Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
10 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nytt kontantbedrägeri – polisen söker vittnen

Var försiktig om någon vill att du ska ta ut pengar. Foto SydnärkenyttVar försiktig om någon vill att du ska ta ut pengar. Foto Sydnärkenytt

Åter har en okänd gärningsperson lurat till sig pengar genom att gå på folk och berätta att man behöver kontanter och sagt att man ska swisha, eller överföra pengar elektroniskt. Polisen vill ha in vittnesmål och trycker på vikten av att anmäla om man blir utsatt.

Den här gången skedde det utanför Coop på Trädgårdsgatan, Hallsberg. Men bedrägerierna har inträffat över hela Hallsbergs närpolisområde. Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå.

Mannen tog kontakt med anmälaren och berättade att han glömt plånboken hemma och undrade om anmälaren kunde tänka sig ta ut kontanter, eller ge honom kontanter mot att han överförde pengar elektroniskt. Han berättade att han hade med sig sin säkerhetsdosa för internetbanken och bad att få låna anmälarens telefon för att överföra pengar. Allt såg enligt anmälaren bra ut, men i efterhand fanns inte de 2 000 kronor mannen hade fått i kontakter. Mannen som utförde bedrägerietkallade sig Abbe.

– Vi är uppe i ett antal liknande händelser nu. Vi har haft liknande incidenter i över hela närpolisområdet. Jag torr vi har fem anmälningar, men det finns troligen ett mörkertal. Många drar sig för att anmäla, tycker det är lite pinsamt att ha blivit lurade säger Per Wickberg på Polisen i Hallsberg.

Liknande tillvägagångssätt

– Tillvägagångssättet är likartat. Man ber om kontanter och lovar att swisha, eller överföra från bank till bank. Det verkar vara så att man har något slags program, webbsida eller liknande som man visar upp som indikerar att man gjort överföringen, som då ska likna banköverföringen, fortsätter Wickberg.

Han menar att när det gäller överföring från bank till bank, via bankdosa ju normalt tar några dagar innan pengarna går över.

– Där kan man ju direkt utgå från att det är något lurt. Det går inte att snabbt överföra pengar. De syns inte på mottagares konto förrän senare. Med Swish däremot, kan det ju synas direkt.

Per Wickberg menar att det är viktigt att anmäla om man blivit utsatt, även om det känns jobbigt.

– Ja, vi vill få in så mycket rapporter om det här som möjligt. Vi vill också gärna ha vittnesmål från folk som själva inte blivit utsatta, men kan ha sett något. Vi behöver mer saker att gå på när vi utreder.

Han menar att de som begår brotten är förslagna och vet exakt vad de gör.

Var försiktig – säg nej

– Jag tror man saka vara mycket försiktig och helt enkelt säga nej om någon kommer fram och ber om hjälp med kontanter. Håll ögonen öppna. Vi behöver mer vittnesuppgifter för att kunna fortsätta utreda detta.

Han poängterar att det inte förekommit något våld, eller hot under de här bedrägerierna.

– Nej, inget sådant, vidd något tillfälle. Någon anmälare har upplevt att personen som genomfört bedrägeriet varit påflugen, efterhängsen, tjatat.

Oftast sker bedrägerierna på ställen där det går att ta ut kontanter, affärer eller bankomater.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-01 9:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.