Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hjärtinfarkter ökar under julen: "Viktigt kunna HLR"

Kulanathan James som är HLR-instruktör framhåller vikten av att kunna hjärt- och lungräddning. Under julhelgerna brukar nämligen hjärtinfrakter öka. FOTO: LG Månzon Kulanathan James som är HLR-instruktör framhåller vikten av att kunna hjärt- och lungräddning. Under julhelgerna brukar nämligen hjärtinfrakter öka. FOTO: LG Månzon

Julen är en tid när hjärtinfarkter som kan leda till hjärtstopp ökar med 40 procent enligt svenska forskare. Stress och oro är faktorer som pekas ut. Om det oväntade händer kan hjärt- och lungräddning kan rädda liv, säger Kumlabon Kulanathan James som är HLR-instruktör.

- Idag överlever ca 10 % utanför sjukhus om man drabbas av plötsligt oväntat hjärtstopp. Om fler hade kunskap och vågade agera så skulle vi kunna rädda många fler, säger Kulanathan James, som är huvudinstruktör i Svenska HLR-rådets alla utbildningar för allmänheten.

HLR står för hjärt- och lungräddning. James, som alla kallar honom, utbildar andra instruktörer i samhället i HLR, det gäller för barn, vuxna, och första hjälpen, samt insatspersonal. Han är narkossjuksköterska och arbetar även inom ambulansen.

Vi träffar honom på förskolan Fjärilen Guldvinge i Kumla, där han ska instruera personalen om HLR för barn.

Inte många barn drabbas

- Lyckligtvis är det inte många barn i Sverige som drabbas av hjärtstopp per år, det handlar om  cirka 50 på sjukhus  och ungefär 100 utanför sjukhus, och för just den delen är drunkningsolyckorna vanliga. Under sommaren drunknar ett barn i veckan, det är mycket allvarligt.

Larmet om en ökning av hjärtinfarkter under julhelgen kommer från Hjärt- och lungfonden. Uppgifterna baseras på en forskarstudie där 542 personer undersökts, och enligt rapporten pekar allt på att stress och oro orsakar infarkterna. Några belägg för att en för hög alkoholkonsumtion eller mat bidrar, finns inte enligt slutsatsen.

Flest hjärtstopp utanför sjukhus

Men det är förstås inte bara under julhelgen som människor drabbas.

- Årligen sker mellan 8 500 och 9 000 hjärtstopp, varav huvuddelen, 5 000, sker utanför sjukhus, säger James och understryker vikten av att fler lär sig HLR.

- För varje minut du inte gör hjärt- och lungräddning på en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp förloras tio procent chans till överlevnad.

Två olika saker

Hjärtinfarkt och hjärtstopp är två skilda begrepp.

Vid en hjärtinfarkt är personen medveten och talbar men riskerar att bli sämre och drabbas av hjärtstopp. Hjärtinfarkt beror på en cirkulationsrubbning, vanligtvis orsakat av en proppbildning i hjärtats kranskärl vilket leder till syrebrist i hjärtmuskeln. Den delen som blir utan syre skadas och den blir allvarligare innan proppen löses upp. Ett varningstecken är plötslig smärta i bröstet.

Ett hjärtstopp är desto allvarligare, och då är det bråttom att få vård.

Ett hjärtstopp innebär att hjärtat inte kan pumpa blod till hjärnan. Efter bara några minuter drabbas kroppens viktiga organ av syrebrist. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst, och så här kan man göra i ett första skede om någon drabbas i din närhet: 

* Larma 112, berätta vad som hänt och var du är.

* Starta hjärt- och lungräddning med en gång, för vuxen med 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar för att skapa blodcirkulation, fortsätt tills vårdpersonal anlänt. Larmoperatören ger instruktioner hur du ska göra.

* Om hjärtstartare finns: använd den. Den känner av om strömstör ska ges. Larmoperatören ger instruktioner. 

* Lämna inte platsen innan hjälp har anlänt. Följ instruktionerna från räddningspersonalen.

Det är viktigt göra kompressioner på den drabbade för att få i gång cirkulation och andning. James visar på en provdocka. Det är viktigt göra kompressioner på den drabbade för att få i gång cirkulation och andning. James visar på en provdocka.
Barn under 18 år

För barn i ålder 0 till 18 år som är medvetslöst med ingen eller onormal andning ska man ge 5 inblåsningar direkt, larma 112, aktivera högtalarfunktion, och sedan starta HLR med omväxlande 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar (4-5 centimeters djup). Detta enligt nya riktlinjer från HLR-rådet.

Det finns forskning som visar att 36 procent fler barn överlever om man gör HLR med inblåsningar, jämfört med utan.

James poängterar att det är mycket viktigt göra kompressioner på den drabbade för att få i gång cirkulation och andning.

Vi provade, under James instruktioner:

Trycka ned släppa upp

Du lägger dina handlovar på personens bröst, mellan bröstvårtorna och mitt på bröstet, och trycker. Bröstkorgen ska ned en tredjedel, det gäller både för barn och vuxna. Raka armar! Trycka ned, släppa upp – men inte för sakta. Tänk på takten i låten Stayin´alive, ah – ha- ha- ha- Stayin´alive live.

Efter två försök blev det godkänt.

- Det du gjorde sitter sedan i muskelminnet, att hjärnan plockar fram det när man blir stressad. Det visar att det är viktigt med utbildning och att repetera.

En hjärtesak

Kulanathan James brinner för sitt uppdrag, hjärtan är för honom en hjärtesak. 

Han delar HLR-rådets vision att alla medborgare ska kunna hjärt-lungräddning för vuxna och barn och första hjälpen.

- Det är på rätt väg. Många har blivit bättre på att agera. Från 1990-talets början och fram till nu och det ser man i överlevnaden i hjärtstopp som ökat från 5 till 11 procent.

 

FAKTA

En hjärtstartare/defibrillator är en liten batteridriven apparat som känner av hjärtats elektriska signaler. Vid behov rekommenderar den dig att skicka en strömstöt genom hjärtat för att försöka starta det på nytt. En strömstöt från en hjärtstartare används för att slå ut ett bio-elektriskt kaos i hjärtat. Den läser av hjärtrytmen via ett par elektroder som klistras fast under patientens höger nyckelben och ett, tio centimeter under vänster armhåla. 

Svenska HLR rådet för hjärt-lungräddning var tidigare en arbetsgrupp inom svenska kardiologföreningen och grundades i sin nuvarande form 2005. Det är en nationell kunskaps och utbildningsorganisation med syfte att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp inom sjukvården och i samhället. Det ska förverkligas med internationella, vetenskapliga underbyggda riktlinjer i utbildningsprogrammet på olika nivåer inom hjärt-lungräddning och första hjälpen.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-22 20:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.