Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu erbjuds yngre grupper ta vaccin mot Covid

Viljan att låta vaccinera sig mot covid varierar, och nu vill Folkhälsomyndigheten nå yngre grupper. Foto: Ivan Diaz / UnsplashViljan att låta vaccinera sig mot covid varierar, och nu vill Folkhälsomyndigheten nå yngre grupper. Foto: Ivan Diaz / Unsplash

Smittspridningen minskar totalt sett, men det finns skillnader i vaccinationsviljan, inte minst bland annat Sydnärkes kommuner. Nu laddar Region Örebro län för att nå de yngre åldersgrupperna i länet. I oktober erbjuds vaccin för de mellan 12 och 15 år.

Massvaccinationerna går mot sitt slut. För regionerna gäller det att nå ut till de ännu ovaccinerade. Därför har Folkhälsomyndigheten tagit fram siffror på en ny, mer detaljerad geografisk nivå. Med hjälp av dem ska regionerna kunna rikta sina insatser för att höja täckningen, vilket regeringen också avsatte 40 miljoner kronor till förra veckan. 

Får erbjudande om vaccination

När det gäller täckningsgrad för ett gott skydd i samhället och för att bromsa smittspridning behöver man nå över 90 procent. Region Örebro län når upp till den täckningsgraden, om är i åldersgrupperna över 50 år och det tack vare god vaccinationsvilja. 

– VI behöver vaccinera och nå flera i yngre åldrar. Därför skickar vi just nu brev till alla ovaccinerade i åldrarna 18 - 45 år i Örebro län. De får erbjudande om vaccination, vi vill ju nå så många som möjligt av de som är ovaccinerade, säger Inger Nordin Olsson som är regional vaccinationssamordnare vid Region Örebro län. 

I utskicket finns information om tider, bokning och var man kan få sin spruta. Numer används Modernas vaccin Spikevax, som i en ny studie visat sig ge ett längre skydd mot svår covid –19, enligt Region Örebro län.

Om vaccinationsgraden är jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, har det sagts av Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet. 

- Precis så är det, säger Inger Nordin Olsson, och det är därför vi jobbar med att få med så många som möjligt. 

Vaccin till barn 12 till 15 år

För regionen är nästa steg i vaccinationsarbetet att erbjuda vaccin i två doser till barn och ungdomar i ålder 12 – 15 år. Detta enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. 

- Vi har inlett kontakter med grundskorna och haft avstämning, säger Inger Nordin Olsson. 

Vaccinationerna börjar vecka 41, från den 11 oktober. Innan dess går det inte att bli vaccinerad eller boka tid. Barnet måste ha fyllt 12 år - det är alltså inte födelseåret som gäller.  

– Alla ni födda 2005 och tidigare som inte vaccinerat er, välkomna vi väntar på er, hälsar Inger Nordin Olsson på regionens hemsida.

Flest vaccinerade i Askersunds stad

I Sydnärke skiljer det i viljan att vaccinera sig.  För Askersunds del finns högst andelar vaccinerade i delar av stadens kärna.  Där hade 89 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos, i slutet av augusti.

Jämfört med resten av landet tillhör de minst vaccinerade områdena i Askersunds kommun ändå inte de med allra lägst vaccinationsgrad. Det finns områden i landet där över hälften av den vuxna befolkningen är helt ovaccinerad. 

Betydande skillnader i Hallsberg 

Folkhälsomyndighetens nya data delar in Hallsbergs kommun i tio områden. Högst andel vaccinerade finns i delar av Nya Långängen-Falla, där 92 procent av den vuxna befolkningen hade fått minst en dos i slutet av augusti. Det kan jämföras med delar av Nytorget-Hässleberg-Brunnskullen där 73 procent tagit en dos. Här är det med andra ord hela tre av tio som går ovaccinerade.  

Fått minst en dos

Kumla kommun delas in i elva områden. Högst andel vaccinerade finns i delar av Oppegård-Skogstorp-Smedstorp, där 90 procent av den vuxna befolkningen hade fått minst en dos i slutet av augusti.  

Det kan jämföras med delar av Kumlaby - Korsta - Sannahed och Kumla centrum - Fylsta - Via där 80 procent tagit en dos.  

Jämnt i Laxå

I Laxå är skillnaderna små i vaccinationsgraden. I delar av Finnerödja - Tived hade 85 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos i slutet av augusti. I Hasselfors - Röfors, 82 procent. 

För Lekebergs del har kommunen delats in i sex områden. Högst andel vaccinerade finns i delar av Lekeberg - Lanna, där 90 procent av den vuxna befolkningen hade fått minst en dos i slutet av augusti. Det kan jämföras med delar av Fjugesta östra där 80 procent tagit en dos.  

En femtedel i Lekeberg

Ungefär en femtedel av lekebergsborna bor i ett område där fler än 90 procent av den vuxna befolkningen tagit en första dos i slutet av augusti.  

Exakt hur stor andel av befolkningen som behöver vara immun för att förhindra stora utbrott råder det olika uppfattning om. Olika forskare gör olika bedömningar, men siffrorna börjar vid 70-80 procent – ibland ännu högre. Enligt Tom Brittons beräkningar bör immuniteten ligga runt 80 procent för hela befolkningen, vilket i praktiken betyder en ännu högre vaccinationsgrad.  

– Vaccinen är inte helt perfekta, vilket gör att om vi ska ha en immunitet på 80 procent behöver vi vaccinera fler än 80 procent, närmare 90 procent.

FOTNOT. Statistiken kommer från Folkhälsomyndigheten och har sammanställts av nyhetssajten Newsworthy.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-23 16:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.