Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Nu krävs reformer för ett socialt hållbart Sverige"

För ett socialt hållbart Sverige krävs reformer mot ojämlikhet och förbättrade villkor för de fattigaste. Vi kräver höjd A-kassa och socialbidragsnorm och att pensionerna värdesäkras, skriver Verdandi i ett uttalande.

Under Coronapandemin visar vi att vi bryr oss om varandra. Vi i Verdandi hoppas att solidariteten kommer att leva kvar. Hela vår verksamhet bygger på solidaritet och kamratstöd och det behöver samhället mer av.

Pandemins effekter på samhället är allvarliga. Brister i välfärden har uppenbarats. Hög arbetslöshet kommer att innebära större ojämlikhet. Många åtgärder som beslutats av regering och riksdag är nödvändiga för att möta pandemins effekter. Samtidigt är det stötande att ge stöd till företag vars ägare ger ut mångmiljardutdelningar.

Verksamheter som arbetar för att motverka klass- och könsskillnader har missgynnats. Civilsamhället - som framhålls i politiska högtidstal - tilldelas några hundra miljoner kronor när de totala stödpaketen uppgår till flera hundra miljarder.

Åtgärder för att stödja de som blir sjuka välkomnas av oss i Verdandi. Slopat karensavdrag och att läkarintyg inte krävs vid sjukskrivning kortare än 14 dagar borde permanentas. Men sammantaget har de högröstade och rika erhållit mest trots att de som drabbas värst är de människor som redan har små ekonomiska marginaler.

Verdandi protesterar skarpt mot den hyreschock som blir resultatet om marknadshyror införs. Vi kräver att regeringen drar tillbaka utredningen om marknadsanpassade hyror.

Den utredning som presenterats med förslag till förändringar av arbetsrätten är ett rent beställningsverk från Svenskt Näringsliv. Fackföreningsrörelsen är tillbakatryckt och nu behövs istället reformer som minskar arbetsgivarnas makt.

Verdandis medlemmar saknar resurser för att göra sig hörda i det mediala bruset. Vi organiserar människor i kamp för förändring av den egna livssituationen och samhället i stort. Fattigdom är inte skamligt men ett rikt samhälle som inte gör sitt bästa för att bekämpa fattigdom är en skam. Vi vet att desperationen över ovärdiga livsförhållanden riskerar att öka bruket av alkohol och andra droger.

För ett socialt hållbart Sverige krävs reformer mot ojämlikhet och förbättrade villkor för de fattigaste. Vi kräver höjd A-kassa och socialbidragsnorm och att pensionerna värdesäkras. Vräkningar av hyresgäster måste undvikas. Vård och äldreomsorg behöver mer resurser och privatiseringsexperiment inom offentlig sektor måste upphöra.

Och den ideella sektorn som verkar för att mildra effekterna av fattigdom och drogmissbruk behöver mer resurser. Ge oss verktygen för att stödja och organisera människor - vi lovar att göra skillnad.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-25 16:24
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.