Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Välkommet tillskott
på Alléskolan invigt

Zeinab Abed Mohammed Yemane Habtab Asefan och Fatima Abed Mohammed hamnade på invigningen eftersom de pluggade i huset.Zeinab Abed Mohammed Yemane Habtab Asefan och Fatima Abed Mohammed hamnade på invigningen eftersom de pluggade i huset.

I går onsdag, var det festligt med snittar och bubbel på Alléskolan. Det var det nya M-huset som invigdes officiellt. Undervisningen har dock pågått i huset sedan den 18 Augusti, höstterminens start.
– Det är både fantastiskt och skönt att vi har lokalerna på plats och nu kan slippa tillfälliga lokaler, säger Marie Kilk, skolchef.

Antalet elever har ökat successivt på skolan. Dessutom tog direktionen för SUF, Sydnärkes utbildningsförbund, som äger och driver Alléskolan beslutet att samla all utbildning på skolområdet.

– Det har vi gjort nu, nästan. All gymnasieutbildning sker här. Men Allévux har vi fortfarande i andra lokaler här i Hallsberg.

– Tidigare hade vi Industriprogram i Laxå och handel & kontorsprogram i Kumla. När direktionen tog beslutet att centralisera utbildningen hit och att bygga ett nytt sa man att vi skulle vara glada om vi hade 800 elever 2018. Nu skriver vi 2021 och har 1 400 elever. I det perspektivet är huset givetvis välkommet.

Knyter ihop området

Huset som utgör ett slags nav mitt på skolområdet knyter ihop övriga byggnader. Det är på totalt 3 000 kvadratmeter och har bland annat ett kafé, studierum, klassrum och ett kafé. En hörsal med all tänkbar modern utrustning finns också. Ett par av gymnasieprogrammen har sin huvudsakliga hemvist i M-huset.  Men alla skolans elever har någon form av undervisning i huset.

– Vi har jobbat mycket med ljudmiljö och ljusmiljö, fortsätter Marie Kilk.

Invigningen firades snittar och alkoholfritt bubbel. I minglet bland personal fanns också politiker från de tre kommuner som äger Sydnärkes utbildningsförbund tillsamman, Hallsberg, Laxå och Askersund. Besökarna visades runt i grupper av gymnasieelever.

Sara Pettersson (MP) från Laxå är ordförande för den direktion av politiker från de tre kommuner som styr förbundet. 

– Det känns bra att det här är klart efter ungefär fem års process. Jag är glad att politikerna i våra kommuner vågat satsa på den här investeringen. Skolan behöver huset för att fortsätta utvecklas.

Satt och pluggade

Vi satt och pluggade här inne och hamnade mitt i det här. Det kom en massa människor plötsligen, säger Zeinab Abed Mohammed, med ett glas alkoholfritt bubbel i handen.

Zeinab berättar att hon går samhällsprogrammet.

Vad tycker du om det nya m-huset?

– Men det är bra. allt är nytt fräscht och fint. Man mår bättre och har lättare att koncentrera sig, plugga, om det är fint, bra luft och sådant.

Är andra delar av skolan sämre?

– Det här är ju helt nytt, så det är klart att det här är bättre, men inget är väl direkt dåligt, inflikar Fatima, Zeinabs tvillingsyster.

– Vi gillar att vara här och plugga. Fatima går Naturvetenskapliga programmet medan kompisen, Yemane Habtab Asefan går något som kallas för språkstart.

Bygget av M-huset har kostat ungefär 75 miljoner kronor. Första spadtaget togs efter studenten förra året. Huset var inflyttningsklart till skolstarten i augusti i år. 3 000 kvadratmeter yta kan låta mycket, men Alléskolan består av totalt 23 000 kvadratmeter lokalyta.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-30 14:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.