05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Vården hårt ansträngd nu

Läget för sjukvården i länet är nu mycket ansträngt. Det är dels Covidläget, men också kortidssjukskrivningar som påverkar.
– Vi uppmanar alla att verkligen följa de allmänna råden för att vården ska klara belastningen. Håll avstånd, tvätta händer, var hemma om du har symtom säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, region Örebro län.

Det är också den allmänna arbetssituationen som påverkar vården.

– Vi har ju många stora projekt kopplade till läget vi arbetar med nu. Det handlar bland annat om en ökande provtagning för Covid 19, förberedelser för en kommande stor vaccinering mot Covid 19 samt också en stor kampanj för att vaccinera så många som möjligt med det vanliga influensavaccinet, mot säsongsinfluensa, fortsätter Jonas Claesson.

46 vårdas för covid

46 personer vårdas just nu på sjukhus för Covid 19. Ytterligare 10 misstänkta fall ligger på sjukhus. Sex personer vårdas på intensivavdelning, två av dessa i Karlskoga.

1200 personer i länet testade positivt vecka 46. Ungefär 14 procent av de som testar, testar positivt. Det är ungefär samma nivå som vecka 45. Det är tecken som talar för att det särskilda, allmänna råden, som infördes för två veckor kan ha haft betydelse, även om det är för tidigt att säga.

Det är också stor belastning på primärvården. Det är svårt att komma fram eftersom många ringer.

Många frågor handlar om provtagning. Det finns bra och enkel information på 1177. Använd den. Man ska inte ta prov om man inte har symtom, eller blivit rekommenderad av läkare att ta prov.

– Vi har nu ökat kapaciteten så vi kan analysera 10 000 prov i veckan. Det är en avsevärd ökning i våras, men det är ändå för lite.. Vi för diskussioner med ett labb i Tyskland, som eventuellt ska kunna hjälpa oss öka kapaciteten.

Allt detta kom fram i den direktsända lägesbild för Corona som region Örebro län åter håller varje vecka.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-17 15:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.