Gå till innehåll
Sydnärke

Röstar inte för tiggeriförbud

Publicerad: 9 January 2019 13:50

Sydnärkekommuner inte bland "ja-svarande" till tiggeriförbud

Ett trettiotal kommuner kan komma att införa lokala tiggeriförbud. Men frågan är känslig och splittrar många styren, visar Dagens Samhälles enkät. Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå och Lekeberg finns inte med på listan över de kommuner som svarat att de vill införa förbudet.

Av de 162 kommunstyrelseordförande som svarat på enkäten uppger 25 att de vill införa ett lokalt tiggeriförbud. Något fler, 36, svarar att det finns förutsättningar att få majoritet i fullmäktige för ett beslut om lokalt tiggeriförbud.

På en del håll kan oppositionen komma att driva igenom ett förbud och köra över det minoritetsstyre som finns.

Stor majoritet av moderater 

Flera kommuner vill i stället för ett förbud se ett tillståndskrav för tiggeri.

Moderaterna dominerar totalt bland de kommunstyrelseordförande som svarat att de vill införa ett förbud, 23 av 25 är M-politiker. Ytterligare ett antal moderater svarar att de inte vill ändra de lokala reglerna utan hoppas på ett nationellt förbud, som Moderaterna driver i riksdagen.

– Det här är en principsak. Tiggeri är ingen väg ur fattigdom, säger exempelvis Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

De enda icke-moderaterna bland ks-ordförandena som svarat att de vill ha ett lokalt förbud är Torkild Strandberg (L) i Landskrona och Göran Dahlström (S) i Katrineholm.

I Centerpartiet är motståndet mot ett förbud kompakt. I enkäten har 38 centerpartister deltagit, samtliga säger nej till ett lokalt tiggeriförbud. (ABj)

Annons

Nyheter