28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol på prov

Varför ska gårdsbutiker inte få sälja lokalt öl och vin? Detta frågar sig regionspolitikerna Sebastian Cehlin (M) och Willhelm Sundman (L) som enats om en motion.

Vi vill bidra till att öka intresset för lokalproducerad mat och dryck.

Därför föreslår jag, tillsammans med Willhelm Sundman (L) i en motion till Regionfullmäktige att Region Örebro län ansöker om att under en försöksperiod tillåta lokala producenter att erbjuda gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

I vårt län har vi förmånen att ha flera lokala producenter av öl och vin. De här producenterna lockar besökare och turister, men tyvärr är det i dagsläget inte möjligt för besökare att köpa med sig produkter hem.

Istället hänvisas man till Systembolagets butiker. Det är en märklig och ineffektiv reglering som inte bara är företagsfientlig utan också turismfientlig.

En statlig utredning som har gjorts visar att gårdsförsäljning inte skulle ha några negativa konsekvenser för folkhälsan, utan i stället skulle vara en möjlighet att stärka näringslivet och turismen

.Region Skåne har beslutat sig för att söka ett särskilt tillstånd hos regeringen för att under en försöksperiod prova gårdsförsäljning. Region Örebro län borde kunna göra detsamma.

Vi behöver lätta på några av de många regleringar som begränsar näringslivsklimatet. Om företag växer skapas arbetstillfällen. Samtidigt är ökad turism är bra för länets tillväxt.

Vi hoppas att fler partier i regionfullmäktige är beredda att stå upp för tillväxten och näringslivet i länet.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-27 23:32
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.