Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Härliga teatertider
i Sydnärkes vårprogram

Teater Imba från Linköping landar i Kräcklinge och Vretstorp under våren. Pressbild: Teater ImbaTeater Imba från Linköping landar i Kräcklinge och Vretstorp under våren. Pressbild: Teater Imba

Hela 15 föreställningar kan teaterintresserade i Sydnärke se fram emot när Riksteatern spelar upp sitt vårprogram, från Olshammar i söder till Kräcklinge i norr.

Riksteatern arrangerar tillsammans med teaterföreningarna i Kumla, Askersund och Hallsberg. Även andra lokala arrangörer är med genom Region Örebro Läns projekt Scenkonst utanför tätort.

Stolarna vid havet heter en nyskriven komedi av Adde Malmberg som är först ut i vårens teatersäsong i Sydnärke den 26 januari. På varsin stol - en blå, en röd -  på scenen i Teater Folkan i Kumla sitter två pensionerade politiker och gnabbar om precis allt som de tycker olika om. I rollerna Ralph Carlsson och Gustav Levin.

Özz Nûjen och Parwin Hoseinia bland stammisar och  grannar, en komedi med extra allt. Foto: Klara G Özz Nûjen och Parwin Hoseinia bland stammisar och grannar, en komedi med extra allt. Foto: Klara G

Kebaben på skäret heter pjäsen på Kulturhuset Sjöängen i Askersund 11 februari med Özz Nûjen och Parwin Hoseinia. Frid och fröjd på det populära snabbmatsstället tills något börjar hända som får stämningen att vända. - Texten är en riktig fullträff, den är baserad på en verklig händelse och verkligen rolig. Jag älskar de många knasiga figurerna vi kommer att få träffa! säger regissören Anna Novovic.

Bygden i mitt hjärta är en föreställning som blir helt unik eftersom åskådarna är med och påverkar! Östansjöborna får chansen 11 februari i Folkets hus. Sång och musik och nya scener av gruppen Byrån.

KvinnORKan ställer givetvis den 8 mars på Sjöängen kvinnosaken i centrum. Berättelser om fem generationers mödor, om vardag och kraft, tårar och skratt. Publiksamtal efter föreställningen.

Vår version av Skönheten och Odjuret är en familjeföreställning (fr fyra år) med Teater Imba. Med fåfänge Prinsen, flickan Belle, pompöse Gaston och den förvirrade pappan. Spelas på Kräcklingegården 21 februari, Åmmeberg 17 mars  och på Magiska teatern i Vretstorp 18 mars.

Återkomsten - med specialarrangerad livemusik, humor, och högt energiskt skådespeleri bjuder Linus Lindman på en dynamisk teater utöver det vanliga. Det lovar programbladet inför kvällen 11 mars i Bergsgården, Närkesberg.

 Åsa BodinKarlsson och Philip Lithner har italienska drömmar. Foto Lina Ikse. Åsa BodinKarlsson och Philip Lithner har italienska drömmar. Foto Lina Ikse.

Vad vi ljuger om när vi ljuger om Italien. Masthuggsteatern presenterar enligt egen utsago en snabbkäftad komedi om lögner, bluffar och önskan att verka lite mer Italien. Spelas i Asker (jo, Östernärke) 22 mars, Edsberg 23 mars, Östansjö 24 mars, Åbytorp 16 april.

Anna Bromée ger en helftonsföreställning 26 mars i Kumla. Foto: Sara Ringström Anna Bromée ger en helftonsföreställning 26 mars i Kumla. Foto: Sara Ringström

Det måste vara underbart. Skådespelaren och sångaren Anna Bromée ger ord och toner som öppnat nya världar sedan tonåren. Från Kristina Lugn och Sara Danius till Hasse Alfredson och Lars Forssell. Via Fröding & Piaf. Med doft av Marie Nilsson Lind & Lill Lindfors. Teater Folkan Kumla 26 mars.

Andersson, Mirakel i Finnmarken. Dan Anderssons far Adolf berättade om skogsfinnarnas magiska värld, Maria Sedell har producerat föreställningen där Livt Nord med fiol följer berättelse. Olshammarsgården 22 april.

Kejsaren av Portugallien. Teater Da Capo har gjort en musikalisk dramatisering av Selma Lagerlöfs klassiker och en cellist har en av huvudrollerna. Jan i Skrolycka drabbad av kärleken till dottern Klara Gulla, som ger honom glädje och mening, hon blir musiken i hans liv. Församlingsgården, Hallsberg 23 april. (LLz)

Kalendarium

26 januari, Kumla Folkets hus, Stolarna vid havet

11 februari, Sjöängen Askersund, Kebaben på skäret

11 februari Östansjö Folkets hus, Bygden i mitt hjärta

22 februari, Kräcklingegården, Skönheten och odjuret

 8 mars, Sjöängen, Askersund, KvinnORKan

11 mars, Närkesberg, Bergsgården, Återkomsten

17 mars, Åmmebergs Folkets hus, Skönheten och odjuret

18 mars, Vretstorp, Magiska teatern, Skönheten och odjuret

22 mars, Fiskingegården, Asker, Vad vi ljuger om när vi…

23 Mars, Edsbergs bygdegård, Vad vi ljuger om när vi…

24 mars, Östansjö Folkets hus, Vad vi ljuger om när vi…

26 mars, Kumla Folkets hus, Det måste vara underbart

16 april, Betania, Åbytorp, Vad vi ljuger om när vi…

22 april, Olshammarsgården, Andersson, mirakel i Finnmarken

23 april, Hallsberg, Församlingsgården, Kejsaren av Portugallien

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-11 20:57
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla