28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ännu oklarhet om avförings-bakterier

Rent dricksvatten är en källa till liv som är självklar för både människor och djur. När den förorenas blir det kris. Foto: Henrik ÖstenssonRent dricksvatten är en källa till liv som är självklar för både människor och djur. När den förorenas blir det kris. Foto: Henrik Östensson

Kumla kommun, som levererar vatten både till Kumla och Hallbergs kommun, vet fortfarande inte varför det hamnade e-colibakterier i vattnet i stora delar av vattensystemet för en dryg vecka sedan.

Det var i mitten på vecka 47 man vid ordinarie provtagning upptäckte att det fanns e-coli i vattnet vid flera mätpunkter. Både i Hallsbergs kommun, Kumla kommun och vid vattenverket i Blacksta, Sannahed och bland annat vid den pumpstation i Tarsta som distribuerar vattnet till Pålsboda och Svennevad.

Många fick koka vatten

Enligt vad Sydnärkenytt erfar skedde den senaste godkända ordinarie provtagningen den 13 november. Den 21 november gick det ut ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten i de två kommunerna.

Då hade man hittat e-coli i vattnet.

Invånare i Kumla, Hallsberg, Hällabrottet, Åbytorp, Sannahed, Kvarntorp, Ekeby, Björka, Frommesta, Östansjö, Sköllersta, Pålsboda och Svennevad fick börja koka sitt dricksvatten. Affärerna fick ta hem pallvis med flaskvatten.

Tisdagen den 21 hävdes restriktionen när man fått tre separata vattenprover godkända. Det krävs att tre prover är felfria innan man kan häva restriktionen.

Inte hittat källan än

Än så länge verkar inte Kumla kommuns VA-avdelning, som alltså även säljer vatten till Hallsbergs kommun, ha en aning om vad som orsakade föroreningen. Den nya VA-chefen, Tina Huhtala är oerhört förtegen om arbetet med att hitta källan till bakterieföroreningen.

– Vi jobbar för fullt med det, säger hon, för att sedan hänvisa till Sofie Elm ansvarig för säkerhet i kommunen.

Där blir inte svaret mer uttömmande.

– Jag kan inte säga något, för jag vet inget just nu.

I samband med föroreningen av dricksvattnet visade det sig också att VA-chef Marcel Minnegal slutat på sin tjänst. Det ska dock inte finnas något sammanhang med händelsen.

Kan orsaka magproblem

E-coli finns naturligt både i djur och människor, i avföring.

Det är när den hamnar på fel plats i kroppen man kan få diarréer som kan bli blodiga och kräkningar. Finns bakterierna i vattnet är risken stor att människor blir sjuka.

Som ofta så är det människor som är försvagade medicinskt på annat sätt som riskerar att bli sjukast av e-coli.

Tisarvatten filtreras

Det kommunala vattnet i de båda kommunerna leds in i en ledning vid en damm vid sjön Tisarens utlopp. Det går sedan i en ledning, förbi Bredsätter mellan Pålsboda och Hallsberg, vidare till Blacksta, som alltså ligger precis i utkanten av Sannahed, nära Kumla.

Där renas vattnet med olika typer filtrering samt så kallad fällning med kemikalier, som ska ta bort bakterier.

Rent tekniskt bygger vattenförsörjningen till vattenverket på grundvatten, som filtreras genom en grusås. Men grundvattnet skulle vara långt ifrån tillräckligt. Därför förstärker man grundvattnet med 400 liter i sekunden från Tisaren.

Från Blacksta distribueras sedan den renade dricksvattnet via ledningar till orterna i de olika kommunerna. För cirka 35 år sedan gick ledningen mellan Tisaren och Blacksta ovan gjord. Men sedan ersattes den ledningen med en nedgrävd ledning.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-12-02 11:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.