Gå till innehåll
Sydnärke

Dansaren och Östansjösonen Tobias Karlsson föreläste på årets bokmässa i Göteborg. Foto: Weine Ahlstrand

Världen och Sydnärke på Bokmässan

Publicerad: 30 September 2019 23:05

Dansaren Tobias Karlsson med rötter i Östansjö och Hallsberg berättade om sin bok ”Inte alltid en dans på rosor” på bokmässan i Göteborg. Där mottog också författaren Jan Mårtenson, med sommarbostad i Åmmeberg, ett tungt hederspris.

Det var några händelser med Sydnärkekoppling. 

Tobias Karlsson på Bokmässan.

Tobias Karlsson är känd från Let´s dance och mycket annat i dansens värld. Numera är han också författaren Tobias Karlsson. I boken ”Inte alltid en dans på rosor” berättar han om sin uppväxt, om mobbarna, plågoandarna han aldrig glömmer. Och om hur dansen blev hans räddning. På en av mässans scener höll han en gripande föreläsning på samma tema. Han berättade med ilska, med humor och självdistans. 

47:e Homan-deckaren

Jan Mårtenson hyllades med Crimetime Award Årets Hederspris 2019. Priset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan. Jan Mårtenson är aktuell med sin sjuttionde bok, Dödligt hot – en Johan Kristian Homan-deckare, den fyrtiosjunde i serien.

Jan Mårtenson, Sydnärkes flitigaste författare, berättar om senaste Homan-deckaren.

Juryns motivering säger det mesta:

”Med en utgivning om 70 böcker, varav hela 50 är deckare, innehar författaren ett svårslaget rekord i den svenska deckarvärlden. Kulturell bildning, personliga iakttagelser av samtiden och en klurig deckargåta är självklara ingredienser i böckerna som har blivit så älskade av publiken. Sedan 1973 har hans stora läsekrets kunnat följa antihjälten, kanske rentav författarens alter ego, den stillsamme antikhandlaren Johan Kristian Homan på hans oväntade och ibland livsfarliga uppdrag. Att huvudpersonen har sitt eget litterära sällskap, Homansällskapet, visar om inte annat hur populära böckerna är. Årets bok Dödligt hot är Jan Mårtensons femtionde deckare – en enorm litterär bedrift och något väl värt att fira! Crimetime Award Årets hederspris går 2019 till Jan Mårtenson.”

En bokfest

Bokmässan i Göteborg är en mäktig bokfest. Några siffror:
11 000 kvadratmeter utställningsyta.
750 utställare.
325 seminarier och sammanlagt 4 000 programpunkter.

Årets teman var Sydkorea, Medievetenhet och Jämställdhet.

Jan Guillou, en av många författare på Bokmässan.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) missade inte bokfesten.
Annons

Nyheter