svenonius

- Jag ber om ursäkt för det plottriga, sa föredragshållaren och hoppade bland annat över till finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) vars make Jan svarade för upphandling av bland annat konsulttjänster. Var inte det jäv? undrade reportrarna i en intervju 2017. "Nej, det är ingen risk, han befinner sig långt ut i landstingets kapillärsystem", svarade fru Svenonius. 

Visst var det jäv, slog landstingets utredning fast 2018. Då hade herr Svenonius redan avgått. Medan landstingsrådet tyckte hon kunde sitta kvar och gör så än. Väljarna straffade visserligen Moderaterna kraftigt i Stockholms läns landsting men tack vare Miljöpartiet är det fortsatt borgerligt styre.

Å andra sidan försvann en rad chefer på KS när journalisternas granskning slog igenom.  Den värdebaserade vårdmodellen har fått sig en törn i Sverige - men lever vidare på Europanivå där Bostonkonsulterna fortsätter att verka bland annat med en haltande hänvisning till Nya Karolinska, ett sjukhus som fått sådana hål i budgeten att 600 läkare och undersköterskor varslades om avsked i höstas.

Anna Gustafsson kommenterade syrligt:

- Men det blir visst bara 266 som måste sluta, en positiv nyhet, sa Iréne Svenonius.

Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Obs: Du måste ange en korrekt e-postadress.

Emma Eriksson
Mycket bra sammanfattning av ett viktigt ämne.
2020-02-12 15:13
Anna Gustafsson
Vass artikel. Skickligt fångat.
2020-02-12 17:03
Emma Eriksson
Mycket bra sammanfattning av ett viktigt ämne.
2020-02-12 15:13
Anna Gustafsson
Vass artikel. Skickligt fångat.
2020-02-12 17:03
Publicerad: 2020-02-11 21:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.