Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

"Jag kan tyvärr inte säga att vi fått något gehör"

Sara Pettersson, ordförande för Sydnärkes utbildningsförbund, är kritisk till indragna busslinjer. Foto: Henrik Östensson.Sara Pettersson, ordförande för Sydnärkes utbildningsförbund, är kritisk till indragna busslinjer. Foto: Henrik Östensson.

Sara Pettersson (MP) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Laxå och dessutom ordförande i Sydnärkes utbildningsförbund, som driver gymnasieskolan Alléskolan, Sydnärkes enda gymnasieskola.
– Vi har haft en dialog med regionen och Länstrafiken om de busslinjer som nu läggs ner. Jag kan tyvärr inte säga att vi fått något gehör.
I klartext innebär det att många gymnasielever saknar möjlighet att ta sig till skolan den 13 december.

De allra flesta som går på Alléskolan använder länstrafiken dagligen för att ta sig till och från sin undervisning. 

– Det är klart att ett antal nu får betydligt svårare att ta sig till gymnasiet. Det stora problemet är ju att man tar bort hela linjer. Hade man klippt enstaka turer med få passagerare hade vi haft större förståelse. De bussturer som gymnasielever utnyttjar är ju oftast de med flest passagerare.

Sara Petterssson menar att bussarna är just regionen och Länstrafikens ansvar.

– Kommunerna är ju med och betalar länstrafiken för det uppdraget. 

Från Länstrafikens sida säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef, att just gymnasieleverna inte är reglerade i något avtal.

Antalet elever varierar i tid

Sara Pettersson är också kritiskt till hur Länstrafiken utvärderat passagerarunderlaget.

Antalet resande gymnasieelever kan ju variera enormt i tid. Ett år kan det ju vara många som åker, medan det sedan blir fler som har praktik på annan ort, åker A-traktor, eller rentav bil till skolan. Jag tror man hade behövt utgå, räkna på ett annat sätt. Det är klart att vissa bussturer under vissa tider har få passagerare. Men nu tar man bort alla. Det är ju de som bor i mindre orter och på glesbygden som drabbas.

Finns ingen lösning

Men hur ska elever som bor där nu bussen försvinner ta sig till skolan?

– Vi har ingen lösning. Vi har inte ekonomin att skaffa fram bussar för att ersätta Länstrafikens trafik. Det är inte heller utbildningsförbundets uppgift.

– Det har varit diskussioner med kommunerna om att låta gymnasielever åka med skolbussarna för grundskolan. Men det är inte helt lätt att ordna heller. Skolbussarna är ju ofta anpassade efter elevantalet. Kanske kan man skaka fram några platser. Men sedan behövs ju större bussar, mer kostnader.

Kan påverka elevunderlaget

Sara Pettersson är också bekymrad över att indragna bussar kan påverka underlaget för Alléskolan.

– Ja. Om man som ung på en liten ort, kanske Tived,  inser att man ändå kanske måste bo inackorderad, eller skaffa en liten lägenhet för att kunna gå i gymnasiet, ja, då kanske inte Hallsberg och Alléskolan blir första första valet. Då kanske större orter, med fler gymnasier, som Örebro, lockar mer.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-20 11:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.